29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa16°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

YILANLARI ÖLDÜRMEYİN!”

Yılanları öldürmeyin!”

24 Nisan 2014 Perşembe 12:53

Yazın gelmesiyle birlikte ortaya çıkan yılanlar, duyarsız ve bilinçsiz insanlar tarafından öldürülüyor.

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, yılanların doğal denge açısından son derece önemli olduğunu ve yılanların öldürülmesinin suç olduğunu vurguladı.

 “Bu hayvanlar zararlı değildir”

Detay Gazetesi’ne konuşan Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, ülkede toplam 11 farklı yılan türünün var olduğunu belirterek, en zararlı ve zehirli yılan türünün dahi insandan zarar görmedikçe bir tehlikesi olmadığına dikkati çekti.

Ülkede fare sayısının arttığını ve doğal dengenin bozulduğunu işaret eden Hasan Sarpten, dolayısıyla yılanların bu unsurun temel dengeleri olduğunu vurguladı.

Yılanların söylenildiği kadar zararlı hayvanlar olmadığını vurgulayan Sarpten, “yılanlar insanlara düşman hayvanlar değildirler. Ancak ne yazık ki, özellikle avcılar tarafından köpeklere zarar verir gerekçesiyle; vatandaşlar tarafından da, korkulduğu için öldürülüyorlar” dedi.

 

“Öldürmek suçtur ve cezası var!”

Hasan Sarpten, yılanların öldürülmesinin kötü ve yanlış olmasının yanısıra, Çevre Yasası’na göre koruma altında olan yılanların öldürülmelerinin yasak olduğunu vurguladı.

Yılan öldürmenin, asgari ücretin birkaç katı kadar cezası olduğunu işaret eden Sarpten, ancak başka alanlarda olduğu gibi bu alanda da cezaların uygulanması konusunda sıkıntı olduğuna dikkati çekti.

 

“Cezai yaptırım uygulanmalı!”

Yılanları öldüren kişilere, cezai yaptırımların mutlak suretle uygulanmasının önemine dikkat çeken Hasan Sarpten, buna karşın, koskoca yılanları öldürenlerin kahraman edasıyla sosyal medyada ve gazetelerin manşetlerine taşınmasını şiddetle eleştirdi.

Bugüne kadar yılanın ısırmasıyla yaşamını kaybeden hiçkimse olmadığını da işaret eden Hasan Sarpten, şunları söyledi:

 

“Aslında en korkak hayvancıklardır”

“Bildiğim kadarıyla arı sokmasıyla ölen çok daha fazla sayıda insan vardır. Yılanlar konusunda çok yanlış bir inanış var. Yılanlar doğada rastlanabilecek en korkak hayvanlardır. Ve ülkemizde,  11 farklı yılan türü vardır. Bunlardan tek zararlı ve zehirli olan yılan türü, halk arasında ‘Gufi’ olarak bilinen; Sağır yılan ya da ‘Koca engerek’ yılandır. Bu yılan türü dahi, üzerine basmadık ya da zarar vermedikçe, insan gördüğünden uzaklaşan bir yılan türüdür.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA