YETİŞKİNLERDE HANGİ AŞI, NE ZAMAN YAPILMALI?
Aşı ile bağışıklama belirli ve ciddi seyirli bazı enfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor.

12 Şubat 2019 Salı 13:30
Antibiyotik direncinin giderek arttığı günümüzde, enfeksiyon hastalıklarından korunmanın çok daha önemli hale geldiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de aşılamanın önemine dikkat çekiyor.
İnsan hayatını tehdit edebilecek ciddi sonuçlar doğurabilen hastalıklardan korunmada bağışıklamanın önemi gün geçtikçe artıyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, bu nedenle bağışıklamanın doğumla başlayıp yaşam boyu devam etmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu noktada aktif bağışıklama olarak tanımlanan aşılamanın çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerdeki önemi de ortaya çıkıyor.
Aktif bağışıklama, yani aşılamada vücudun bağışıklık sisteminin aktive edildiğini anlatan Prof. Dr. Çağrı Büke, şu bilgileri veriyor:
“Aşı ile bağışıklamada antikor / antitoksin oluşumu için belirli bir zamana (haftalara ya da aylara) ihtiyaç vardır. Yani aşı yapılır yapılmaz ya da ilk doz aşıdan sonra hemen koruyucu etki (antikor/antitoksin) oluşmaz. Bunların oluşması için bazı durumlarda aynı aşıyı belirli aralıklar ile birden fazla dozda uygulamak gerekebilir. Bazen de belirli bir hastalığa karşı uygulanan aşının etkisinin sürekliliğini sağlamak amacıyla belirli aralıklarla tekrarlamak gerekebilir. Bazı aşılar (canlı) ise bir ya da iki doz uygulama sonrası ömür boyu bağışıklık oluşturur. Aktif bağışıklama, toplumda yaygın görülen ve yüksek bulaştırıcılık özelliğine sahip, sonuçları ağır ve ciddi olan enfeksiyon hastalıkları etkenlerine karşı antikor / antitoksin oluşturmak amacıyla çoğu zaman daha mikroorganizma ile karşılaşmadan yani bulaşma olmadan önce uygulanır.”
KORUYUCU ETKİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Günümüzde hiçbir aşının yüzde 100 koruyucu etkisi olmadığını hatırlatan Uzman, “Aşı sonrası koruyucu etkinliğin oluşup oluşmadığının belirlenmesinde rol oynayan faktörlerin başında aşının yapıldığı kişinin durumu gelir. Yaşlı kişilerde, aşırı kilolularda, altta yatan kronik hastalığı olanlarda, diyabet, kanser hastalarında, organ nakli yapılanlarda ve bağışıklık sistemini baskılayan her türden hastalığı olan ya da bu tür ilacı alanlarda aşıya karşı vücudun verdiği yanıt zayıf olur. Bu nedenle böyle kişilerde aşıyla korunma daha düşük düzeydedir. Buna karşın enfeksiyon hastalıklarına karşı aşı ile korunması gereken kişilerin en başında da bu grupta yer alan kişilerin geldiği de unutulmamalıdır” diye konuşuyor.
AŞI BAZI HASTALIKLARIN ORTADAN KALDIRILMASINDA DA ETKİLİ
Aşı ile bağışıklama gerçekleştirildiğinde, sadece o kişi enfeksiyon hastalığına karşı korunmakla kalmayıp, dolaylı yoldan da olsa hastalığı diğer kişilere bulaşması da engelleniyor. Dolayısıyla toplumda söz konusu hastalığa karşı aşılanan kişi sayısı ne kadar fazlaysa, o hastalığın ortaya çıkma olasılığı da o oranda düşük oluyor. Hatta bazı hastalıkların tamamen ortadan kaldırılması da mümkün olabiliyor. Örneğin başarılı aşılama programları sayesinde çiçek, kızamık, polyo (çocuk felci) hastalıkları tamamen yok edilmiş ya da yok denecek seviyelere çekilebilmiş durumda.

“AŞI KARŞITLIĞI ENFEKSİYON SIKLIĞINDA YENİDEN ARTIŞA NEDEN OLDU”
Son zamanlarda aşıların içerisinde, bakteri ve mantar üremesini önlemek üzere yer alan ve içeriğinde civa bulunan “tiomersal”in çeşitli zararlı etkilerine, özellikle de otizme neden olduğuna ilişkin bazı bildirilerin tüm dünyada aşı karşıtlığını yeniden artırdığını belirten Prof. Büke, görüşlerini şöyle ifade ediyor:
“Bu durum aşılanma oranlarında belirgin azalmaya yol açtı ve dolayısıyla aşı ile korunulabilir enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı da artırmaya başladı. Genellikle çoklu aşıların içerisinde bulunan civa (tiomersal), etil civa halindedir. Bu formu vücutta birikmemekte ve 30 gün içerisinde vücuttan atılmaktadır. Buna karşın başta kabuklu deniz ürünleri olmak üzere çeşitli besinlerden alınan civa ise metil civadır ve vücutta birikir. Aşı ile otizm ilişkisi günümüzde hala tartışma konusudur. Civa içeren aşıların uygulaması ile otizm arasında doğrudan bir ilişki saptanmamakla birlikte İngiltere, Amerika ve Avrupa’da özellikle çocukluk yaş grubunda uygulanan aşıların içerisinden etil civa çıkartılmıştır. Bu örnekler de göz önünde bulundurulduğunda özellikle de çocukluk yaş grubunda civa içermeyen aşıların uygulanmasının hem güvenirlik açısından hem de otizm ile ilgili tartışmaları ortadan kaldırması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
YURT DIŞI SEYAHATLERİNDEN ÖNCE DE AŞI UNUTULMAMALI
Rutin olarak uygulanmamakla birlikte, seyahatler sırasında seyahate gidilecek ülkelere göre, tifo aşısı, kolera aşısı, sarıhumma aşısı, kene kaynaklı ansefalit aşısı ve leptospiroz aşıları yapılması gereklidir.”
YETİŞKİNLERDE HANGİ YAŞTA HANGİ AŞI YAPILMALI?
Difteri–Tetanoz-Boğmaca; doğum sonrası başlanılan aşı çocukluk ve erişkinlerde de düzenli olarak sürdürülür ve 10 yılda bir tekrar dozları ile aşılamaya ömür boyu devam edilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde de güvenle uygulanabiliyor.
Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak-Suçiçeği; daha önce söz konusu hastalıklar geçirilmemiş ya da bunlara karşı aşı yapılmamışsa erişkin yaş grubunda bir ya da iki doz aşı yapılarak bağışıklık sağlanıyor. Bu aşılar canlı virüs aşıları olduklarından hamilelikte ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda uygulanamıyor.
Zona aşısı; 50 yaşından sonra iki doz olarak yapılıyor. Canlı virüs aşısı olduğundan hamile ya da bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere uygulanmıyor.
Pnömokok aşısı; 65 yaş sonrasında herkese, ya da kronik hastalığı ya da bağışık sistemi baskılayan hastalığı olan kişilere yaşa bakmaksızın erişkin her yaşta konjüje ve polisakkarit pnömokok aşıları uygulanıyor.
Grip aşısı; 65 yaş ve üzeri herkese, ya da kronik hastalığı ya da bağışık sistemi baskılayan hastalığı olan kişilere her yaşta her yıl bir doz olarak uygulanması gerekiyor.
Hepatit B aşısı; daha önce hepatit b’yi geçirerek ya da buna karşı aşı ile korunulmamış ise erişkin yaş grubunda 3 doz aşı ile bağışıklık sağlanıyor.
Hepatit A aşısı; daha önce hepatit a geçirilmemiş ya da buna karşı aşı yapılmamışsa erişkin yaş grubunda 2 doz aşı ile bağışıklık sağlanıyor.
İnsan papillomavirus aşısı (HPV); 9 yaşından itibaren kadınlarda 26, erkeklerde 21 yaşa kadar 3 doz aşı ile bağışıklık sağlanır.
Menengokok aşısı; dalağı alınmış, ileri düzeyde bağışık sistemi baskılanmış kişilere, hastalığın yoğun olarak görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişilere 2 doz aşı ile bağışıklık sağlanır.
Haemophilus influenza B aşısı; dalağı alınmış ya da hemopoetik kök hücre nakli yapılmış kişilere 3 doz uygulama ile bağışıklık sağlanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahvancıoğlu: Hür-İş Dahil Tüm Sendikalar Önceki Pozisyonlarını Koruyor, Laiklik Mücadelesi Devam Ediyor!Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Disiplin Tüzüğü ile dayatılan siyasal İslam projesine karşı laiklik temelinde bir arada durmanın gerekliliğini vurguladı.09 Mayıs 2025 Cuma 16:58KIBRIS
Karanlık Odadan Dijital Çağa Kıbrıs’ın 40 Yıllık Görsel HafızasıYakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gazi Yüksel, 40 yıllık fotoğraf arşivinden oluşan retrospektif sergisi ile Kıbrıs’ın görsel belleğini sanatseverlerle buluşturuyor.09 Mayıs 2025 Cuma 16:07YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Rum mahkemesinden önemli karar! Eski Rum Mülkleri ile ilgili Macar kadınlara 45 ay hapis cezasıRum mahkemesinden önemli karar! Eski Rum Mülkleri ile ilgili Macar kadınlara 30 ay ve 15 ay hapis cezası09 Mayıs 2025 Cuma 15:59KIBRIS
Zanlı Ahmet Tokatlıoğlu'nu Maliye Bakanlığı'nın şikayet ettiği ortaya çıktıMahkemede mesele ile ilgili olarak şahadet veren Girne Adli Şubede görevli polis çavuşu Ömer Yavuz olayla ilgili bulguları aktardı.09 Mayıs 2025 Cuma 15:58KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta emzirme izni uzatıldıGüney Kıbrıs’ta çalışan kadınlara çocuklarını emzirme veya özel ihtiyaçlarını giderme amacıyla 9 ay süreyle günde bir saat tanınan emzirme izni uzatıldı.09 Mayıs 2025 Cuma 11:14KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta panik...Güney Kıbrıs’taki birçok okula, “Allah” yazılı elektronik postalar gönderildiği ve okullarda kısa süreli panik yaşandığı bildirildi.09 Mayıs 2025 Cuma 11:13GÜNEY KIBRIS
Simon Aykut duruşması dün delil sunumuyla devam ettiRum yönetiminin, KKTC’deki eski Rum mallarını “gasp etmekle” suçladığı iş insani Simon Aykut’un davası Lefkoşa Rum Yüksek Mahkemesi’nde görüşülmeye devam ediyor.09 Mayıs 2025 Cuma 11:12KIBRIS
DAÜ’de “7 Ekim Sonrası Orta Doğu’da Değişen Dengeler” Paneli DüzenlendiDAÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen panelde, Orta Doğu’daki jeopolitik dönüşümler ve Türkiye’nin dış politikası akademik perspektiflerle değerlendirildi.09 Mayıs 2025 Cuma 10:47DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
TEKNOFEST Şampiyonları Yakın Doğu Üniversitesi’nde Coşkuyla Kutlandı!Yakın Doğu Üniversitesi, TEKNOFEST 2025 finallerinde kazandığı iki şampiyonluğu ve elde ettiği başarıları Kıbrıs Araba Müzesi’nde düzenlediği coşkulu bir gecede kutladı.09 Mayıs 2025 Cuma 10:17YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
DAÜ 12. Uluslararası Tasarım Haftası “Arada/lık Hali” Temasıyla BaşladıDoğu Akdeniz Üniversitesi’nin düzenlediği Tasarım Haftası, ulusal ve uluslararası konuşmacılar, atölyeler ve yarışmalarla değişim odaklı tasarımın geleceğine ışık tutuyor.09 Mayıs 2025 Cuma 10:16DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs