YUNANİSTAN TAMAM, SIRA TÜRKİYE’DE
Hellim’in Kıbrıs adasına ait bir ürün olduğu Yunanistan’da açılan bir dava ile resmen yargı önünde tescillendi. Hellim bundan sonra Kıbrıs adası dışında üretilemeyecek. Türkiye’ye de ise 70 civarında hellim üreticisinin ne yapacağı ise merak konusu oldu.

13 Ağustos 2015 Perşembe 11:00
YUNANİSTAN’DA YASAKLANDI: AB kuralları, 'Xαλούμι' (Halloumi)/'Hellim' isminin sadece şartnameye uygun olarak üretilen peynirlerde kullanılmasının ve bu ürünün Kıbrıs dışında üretilmemesinin önünü açtı. Bu çerçevede Yunanistan’da Selanik’te sonuçlanan bir dava ile hellim üreticisi bir firma parasal cezaya çarptırıldı. Şimdi Türkiye’de de üretilen hellimin akıbetinin ne olacağı merak edilirken Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın Türkiye’de hellim üretiminin önüne geçmek için daha yoğun çalışma yapması bekleniyor.
5 YILDIR TÜRKİYE’DE ÜRETİM ENGELLENEMEDİ: 2009’da Türkiye’de hellimin coğrafi işaret tescilini alan Sanayi Odası, Türkiye’de hellim üreten işletmelere karşı hukuki girişim başlattı. Ancak bu hukuksal girişimlerde hiçbir ciddi sonuç alınamadı. Türkiye’de 70 civarında firma hellim ismi ile üretim yaparken KKTC ekonomisine tek kuruş katkıda bulunmuyor. Hatta Türkiye’de üretilen hellim Kıbrıs fiyatlarından çok daha ucuza market raflarında Bulunuyor.
Avrupa Komisyonu’nun Temmuz ayında hellimle ilgili, çözüm olana kadar uygulanacak geçici bir formülü kabul etmesi üzerine Yunanistan’dan hızlı ve ciddi karar, Selanik Mahkemesi eliyle verildi. Selanik Mahkemesi, “halloumi” adı altında hellim üreten bir Yunan şirketine, 10 bin Euro para cezası verdi. Mahkeme bundan böyle “halloumi” adı altında üretim, dağıtım, satış, reklam veya Yunan piyasasına ithal veya ihraç yapmasını yasakladı. Kararın Türkiye’de nasıl yansımaların olacağı merak ediliyor.
RAHATSIZLIK SÜRÜYOR
Hellim coğrafi işaret tescil süreci içerisinde, coğrafi tescil önce KKTC’de daha sonra Türkiye’de Türk Patent Ensütüsü (TPE) tarafından yapıldı. Tescil sahibi olan Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Türkiye’de 70’in üzerinde imalatçı tarafından üretimin “Hellim” adı altında üretilmesinden ciddi rahatsızlık duymaya devam ediyor. Odanın, bu üretimden vazgeçilmesi için gerekli uyarıları defalarca yapmış olmasına karşın bu güne kadar hiçbir çözüm bulunamadı. konu hakkındaki rahatsızlığın iletilmiş olmasına karşın, yeni dönemde Yunanistan’da olduğu gibi hukuki yollara başvurulması bekleniyor.
HELLİME’E AB MÜDAHALESİ
Avrupa Komisyonu Başkanı Junker’in kılavuzluğunda, 16 Temmuz’da alınan karar uyarınca Kıbrıs’a ait bu ürünün “Helloumi/Hellim” adı altında, AB kuralları ile coğrafi koruma altına alınması kararlaştırıldı.
Hellim konusunda, Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası tanınmışlığa sahip ve Avrupa Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu tarafından tarımsal ürünle ve yiyecek maddeleriyle ilgili kontroller yapma konusunda “Bureau Veritas” sorumlu kılındı ve konuyla ilgili resmi kontrolleri yapma yetkisine sahip oldu.
AB RESMİ GAZETESİNDE YAYINLANDI
Avrupa Komisyonu 28 Temmuz günü, Kıbrıs adasının tümünde üretilen peynirin, Yunanca ve Türkçe ‘Xαλούμι’ (Halloumi)/‘Hellim’ isimlerinin Koruma Altına Alınmış Menşe Adı olarak tescil edilmesi amacıyla yapılan başvuruyu yayınladı. Başvurunun yayınlanması, bu isimlere AB genelinde koruma sağlayacak ve onları iyi bilinen yüksek kaliteli Avrupa ürünleri listesine dahil edecek bu sürecin önemli bir adımı şeklinde ifade edildi. Komisyon Bureau Veritas’a bir yazı göndererek, uluslararası akredite bir kurum olarak Tarım ve Gıda ürünleri Kalite Programlarına ilişkin AB Tüzüğü’nde belirtilen resmi kontrol görevlerini yürütmekle yetkilendirildiklerini teyit etti.
TÜRKİYE POLEMİĞİ
Hellim’İn coğrafi işaret tescil süreci önce KKTC’de daha sonra Türkiye’de, Türk Patent Ensütüsü tarafından yapıldı. Hellimin coğrafi tescilinin Kuzey Kıbrıs adına Türkiye’de gerçekleşmesine karşın haksız bir rekabet yaşanıyor. Bu coğrafi ürünün tescili, KKTC adına Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından gerçekleştirildi. Fakat Türkiye’de 70’in üzerinde imalatçı ’Hellim’ adı altında üretim yapıyor. Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın, bu üretimden vazgeçilmesi için gerekli uyarıları defalarca yaptı ve bu üreticilere zaman tanıdı. Bu ürün Türkiye’de Kıbrıs fiyatlarının altında üretilmeye ve pazarlanmaya devam ediyor.
NELER YAŞANDI
Komisyon, 1151/2012 (AB) sayılı Kalite Tüzüğü kapsamında, ağırlıklı olarak koyun ve/veya keçi sütünden yapılan peynir için 'Xαλούμι' (Halloumi)/'Hellim' isimlerinin Koruma Altına Alınmış Menşe Adı (PDO) olarak tescil edilmesine yönelik resmi başvuruyu 17 Temmuz 2014 tarihinde almıştı. Başvuru tüm ada genelindeki üreticileri kapsamakta ve ismin iki dilde, Rumca ve Türkçe olarak korunmasını öngörüyor. Komisyon açıklamasında “Bu peynir Kıbrıs’ın en seçkin ürünüdür ve ekonomisi için de büyük önem arz etmektedir” ifadesi kullanıldı.
Komisyon başvurunun 'Xαλούμι' (Halloumi)/'Hellim' isimlerinin Koruma Altına Alınmış Menşe Adı olarak tescil edilmesi için Kalite Tüzüğü’nde belirtilen koşullara uygun olduğunu düşünüyor. Komisyon aynı zamanda kontrollerle ilgili endişeler konusunda da bir çalışma yaptı.
KONTROL SİSTEMİ GEREKİYOR
AB kuralları, tescil gerçekleştiği zaman, 'Xαλούμι' (Halloumi)/'Hellim' isminin sadece şartnameye uygun olarak üretilen peynirlerde kullanılmasını sağlamak amacıyla Kıbrıs’ın bir kontrol sistemi kurması gerektiği de kaydedildi. Bununla birlikte, uygun nitelikteki tüm üreticilerin de kontrol sistemine erişimleri olmalı. 'Xαλούμι' (Halloumi)/'Hellim' şartnamesine uygunluğun kontrol edilmesi görevi, ada genelinde, yani Kıbrıs’ın kuzeyinde de kontroller yapabilecek, Komisyon’un tanıdığı akredite ve bağımsız bir kontrol kurumuna verildi.
İTRAZ HAKKI
Başvurunun AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanması Kıbrıs’ta kurulu olmayan veya ikamet etmeyen özel ve tüzel kişilere, bir “itiraz bildirimi” göndererek tescille ilgili itirazlarını belirtmek üzere üç aylık bir süre tanıyacak, ardından da iki aylık bir süre içerisinde “gerekçeli itiraz beyanında” bulunmaları gerekecek.
Kıbrıs’ta ikamet eden veya kurulu olan işletmeciler, Komisyon’a başvuru öncesinde geçerli olan ulusal itiraz prosedürü çerçevesinde bunu yapmaya fırsatları olduğundan, tescille ilgili AB düzeyinde itirazda bulunma hakkına sahip değildirler.
Kabul edilebilir itirazların yapılması durumunda Komisyon, Kıbrıs ve itiraz sahiplerini üç ayı geçmeyecek bir istişare sürecine çağıracak ve bu süreyi en fazla üç ay daha uzatabilecek. Bir anlaşmaya varılması halinde Komisyon ismi tescil edecek. Anlaşmaya varılmadığı takdirde, Komisyon elindeki bilgileri dikkate alarak tescili yapıp yapmamak konusunda kendisi karar verecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kayıp Şahıslar Komitesi, 1000. toplantısını gerçekleştirdi: İki liderden işbirliği mesajıKıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Komitesi (CMP), 1000. toplantısını Ledra Palace Hotel’de düzenledi.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:06KIBRIS
Gazeteci, yazar Ali Kişmir'in duruşması yarın yeniden devam edecekBasın Emekçileri Sendikası Başkanı Ali Kişmir’in ifade özgürlüğünü ilgilendiren duruşması, yarın saat 09.30'da Anayasa Mahkemesi’nde yeniden devam edecek.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:05KIBRIS
Türkiye, bugün tarihinin en büyük tüketici boykotlarından birine sahne oluyorÖğrencilerin önderliğinde bir hareket: Türkiye bugün genel boykotta02 Nisan 2025 Çarşamba 15:03TÜRKİYE
TRT açıkladı: Boykota destek veren Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinin kadrosundan çıkarıldı!TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, bugün tüketimin durdurulması için yapılan "boykot" çağrısına destek veren oyuncu Aybüke Pusat'ın Teşkilat dizisinin kadrosundan çıkarıldığını açıkladı.02 Nisan 2025 Çarşamba 14:56TÜRKİYE
Murat Ülker, 9. kez zirvede, AKSA'nın sahibi Kazancı 2. sıradaAmerikan iş dünyası dergisi Forbes’un küresel dolar milyarderleri listesinde bu yıl toplam serveti 79,4 milyar dolar olan 35 Türk yer aldı. Murat Ülker bu yıl 9. kez zirvede yer alırken, listede Türkiye dışında şirketi bulunan dört isim de yer aldı.02 Nisan 2025 Çarşamba 14:14ÖZEL HABER
Basketbolda Cumhurbaşkanlığı Kupası 7 Nisan’daBasketbolda Cumhurbaşkanlığı Kupası 7 Nisan’da02 Nisan 2025 Çarşamba 14:06BASKETBOL
Güney Kıbrıs'ta davalar...İlk kez bir emlakçı ‘suçluyum’ dediKıbrıs’ın kuzeyindeki Rum mallarına “hukuka aykırı şekilde el koydukları” iddiasıyla tutuklanarak Kıbrıs’ın güneyinde yargılanan iki Macar emlakçının davasında, sürece ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.02 Nisan 2025 Çarşamba 13:58KIBRIS
Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru; CTP, aday olmak isteyenler için bugün başvuru kabul ediyorCumhurbaşkanlığı seçimine doğru; CTP, aday olmak isteyenler için bugün başvuru kabul ediyor02 Nisan 2025 Çarşamba 13:19KIBRIS
Erhürman: “Memleketin tarihini bilmeyenler, oturdukları yerden konuşuyorlar”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Ne böl ve yöneti ne de böl ve kazanı kabul ederiz” ifadelerini kullandı.02 Nisan 2025 Çarşamba 12:47KIBRIS
İşte Kıbrıslı liderlerin ortak açıklaması ve uzlaşılarıİşte Kıbrıslı liderlerin ortak açıklaması ve uzlaşıları02 Nisan 2025 Çarşamba 11:04KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs