29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

YENİ SINIR KAPILARI GEREKİYOR

Yeni sınır kapıları gerekiyor

06 Ekim 2014 Pazartesi 17:50

38521050_LI3EucZvcZ6k1ZsvDw-VEbov3d_7hjBXo95UwddxMigDetay Sınır kapılarını vatandaşlara sordu. Ülkemizdeki sınır kapıları yeterli mi? Yeni kapılara ihtiyaç var mı? Sınır kapılarında yeteri kadar görevli memur bulunuyor mu?

LİDERLER AÇAMIYOR

Kıbrıs müzakere sürecinde, güven yaratıcı önlemler olarak gösterilen bir dizi adımın Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Bu bağlamda, yeni sınır kapılarının açılması sık sık gündeme gelirken, gerek Kıbrıs’ın güneyindeki, gerekse Kıbrıs’ın kuzeyindeki liderlikler, farklı öncelikler ve sebepler öne sürerek yeni sınır kapılarının açılmasını sağlayamıyor.

SİSTEM DEĞİŞMELİ

Üç tanesi Lefkoşa’da olmak üzere, Mağusa, Beyarmudu, Yeşilırmak ve Bostancı’da toplam 7 sınır kapısı Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara hizmet verirken, yeni sınır kapılarının açılmasının gereklilik olduğu vatandaşlar tarafından ifade ediliyor. Öte yandan vatandaşlar geçiş kapılarındaki prosedürlerin elden geçirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Özellikle tatil günlerinde Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında bulunan sınır kapılarında yaşanan yoğunluk, yeniden gözleri sınır kapılarına çeviriyor. Vatandaşlar yoğunluktan ve sınır kapılarında yaşanan sorunlardan şikayet ederken, geçiş prosedürünün yetkililer tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

SALİSE HACİSALİH:Bence sınır kapıları yeterli değildir. Kapıların artırılması ve hatta sadece Lefkoşa’da değil tüm sınır bölgelerinde yeni kapıların açılması gerekmektedir. Örneğin Lefke bölgemizde açılacak sınır kapısı hem bölgenin kalkınmasına hem de bölge insanının rahatça güneye geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca parantez açarak vurgulamak isterim ki kapılarda doldurduğumuz vize kâğıtları boşuna kâğıt israfından başka bir şey değildir.

TANYEL ANDIZ:Sınır kapıları bence yeterli değildir bu nedenle sınır kapılarında izdiham yaşanmaktadır. Sınır kapıları ülkenin mümkün olduğunca her yerinde açılmalı halkın geçişi kolaylaştırılmalıdır. Açılacak yeni sınır kapıları bölgelerdeki canlılığı artıracak ve esnafın yüzünü güldürecektir. Tüm bu söylediklerimin yanında Lefke bölgesinde de kapı açılması gerekmektedir.

ATALAY MISIRLIOĞLU:Sınır kapıları yeterlidir. Her zaman uzun kuyruklar oluşmaz özel günlerde oluşur. Bu sorunu da yoğun olan günlerin belirlenmesi ve tedbirlerin alınması ile gidere biliriz. Örneğin yoğun günlerde yoğun olan kapılara takviye yapılması halinde sorunun çözüleceğine inanıyorum. Sınır kapılarında kuyruklar oluşuyor diye yeni kapı açmak gerekmez.

MEHMET EFEOĞLULARI:Güneye geçiş noktalarımız artırılırsa oluşan bu kuyruklarda azalacaktır. Ama kuyrukların esas sebebi sınır kapılarının azlığı değil boşuna kâğıt israfı olan vize kâğıtlarıdır. Ancak tabiî ki sınır kapıları yayalar ve araçlar için artırılırsa bu oluşan kuyruklarda hiç denecek kadar azalacaktı. Sınıra temas eden her bölgede kapıların açılması kolaylık sağlayacaktır.

BAYRAM PAŞAOĞLULARI:Benim düşüncem sadece sınır kapılarının artırılması gerektiği değil tamamen sınırların kaldırılmasıdır. Özgürce dolaşa bilmek kimlik göstermek zorunda kalmamaktır. Ancak şuan için bu mümkün olmadığı için sınır kapılarının her sınıra temas eden bölgelerde açılması hem o bölgelerin canlanmasına hem de halkın rahatça geçmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca sınır kapılarından geçerken daha sonra yırtıp attığımız ve baştan doldurduğumuz vize kâğıtları boşuna israf edilen kâğıtlardır diye düşünüyorum.

MEHMET EKİN:Kısa ve öz konuşacağım. Personel az, sınır kapıları yetersiz, tüm bunların üstüne lüzumsuz kâğıt israfı olan vize kâğıtları var. Bu durumda sınır kapılarında kuyruk oluşmasına vatandaşında sinirlerinin bozulmasına neden oluyor. Sorunların nasıl çözüleceğine dair düşüncemi sorarsanız, daha çok kapı, daha çok personel ve vize kâğıtlarının kaldırılması diye bilirim.

MELİH AKGÖR:Sınır kapıları yetersizdir. Yayalar için olan yeni sınır kapıları gerekmektedir ve Lefkoşa’da sınır kapısı olmaya müsait olan birçok yer vardır. Tabi sadece yayalar değil araçlar içinde açılması müsait olan çağlayan bölgesindeki Mağusa kapısından da araçlar için kapı açıla bilir. Yapılacak bu düzenlemeler ile de oluşan kuyruklar azalacaktır. Vatandaşların gidiş gelişi daha rahat bir şekilde sağlanacaktır.

DAMLA GÜRKANLAR:Sınır kapılarının artırılmasının yanında düzen gerekmektedir. Düzen derken de yoğun olan saatlerin belirlenmesi ona göre yoğun olan kapılardaki personelin artırılması tüm bu sorunların önüne geçecektir. Ancak yeni kapıların açılmasının yanında çipli kimlik sisteminin başlaması ile sanırım daha rahat ve hızlı geçişler sağlanacaktır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA