26 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele25°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

YİNE KAÇAK GIRGIR TEKNESİ SORUNU

Yine kaçak gırgır teknesi sorunu

29 Mayıs 2014 Perşembe 12:43

  • KKTC Karasularını mesken tutan Türkiyeli balıkçılara ait Gırgır Tekneleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da karasularımızda kaçak olarak avlanmaya başladı.
  • Karpaz açıklarında avlanmakta olan bir gırgır teknesi, geçen yıl olduğu gibi tehlikenin gelmekte olduğunu gösteriyor. Geçen yıl tonlarca orkinos avlanırken, bu durum zehirli balon balıklarının artmasına neden olmuştu.

KKTC karasularında avlanarak balıkların üremesine büyük zarar veren gırgır tekneleri yine sahillerimizde görünmeye başladı. Geçtiğimiz yıl da Gırgır avının KKTC’de ve Türkiye’de yasaklandığı dönemlerde, 15 Nisan ile 31 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’den gelen 20’ye yakın gırgır teknesi, gırgır ağları ile Karpaz sahillerinde avlanarak büyük bir zarara yol açmışlardı.

KKTC karasularına girerek avlanan gırgır tekneleri balıkçılar tarafından tespit edilerek fotoğraflanırken bu teknelere yetkililer tarafından hiçbir müeyyide uygulanmadığı ve avlanmaya devam ettikleri gözlemlenmişti.

Karpaz açıklarında dün görülen bir gırgır balıkçı teknesi, kaçak avcıların bu yıl da KKTC sahillerini mesken tutacağı izlenimini doğurdu.

Hayvancılık dairesi uyuyor

Karpaz-İskele bölgesinden bir balıkçı yaptığı açıklamada, “geçen yıl gırgır tekneleri orkinos balıklarının kökünü kurutmuştu. Bu teknelerin tonlarca orkinos avlaması sonucunda avlanan tonlarca orkinos sonrasında balon balıklarının üremesi artmıştı. Şimdi gırgır tekneleri yine gelmeye başladı. Bir arkadaşımız bu teknelerden birini görüntüleri ancak Hayvancılık Dairesi yetkilileri hala derin bir uykuda. Sorunla ilgili hiçbir önlem almıyorlar” diye konuştu.

Orkinoslar avlanınca balon balıkları çoğaldı

Söz konusu balıkçı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gırgır tekneleri sahillerimizde yine görünmeye başladı. Geçen yıl 20 civarında gırgır teknesi denizi duman etmişti. Balon balıkları, orkinosların en sevdiği balık türüdür. Orkinosların kontrolsüzce avlanıp nesillerinin tükenme noktasına getirilmesinin ardından balon balıkları daha çok üremeye başladı.

Yetkililer nerede?

Karpaz açıklarında oltası ile balık avlamakta olan bir arkadaşımız gırgır teknesinin fotoğrafını çekti. Teknesinin arka tarafında da orkinosları yemlemek için denizlerimizden avlamış oldukları pelajik balıkların havuzu bulunuyordu. Biz bu tekneleri görürken Hayvancılık Dairesi yetkilileri görmüyor mu? Peki, sahil güvenlik ne güne duruyor?

İsteyen gemi istediği gibi karasularımıza gelip gitme yetkisine mi sahiptir? Bu duruma bir çare bulunmazsa inanın bu yıl da denizlerimiz kuruyacak.”

Yasalar ne diyor?

Türkiye’de değişik zamanlarda su ürünleri avlanma yasakları mevsimlere göre açıklanmasına rağmen ülkemizde gırgır ve trolle ilgili avcılık konusundaki yasaklar ve ilgili tüzüklerin bakanlıkça hazırlanıp, Bakanlar Kurulu Kararıyla düzenlenmesi konusundaki yetki, ilgili yasasın 36. Maddesinin 3. Fıkrasında şöyle belirtilmiştir:

“Trol ve gırgır avcılığı ile sünger avcılığı veya herhangi bir su ürünleri avcılık yöntemini veya uygulamasını veya üretim araçlarını veya gemi, cihaz ve aleti veya başka herhangi bir aracın ve malzemenin haiz olmaları gereken asgari vasıf ve şartları ile bunların kullanma yöntem ve esasları kısmen veya tamamen yasaklanması konusunda; yasayı ilgili bakanlık yürütür.

Ancak su ürünleri yasasının 28. Maddesinin 1. Fıkrasında da yasa şu şekilde belirtilmiştir.

Yabancıların Su Ürünleri Avcılığı Yasağı 28. (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmayan izinsiz kişilerin karasuları dâhilindeki avcılık sahalarına veya iç sulara girmeleri ve su ürünleri avcılık faaliyetlerinde bulunmaları yasaktır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA