19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele23°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara20°C

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ TOPU ANKARA’YA ATTI

Yunanistan Dışişleri topu Ankara’ya attı

03 Eylül 2014 Çarşamba 13:06

“Kıbrıs'ta işgali bitirme sorumluluğu Ankara'ya aittir”

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Constantinos Koutras, Türkiye'nin Kıbrıs'taki “yasa dışı askeri işgaline” son vermek için tek sorumluluğun Ankara'ya ait olduğunu belirtti.

Kuzey Kıbrıs’a ziyareti sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarla ilgili olarak Koutras soruları yanıtladı.

Erdoğan açıklamalarında, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'na göre, garantör güç olarak Atina'nın sorumluluklarının altını çizmişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Koutras, Türkiye'nin Kıbrıs sorununda ağır yükümlülüğüyle Yunanistan'ın belirli yükümlülüğünü eşitleme çabalarını reddetti.

Constantinos Koutras, iki ülkenin sorumluluğunu eşit duruma koyma çabalarının 'tarihsel ve yasal olarak temelsiz' olduğunu, dolayısıyla siyasi yönden kabul edilmez olduğunu vurguladı.

Ankara'nın adanın “Türk işgali altındaki” bölgelerinde yasa dışı yerleşimi sona erdirmekten, bütün Kıbrıslı Rum göçmenlerin evlerine ve mallarına geri dönme haklarından da sorumlu olduğunu ifade eden Yunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunun “Kıbrıs Cumhuriyeti'ni” tanımaktan ve Lefkoşa ile ilişkileri normalleştirmeden geçtiğine dikkat çekti.

Costantinos Koutras son olarak eğer Türkiye iddia ettiği gibi Kıbrıs'ta çözüm müzakerelerini kolaylaştırmak  istiyorsa, daha fazla gürültü patırtı çıkarmadan iyi niyet jestleri yapması, bütün AHİM kararlarını uygulaması ve Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesiyle kıta sahanlığında bütün kışkırtmalara son vermesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA