YÖDAK, YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİKLER ÇERÇEVESİ OLUŞTURULDUĞUNU AÇIKLADI
Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), yaklaşık bir yıldır Kurul tarafından oluşturulan ve AB uzmanları tarafından izlenen yükseköğretim yeterlikler çerçevesinin tamamlandığını açıkladı.

25 Ocak 2019 Cuma 12:10
Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), yaklaşık bir yıldır Kurul tarafından oluşturulan ve AB uzmanları tarafından izlenen yükseköğretim yeterlikler çerçevesinin tamamlandığını açıkladı.
YÖDAK’tan yapılan açıklamada, KKTC Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi’nin (KKTC-YYÇ) YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke başkanlığında üniversitelerin görevlendirdiği iki ayrı çalışma grubu tarafından hazırlandığı ifade edildi.
14 üniversitenin öğretim üyesi görevlendirmeleri ile oluşturulan KKTC-YYÇ Çalışma Grubunun hazırladığı çerçeveye, Prof. Dr. Akile Büke, Prof. Dr. Ahmet Pehlivan, Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, Prof. Dr. Müfit Köleksiz, Prof. Dr. Selda Önderoğlu’ndan oluşan KKTC-YYÇ Redaksiyon Grubu tarafından nihai şekli verildiği belirtildi.
Bir AB projesinin parçası olan KKTC Yükseköğretim Yeterlilikleri ile ilgili YÖDAK’taki toplantıda AB uzmanları ile görüş alış verişinde bulunulduğu belirtildi.
Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini kapsayan yeterlikler çerçevesinde (Seviye 5’ten seviye 8’e kadar) AB ile uyum ve Türkiye ile paralellik esası arandığı vurgulandı.
Bundan sonraki aşamada yeterlilikler çerçevesinin yasallaşması süreci başlayacağı, çeşitli bakanlıkların ve hükümetin görüşünün alınacağı belirtilen açıklamada, “Bu çerçeveye göre yükseköğretim ile ilgili çeşitli meslek alanlarının yeterlilikleri hazırlanacak. Dekanlar konseylerinin çalışmaları ve çeşitli meslek örgütlerinin görüşleriyle oluşturulacak mesleklere özgü yeterlikler paydaşların görüşüne sunulduktan sonra yayımlanacak” denildi.
Açıklamada, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan kararlara göre AB ülkelerinde diplomaların denkliği ve yatay geçişlerde şeffaflık ve eğitimin niteliğinde paralellik sağlanması amacıyla her ülkenin kendine özgü ve AB’ye uyumlu yükseköğretim yeterlilikler çerçeveleri oluşturulmasının öngörüldüğüne dikkat çekildi.
YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke, ülkenin bu sürece uyumunu sağlamak ve AB ile paralellik oluşturmak amacıyla yeterlilikler çerçevesini hazırladıklarını belirtti.
Büke , böylece ülkede yükseköğretimde kalite güvence sisteminin sağlamlaştırılacağını, KKTC Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi sayesinde eğitimde şeffalık ve ölçülebilirlik ilkesine hizmet edileceğini söyledi.
Büke, ayrıca KKTC yükseköğretim kurumlarında verilecek eğitimin AB ile uyumlu olarak çıktı temelli program geliştirme anlayışına uygun bir yapıya kavuşacağını belirtti.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.