26 Kasım 2024
  • Lefkoşa9°C
  • Mağusa7°C
  • Girne12°C
  • Güzelyurt7°C
  • İskele7°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara-1°C

YEŞİLLER PARTİSİ EŞBAŞKANI ÖZDEMİR AA'YA KONUŞTU

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Özdemir AA'ya konuştu

22 Şubat 2014 Cumartesi 10:01

BERLİN - A. Fatih Tekcan/ Neslihan Doğan Almanya'da Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir,  Berlin'deki ofisinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki olayların, halkın büyük bir çoğunluğunun demokrasi ve batıya yakınlaşmak istediğini gösterdiğini söyledi. Ukrayna'nın doğalgaz konusunda Rusya'ya bağımlı olduğunu vurgulayan Özdemir, bu konuda Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'ya yardımcı olamayacağını dile getirdi. "Keşke zamanında NABUCCO ile Türkiye üzerinden doğalgazı AB'ye getirebilseydik.

O zaman Ukrayna'ya alternatif sunabilirdik. Şimdi AB'nin alternatifi yok" diyen Özdemir,  şu aşamada AB'nin Ukrayna'ya parasal yardımda bulunabileceğini, ticari açıdan bir alternatif sunabileceğini kaydetti. Ukrayna'nın doğalgaz sorununa çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Özdemir, bu nedenle Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgazın getirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: "O zaman ciddi bir alternatif sunabilecektik Ukrayna'ya. O zaman diyebilecektik ki gel bizim tarafımıza. O zaman çok farklı bir durumda olacaktık. Ona rağmen tabii ki otoriter rejim insanların ihtiyaçlarını ayaklar altına alıyor. Muhalefet desteklenmeli ve güçlendirilmeli. Tek sorun muhalefet başa gelirse ne yapacak? Beklentiler fevkalede. Sorunlar dağlar kadar yüksek. Bunu tamamlamak çok zor. Ukrayna topraklarında Rus askerleri bulunmakta. Borçlar Rus bankalarında. Bunları gözardı etmek mümkün değil. AB açısından hafif bir yük değil, taşınması gereken bir yük. En ufak bir endişem yok. Herkes Ukrayna dendiğinde vatandaşları önünde açık olması gerekir ve her şeyin bir bedeli var. Bu bedeli taşımaya hazır mıyız? Bana göre hazır olmalıyız. Bunu da açık söyleyelim bunun bedeli çok ağır olacaktır." Ukrayna'ya AB'nin vereceği hediyeler arasında doğalgazın olmadığını dile getiren Özdemir, "O yüzden elimizi çabuk tutup bir an önce Türkiye üzerinden doğalgazın gelmesini sağlamalıyız. Bu, Türkiye'nin lehinde, Ukrayna'nın lehinde, AB'nin lehinde.

Böylece Rusya'ya olan bağımlılığımızı azaltmış oluyoruz. Rusya'nın sınır bölgesindeki ülkelerle bağlantısını derinleştirmesini istemiyorsak, bu ülkelerin Rusya'ya tamamıyla kilitlenmelerini istemiyorsak burada birlikte çalışmamız lazım. Hem Türkiye, hem AB bir an önce bu ülkelere bir alternatif sunmalı" diye konuştu. Enerjide güney alternatifi  Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki enerji işbirliğine de değinen Özdemir, bunun çok önemli olduğunu ve hayati önem taşıdığını ifade ederek, "Yeni alternatif ortaya çıkıyor. Rus gazına karşı güney alternatifi ortaya çıkıyor ve bu güney alternatifi bölgenin kalkınması açısından önemli. Ayrıca bu, Kuzey Irak'taki Kürtler ve Türkiye'nin yakınlaşmasını sağlayacak. Bizim içinde önemli bir alternatif yaratacak. Yani bundan herkes kazançlı çıkacak" dedi. İran'ın nükleer silahlanmadan vazgeçmesi sonucunda yapılacak bağlantıların  İran için bu önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Özdemir,  şunları kaydetti: "Normal ülkeler ailesine geri dönmüş oluyor. Şu anda İran dışlanmış vaziyette, ambargolarla mücadele ediyor, ekonomisi dibe batmış vaziyette. Bunun bedelini İran'daki insanlar ödüyor. İran bunu değiştirmek istiyorsa bunun yolu nükleer silahlanmadan yüzde yüz vazgeçmesi.

Bunun karşılığında da İran ekonomisi dünyaya açılması sağlanmış olur. İran doğalgazı da pertolü de daha rahat bir şekilde dünyaya satabilecek. Bu hem İran için hem de bizim için iyi olacak.

Ama bunun ön şartı İran'ın eski siyasetinden vazgeçmesi." Suriye'den kabul edilecek mülteci sayısı Almanya'nın Suriye'den kabul edileceği mülteci sayısının 5 binden 10 bine yükseltilmesi kararının yeterli olmadığını  vurgulayan Özdemir, halen kabul edileceği söylenen ilk 5 bin kişilik mültecilerin bile bir kısmının Almanya'ya getirildiğini anlattı.  Türkiye, Ürdün ve Lübnan'da yüz binlerce mülteci olduğunu ve  bunun çok büyük sorun teşkil ettiğini anlatan Özdemir,  "Dünyada en büyük 4. ekonomisine sahip Almanya, 5 bin ya da 10 bin Suriyeli mülteci ile yetiniyorsa bu bizim için ayıptır. Buna en azından bir sıfır daha eklemeliyiz" dedi. Bu sayının en azından 50 bin olması gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Bu kadar mülteci gelir ve 16 eyalete dağıtılırsa sorun daha hafifliyor. Şu andaki sayısı çok yetersiz. Orada kalan mültecilere de yardım edilmesi gerekli.

Bunun için de gerekenler yapılmalı.  Bence Alman vatandaşları buna hazır. Bunu anlayışla karşılıyorlar. Alman hükümeti Suriyeli mülteci sayısının artırılması konusunda daha cesur olmalı" diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA