20 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C

YILDIRIM'DAN AB'YE 'DOSTLUK' SİTEMİ

T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, vize muafiyeti için AB'nin şart koştuğu terörle mücadele kanunu değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Bu dostluğa sığar mı?" dedi.

Yıldırım'dan AB'ye 'dostluk' sitemi

14 Haziran 2016 Salı 17:18

AB ile Türkiye arasında, AB'nin Türkiye'ye vize muafiyeti için şart koştuğu terörle mücadele kanunu değişikliği konusunda gerginlik sürüyor.

AKP'nin grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Bizden istenen 72 maddenin birçoğunu tamamladık. Son anda önümüze bir şey çıkardılar. Bunların alışkanlığı. 'Siz terörle mücadele kanununu esnetin' diye. Bu dostluğa sığar mı? Böyle günlerde gerçek dostluk belli oluyor. Biz ciddi bir mücadele veriyoruz. Ülkemizin birlik, beraberlik ve bekaası için mücadele veriyoruz. Terörle mücadele kanununda herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz, vize muafiyeti dahi olsa, bırakın orda kalsın" ifadelerini kullandı.

"Yerli ve milli duruşumuz zedelenmemeli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün Beştepe'de milletvekilleri ile bir araya geldiği iftar programında Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "AB ile olan ilişkilerimizi, onurlu duruşumuzu ve milli çıkarlarımızı koruyarak gittiği yere kadar götüreceğiz. O yerli ve milli duruşumuz asla zedelenmemeli. Türkiye sıradan bir ülke ve millet değildir. Öyle yok '3000'lere kadar bekler' vesaire, kimse bizim tahammülümüzü test etmesin. Bu noktada hükümetimiz gerekli cevapları gerekenlere gerektiği yerde hakkı ile verecektir, vermelidir" dedi.

Terörle mücadele yasası gerginliği

Türkiye ile AB arasında mart ayında varılan mülteci mutabakatı doğrultusunda, 72 şartın tamamının yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat imkânı sağlanması taahhüt edilmişti. Ancak AB vize muafiyetinin sağlanması için, gazeteci ve muhaliflerin baskı altına alınmasında araç olarak kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye'den terörle mücadele kanununu değiştirmesini talep ediyor. Türkiye'den bugüne kadar yapılan açıklamalar, yasada bir değişiklik yapılmasının planlanmadığı yönünde. Avrupa Parlamentosu 72 kriterin tamamı yerine getirilmeden Türk vatandaşlarına vize muafiyetini gündemine almayacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak vize muafiyetinin yürürlüğe girebileceği tarih olarak 2016 Ekim'ini telaffuz etmişti. AB diplomatları ise 2017'nin daha gerçekçi bir tarih olduğu görüşünde.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA