YİNE KAÇAK GIRGIR TEKNESİ SORUNU

29 Mayıs 2014 Perşembe 12:43
- KKTC Karasularını mesken tutan Türkiyeli balıkçılara ait Gırgır Tekneleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da karasularımızda kaçak olarak avlanmaya başladı.
- Karpaz açıklarında avlanmakta olan bir gırgır teknesi, geçen yıl olduğu gibi tehlikenin gelmekte olduğunu gösteriyor. Geçen yıl tonlarca orkinos avlanırken, bu durum zehirli balon balıklarının artmasına neden olmuştu.
KKTC karasularında avlanarak balıkların üremesine büyük zarar veren gırgır tekneleri yine sahillerimizde görünmeye başladı. Geçtiğimiz yıl da Gırgır avının KKTC’de ve Türkiye’de yasaklandığı dönemlerde, 15 Nisan ile 31 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’den gelen 20’ye yakın gırgır teknesi, gırgır ağları ile Karpaz sahillerinde avlanarak büyük bir zarara yol açmışlardı.
KKTC karasularına girerek avlanan gırgır tekneleri balıkçılar tarafından tespit edilerek fotoğraflanırken bu teknelere yetkililer tarafından hiçbir müeyyide uygulanmadığı ve avlanmaya devam ettikleri gözlemlenmişti.
Karpaz açıklarında dün görülen bir gırgır balıkçı teknesi, kaçak avcıların bu yıl da KKTC sahillerini mesken tutacağı izlenimini doğurdu.
Hayvancılık dairesi uyuyor
Karpaz-İskele bölgesinden bir balıkçı yaptığı açıklamada, “geçen yıl gırgır tekneleri orkinos balıklarının kökünü kurutmuştu. Bu teknelerin tonlarca orkinos avlaması sonucunda avlanan tonlarca orkinos sonrasında balon balıklarının üremesi artmıştı. Şimdi gırgır tekneleri yine gelmeye başladı. Bir arkadaşımız bu teknelerden birini görüntüleri ancak Hayvancılık Dairesi yetkilileri hala derin bir uykuda. Sorunla ilgili hiçbir önlem almıyorlar” diye konuştu.
Orkinoslar avlanınca balon balıkları çoğaldı
Söz konusu balıkçı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gırgır tekneleri sahillerimizde yine görünmeye başladı. Geçen yıl 20 civarında gırgır teknesi denizi duman etmişti. Balon balıkları, orkinosların en sevdiği balık türüdür. Orkinosların kontrolsüzce avlanıp nesillerinin tükenme noktasına getirilmesinin ardından balon balıkları daha çok üremeye başladı.
Yetkililer nerede?
Karpaz açıklarında oltası ile balık avlamakta olan bir arkadaşımız gırgır teknesinin fotoğrafını çekti. Teknesinin arka tarafında da orkinosları yemlemek için denizlerimizden avlamış oldukları pelajik balıkların havuzu bulunuyordu. Biz bu tekneleri görürken Hayvancılık Dairesi yetkilileri görmüyor mu? Peki, sahil güvenlik ne güne duruyor?
İsteyen gemi istediği gibi karasularımıza gelip gitme yetkisine mi sahiptir? Bu duruma bir çare bulunmazsa inanın bu yıl da denizlerimiz kuruyacak.”
Yasalar ne diyor?
Türkiye’de değişik zamanlarda su ürünleri avlanma yasakları mevsimlere göre açıklanmasına rağmen ülkemizde gırgır ve trolle ilgili avcılık konusundaki yasaklar ve ilgili tüzüklerin bakanlıkça hazırlanıp, Bakanlar Kurulu Kararıyla düzenlenmesi konusundaki yetki, ilgili yasasın 36. Maddesinin 3. Fıkrasında şöyle belirtilmiştir:
“Trol ve gırgır avcılığı ile sünger avcılığı veya herhangi bir su ürünleri avcılık yöntemini veya uygulamasını veya üretim araçlarını veya gemi, cihaz ve aleti veya başka herhangi bir aracın ve malzemenin haiz olmaları gereken asgari vasıf ve şartları ile bunların kullanma yöntem ve esasları kısmen veya tamamen yasaklanması konusunda; yasayı ilgili bakanlık yürütür.
Ancak su ürünleri yasasının 28. Maddesinin 1. Fıkrasında da yasa şu şekilde belirtilmiştir.
Yabancıların Su Ürünleri Avcılığı Yasağı 28. (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmayan izinsiz kişilerin karasuları dâhilindeki avcılık sahalarına veya iç sulara girmeleri ve su ürünleri avcılık faaliyetlerinde bulunmaları yasaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Başbakan Üstel: Kuzey Kıbrıs artık Dijital Ada ve Bilişim Adası olarak anılacakBaşbakan Ünal Üstel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığı “Fiber Dönüşüm Protokolü”nün ülkeyi “Dijital Ada ve Bilişim Adası” vizyonuna taşıyacağını belirterek, projenin bir yıl içinde geniş bir kesime evden eve fiber optik11 Temmuz 2025 Cuma 17:31KIBRIS
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı, sorunlara çözüm üreten bir yer olacak, öncülük edecekCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı olacağı açıklanan Tufan Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı, sorunlara çözüm üreten bir yer olacak, öncülük edecek.” ifadelerini kullandı.11 Temmuz 2025 Cuma 16:58KIBRIS
Meteoroloji Dairesi açıkladı... Hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi, hafta boyunca hava sıcaklığının 35- 38 derece dolaylarında seyredeceğini kaydetti.11 Temmuz 2025 Cuma 16:47HAVA DURUMU
Gönyeli-Boğaz yolu pazartesi gününe kadar trafiğe kapalıGönyeli-Boğaz yolu (eski Gönyeli yolu), çevre yolu çalışmalarından dolayı bugün 18.00’den itibaren pazartesi gününe kadar trafiğe kapatılacak.11 Temmuz 2025 Cuma 16:39LEFKOŞA
Son dakika! Asgari ücret masasının toplanacağı gün açıklandıSon dakika! Asgari ücret masasının toplanacağı gün açıklandı11 Temmuz 2025 Cuma 16:29KIBRIS
1 ithal ve 3 yerli üründe limit üstü kalıntıHaftalık gıda denetim sonuçlarına göre, ithal ürünlerin birine, yerli ürünlerin ise üçünde limit üstü ve tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildi.11 Temmuz 2025 Cuma 16:26KIBRIS
“Fiber Dönüşüm Protokolü”... Projeye, 100 milyon doların üzerinde yatırım yapılacakKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında “Fiber Dönüşüm Protokolü” imzalandı.11 Temmuz 2025 Cuma 15:49KIBRIS
Çavuş: Destekler zamanında ödendi, ödenmeye devam edecekTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, tarımsal desteklerin bugüne kadar olduğu gibin bundan sonra da planlı ve zamanında ödeneceğini bellirtti.11 Temmuz 2025 Cuma 15:32KIBRIS
Boğulma tehlikesi geçiren kadın, yoğun bakımda!Alsancak’ta bir plajda deniz içerisinde bulunan 73 yaşındaki Nazmiye Akhisar, dengesini kaybederek suya düştü. İlk müdahale kızı tarafından yapılan Akhisar, hastanede yoğun bakıma alındı.11 Temmuz 2025 Cuma 15:22KIBRIS
Gümrüğe beyan edilmeyen alkol ve sigaralarla yakalandı: 195 bin TL para cezasıYenierenköy’de bir yat limanından Türkiye’ye gitmek üzere ayrılan İ.Ş. isimli şahsın kullandığı yatta, beyan edilmeden ihraç edilmeye çalışılan 33 şişe alkollü içki ve 31 paket elektronik sigara ele geçirildi. Şahsa 195 bin TL para cezası kesildi.11 Temmuz 2025 Cuma 15:17KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs