28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

YUNANİSTAN NEFES ALDI

Kurtarma Paketi onaylandı

Yunanistan nefes aldı

14 Ağustos 2015 Cuma 14:09

Yunan hükümetinin Avrupalı kurumlarla vardığı anlaşma, parlamentoda bugün yapılan oylamada, hükümet ve muhalefet partilerinden 222 milletvekilinin "evet" oyu ile kabul edildi.

Yunan hükümetinin 86 milyar avroluk "Üçüncü Kurtarma Paketi"ne ilişkin Avrupalı kurumlarla vardığı anlaşma, hükümet ve muhalefet partilerinden 222 milletvekilinin "evet" oylarıyla, Yunan Parlamentosunda onaylandı.

Dün acil koduyla ve yasa tasarısı şeklinde parlamentoya getirilen anlaşma, gece yarısından sonra başlayan ve sabaha kadar süren görüşmelerin ardından, bugün yapılan oylamada, hükümet ve muhalefet partilerinden 222 milletvekilinin "evet" oyu ile kabul edildi.
300 sandalyeli parlamentoda 297 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 64 milletvekili "hayır" oyu kullanırken, 11 milletvekili ise çekimser kaldı.
Parlamentoda 149 sandalyesi bulunan hükümetinin büyük ortağı SYRIZA'dan 31 milletvekili anlaşmaya karşı "ret" oyu kullandı.
Avrupa Merkez Bankası, Yunan Parlamentosu'ndan geçen anlaşmanın bugün acilen toplanması kararlaştırılan Avro Grubu toplantısında ve bazı üye ülkelerin parlamentolarında onaylanmasının ardından, "Üçüncü Kurtarma Paketi" kapsamında, Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 86 milyar avroluk kredinin bir bölümünü serbest bırakacak. Mali kriz nedeniyle ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan'ın, ödeme süresi gelen Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye olan borçlarını ödemek, bankaları sermayelendirmek ve devletin iç borçlarını karşılamak için ilk aşamada 25 milyar avroya ihtiyacı bulunuyor.
Yunan hükümetinin iflastan kurtulmak için kabul etmek zorunda kaldığı anlaşma, 86 milyar avroluk yeni kredi sözleşmesi ve Yunanistan'ın yerine getirmeyi taahhüt ettiği ön koşullar olmak üzere ki bölümden oluşuyor.
Yunan ekonomisinde 2016 yılı için yüzde 0,50, 2017 için yüzde 1,75 ve 2018 için yüzde 3,5 faiz dışı fazlalık oluşturulması öngörülen anlaşmada, taşınmaz mal varlıklarında ve bazı ürünlerde vergilerin artırılması, iş ve sosyal güvenlikle ilgili konularda köklü değişiklikler yapılması, bazı mesleklerin ve enerji piyasasının serbestleştirilmesi, çiftçilere yakıt vergisi muafiyetinin kaldırılması ve tarım ürünlerinin vergilendirilmesi, özelleştirmeler için özel bir fon oluşturulması ve 2017 sonuna kadar bu fona özelleştirmelerden elde edilecek 6,4 milyarlık kaynak aktarılması gibi reformlar yer alıyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA