24 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa17°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele17°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara15°C

YILDIRIM'DAN 'SOYKIRIM' TASARISI YORUMU: SAÇMA BİR OYLAMA

-

Yıldırım'dan 'soykırım' tasarısı yorumu: Saçma bir oylama

01 Haziran 2016 Çarşamba 10:29

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya parlamentosunda Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915’te Ermenilere yönelik eylemlerini "soykırım" olarak tanımlayan tasarının oylamasıyla ilgili olarak 'Çok saçma bir oylama' ifadesini kullandı ve tasarının kabul edilmemesini ümit ettiğini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Aslı astarı olmayan 1915’te savaş şartları altında yaşanmış, dünyada her ülkede yaşanabilecek sıradan olaylardan birisi" tanımlamasını yaptı ve konunun siyasete alet edilmemesi, tarihçilere bırakılması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım yine de tasarının kabul edilmesi durumunda hiçbir şey olmayacağını, Türkiye'nin çıkan kararı 'yok hükmünde sayacağını' söyledi.

Yıldırım, tasarının kabulü durumunda Almanya'yla ilişkilerin olumsuz etkileneceğini de vurgulasa da Avrupa Birliği (AB) ile varılan göçmen anlaşmasının oylama sonucundan etkilenmeyeceğini söyledi.

'Seçmenin sesine kulak verin'

"Türkiye şantaj yapan, tehdit eden, karşı planlar geliştiren bir ülke değil. Biz yaptığımız anlaşmalara sonuna kadar bağlıyız. Yeter ki AB de sözünde dursun. Burası kabile devleti değil, Türkiye Cumhuriyeti" diyen Yıldırım, yine de Türkiye'nin konuyla ilgili hassasiyetini Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ilettiğini de ifade etti.

Yıldırım, tasarının kabul edilmesi durumunda Almanya'yla ilişkilerin olumsuz etkileneceği uyarısını yaparak, "Burada Türkiye’ye fatura çıkarmaya çalışanlar iyi niyetli değil bunu da biliyoruz... O yüzden tabii ki Almanya’yla ilişkiler zedelenecektir ona şüphe yok" dedi ve Almanya parlamentosunun Türkiye kökenli seçmenlerin sesine kulak vermesini istedi.

Almanya parlamentosunun 1915’de Ermenilere yönelik eylemleri "soykırım" olarak tanımlayan tasarıyı yarın oylaması bekleniyor.

Erdoğan, Merkel'le görüştü

Tasarının oylanmasından önce Angela Merkel ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'nin görüşünü aktarmıştı.

Erdoğan Uganda ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısındaysa tasarının yasalaşmasının Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik, siyasi, ticari, askeri ve ekonomik ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu.

BBC

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA