YGS’DE MATEMATİK VE FELSEFE ZORDU
Dün yapılan YGS'nin ardından soruları değerlendiren uzmanlar, matematik ve felsefe derslerinin zor olduğunu, ancak müfredat dışı soru olmadığını söyledi.

13 Mart 2017 Pazartesi 13:22
Nesibe Aydın Okulları’nın uzmanları, 2017 Yükseköğretime Giriş Sınavı’na (YGS) ilişkin, değerlendirmelerde bulundu. Üniversite giriş sınavının, birinci aşaması olan YGS bugün gerçekleştirildi. Sınavın ardından Nesibe Aydın Okulları, Matemetik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi zümre başkanları bu bölümlerden sınavda çıkan soruları değerlendirdi. Öncelikle öğrencilerine geçmiş olsun dileğinde bulunan zümre başkanları, zor ve uzun bir maratondan sonra girilen sınavla birlikte, tüm adayların üzerinden büyük bir yükün kalktığını kaydetti.
Nesibe Aydın Eğitim Kurumlarının 2017 YGS oturumuna ilişkin detaylı değerlendirmeler şu şekilde:
Matematik bölümü
“2017 YGS, 2016 YGS ile aşağı yukarı aynı zorluktaydı. Matematik soruları geçen senelerde olduğu gibi müfredat dışı olmayıp, bilgiyi yorumlama ve mantıksal çıkarıma dayalı sorulardan hazırlanmış ve soru tipini ezberlemeyen, analitik düşünme yöntemlerini kavramış, temel problem çözme tekniklerini iyi hazmetmiş öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav olmuştur. Soruların bir bölümü çok basit ve kısa sürede çözülebilmesine rağmen, özellikle uzun paragraflı problem soruları anlaşılması zor ve zaman alıcı olduğundan sınavın ayırt edici soruları olmuştur. Geometri sorularının ise 2016 YGS'ye göre hem soru sayısı hem de zorluk düzeyi artmıştır.”
Fizik bölümü
“2017 YGS Fizik bölümünde yer alan sorular ve geçmiş yılların sınav soruları değerlendirildiğinde bu yıl soruların son derece net, açık ve tamamen müfredat kapsamı içerisinde kalan, ağırlıklı olarak kazanımlar kapsamında bir sınav olduğu görülmüştür. Fizik bölümüne giriş ve bilimsel yöntem konusu ile ilgili geçmiş yıllarda sıkça soru gelmesine rağmen 2017 YGS'de soru gelmemesi dışında beklenmedik bir durum veya soruyla karşılaşılmamıştır. 2017 YGS yalnızca 9 ve 10. sınıf Fizik müfredatı ile sınırlı kalmıştır. Nesibe Aydın Okulları Seçme Sınavları dahil olmak üzere sene başından itibaren uyguladığımız deneme sınavlarımıza paralel sorulardan oluşmuş bir YGS oluşturulduğundan öğrencilerimiz Fizik bölümünde zorlanmadan rahat bir sınav geçirmiştir.”
Kimya bölümü
“Sorular beklenilen düzeyde ve yorumdan çok bilgiye dayalı çıkmıştır. Müfredata yeni eklenen sözel içerikli ünitelerden beklenen soru tipleri gelmiş ve soruların genel olarak düzenli çalışan bir öğrencinin yapabileceği seviyede olduğu gözlenmiştir. Soruların Nesibe Aydın Okulları deneme sınavları ve yayınlarına paralel düzeyde olduğunu gözlenmiştir.”
Biyoloji bölümü
“Biyoloji bölümünde soruların genel olarak bilgi ağırlıklı olduğu, bir iki sorunun ise, yoruma dayalı sorulduğu gözlenmiştir. Soruların yaklaşık yüzde 50 ‘sinin 9’uncu sınıf, yüzde 40'ının 10’uncu ve yüzde 10'unun da ilköğretim 7-8’inci sınıftan olduğu belirlenmiştir. Sınava giren öğrencilerimizden gelen yorumlar doğrultusunda, soruların çok net, anlaşılır ve Nesibe Aydın Okulları biyoloji sorularına göre daha kolay olduğu görülmüştür.”
Türkçe bölümü
“Dil bilgisi sorularının 2016 YGS'ye göre daha fazla olduğu ancak bu soruların çok zor olmadığı, anlatım bozukluğu ve cümle türleri dışındaki konuların tarandığı bir sınav olduğu görülmüştür. Anlam bilgisi konularıyla ilgili soruların orta düzey zorlukta olduğu, çeldiricilerin zorlamadığı, bu nedenle de geçen yılki sınavdan daha kolay bir sınav olduğu saptanmıştır. Sınavın genel olarak değerlendirildiğinde Türkçe soruların orta seviyede zorluğa sahip olduğu tespit edilmiştir.”
Tarih bölümü
“2017 YGS'de, müfredata uygun, paragrafların önceki yıllara göre daha uzun olduğu, konuların dengeli dağıtıldığı gözlenmiştir.”
Coğrafya bölümü
“Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Türkçe-Matematik ve Matematik-Fen grupları için ortak olan 9 ve 10’uncu sınıf müfredatına uygun sorular sorulmuştur. 2016 YGS'de, coğrafi unsurların dünyadaki dağılışı, harita üzerinde sorgulanırken bu yıl ayrıca buna Türkiye haritasındaki fiziki unsurların dağılışı eklenmiştir. Ayrıca, Fen Bilimleri testinde 3 soruda da temel coğrafya bilgilerine ihtiyaç duyulmuştur.”
Felsefe bölümü
“2017 YGS felsefe sorularında, okuduğunu anlamaya yönelik soru döneminin tümüyle kapandığı ve felsefe sorularının bütünüyle bilgi sorusuna dönüştüğü görülmüştür. Bu yıl beklenmedik bir şekilde, diğer yılların aksine, filozof adı sorulması, sınavın zorlaştırılmış olduğunun göstergesidir. Sınavda müfredat dışı soru çıkmamış ancak bilenin yapabileceği kavram sorularıyla sınav zorlaştırılmıştır. Nesibe Aydın Okulları açısından bakıldığında, 2017 YGS'sinde yer alan sorular ile deneme sınavlarımızda yer alan sorular, çok benzer olmasından kaynaklı olarak öğrencilerimizin Türkiye sıralamasında ön sıralarda yer alacağı düşünülmektedir.”
Din kültürü ve ahlak bilgisi bölümü
“Sınavda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının geçen yıla oranla daha kolay olduğu belirlenmiştir. 5 sorunun 3'ü kavram bilgisi gerektirmiştir. Zorlanacak seviyede bir mezhep sorusu gelmiştir. Genel olarak bilginin yanı sıra yorum gücü gerektiren sorular olduğu ve deneme sınavlarımızdaki sorularla çok örtüştüğü gözlenmiştir. Müfredat dışı soru yoktur.”
Tacan Reynar: Yargı kararlarını idarenin takdirine bırakan anlayışı kabul etmiyoruzToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Tacan Reynar, Cezaevi Disiplin Tüzüğü’nde yapılan değişikliğin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirterek, mahkeme kararlarının sonuçlarını idarenin takdirine bırakacak düzenlem03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:46KIBRIS
Katle teşebbüs! İşte detaylar...Metropol Süpermarket'te bıçaklama olayı... Polisten açıklama!03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:29KIBRIS
Akıncılar'da Yangın: 4 Dönümlük Alan Zarar GördüAkıncılar köyünde çıkan yangında yaklaşık 4 dönümlük alandaki kuru otlar, molozlar ve bazı ağaçlar zarar gördü.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:09KIBRIS
Karşıyaka'da 14 Yaşındaki Çocuk Havuzda Boğulma Tehlikesi GeçirdiKarşıyaka'da bir evin bahçesindeki havuzda yüzerken boğulma tehlikesi geçiren 14 yaşındaki çocuk hastanede tedavi altına alındı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Korkuteli'nde Araç Tamiri Tartışması Kavgaya Dönüştü: 2 Kişi TutuklandıKorkuteli'nde araç tamiri nedeniyle çıkan tartışma kavgayla sonuçlandı. Olayda iki kişi tutuklanırken, taraflardan birinin alkollü olduğu belirlendi.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Gazimağusa'da Süpermarketten Hırsızlık: 44 Yaşındaki Zanlı TutuklandıGazimağusa'da faaliyet gösteren bir süpermarkette meydana gelen hırsızlık olayıyla ilgili 44 yaşındaki bir kişi tutuklandı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:05GAZİMAĞUSA
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 37-40 derece dolaylarında seyrediyorMeteoroloji Dairesi'nin 1-7 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak hava kültesinin etkisinde olacak.03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?Güncel döviz kurları: Sterlin 64.20 TL03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.