YEMEN'DEKİ ASKERİ ÇATIŞMALARDA YENİ BİR AŞAMAYA MI GEÇİLİYOR?
Yemen'deki askeri çatışmalarda yeni bir aşamaya mı geçiliyor?

15 Temmuz 2020 Çarşamba 12:03
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ile İran destekli Husiler arasında siyasi uzlaşı sağlanmasına yönelik çabaların tıkandığı Yemen'de, askeri çatışmalarda yeni bir aşamaya geçildiğinin ip uçlarını veren birtakım gelişmeler yaşanıyor.
Yaklaşık 6 yıldan bu yana çatışmalara sahne olan ülkede, son dönemde tarafların birbirlerine hiç olmadığı kadar üst perdeden karşılıklı tehditlerde bulunması, Yemen hükümetinin Husilerle mücadelesini yargıya taşıması, Husilerin Marib petrolünü elde etme noktasındaki "ısrarı" ve BM yetkilisinin görüşme talebini "sürpriz" bir şekilde ilk kez reddetmesi, ordu birliklerinin ise şiddetli bir çatışmaya hazırlandığının sinyalini vermesi, Yemen'de "karşılıklı şekilde gerginliğin tırmandırıldığı yeni bir dönemin işaretçisi" olarak yorumlanıyor.
KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR VE TEHDİTLER
İran destekli Husiler, 3 Temmuz'da Suudi Arabistan'ın güneyindeki Hamis Muşayt ve Necran kentlerine silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) geniş çaplı hava saldırıları düzenlediklerini duyurdu.
Husiler, söz konusu saldırılarda Necran Havaalanı'ndaki bir kontrol ve operasyon odası ile Hamis Muşayt'taki Kral Halid Hava Üssü'nde bulunan bir silah deposu, uçak hangarı ve bazı askeri hedefleri vurduğunu açıkladı.
Buna karşılık koalisyon güçleri ise aynı gün Husilerin Suudi Arabistan topraklarına gönderdiği 4 İHA'nın düşürüldüğünü bildirdi.
Karşılıklı açıklamalar Husilerin "Suudi Arabistan'da Kraliyete ait kurumları ve askeri noktaları vurma" tehdidinde bulunmasıyla dozunu daha da artırdı.
Yemen'deki gelişmeleri yakından izleyen uzmanlar, koalisyon güçlerinin bu tehditlere yanıt olarak daha önce yaptığı gibi - Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Samed Nisan 2018'de koalisyon güçlerinin hava saldırısında öldürülmüştü - Husi liderlerini hedef alabileceği ya da taraflar arasındaki gerginliğin siyasi propaganda ve güç gösterisi kapsamında karşılıklı tehditlerden ibaret kalacağı görüşünü dile getiriyor.
YEMEN HÜKÜMETİ SÜRECİ HUSİLER ALEYHİNDE YARGIYA TAŞIDI
Aralarında Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi'nin de bulunduğu 175 sanığın "meşru yönetime darbe" ve "silahlı terör örgütü kurma" suçlamasıyla yargılandığı dava 7 Temmuz'da Yemen hükümetine bağlı Marib Askeri Mahkemesi'nde görülmeye başalandı.
Askeri Savcılık, Husi lider ve 174 sanığa "Lübnan'daki Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları komutanları gözetiminde Ensarullah adlı silahlı terör örgütü kurma" suçlaması yöneltti.
Böylece Yemen hükümeti, ülkede 6 yıldır devam eden çatışmaların gölgesinde ilk kez süreci Husiler aleyhinde yargıya taşımış oldu.
HUSİLER, MARİB'İ ELE GEÇİRME KONUSUNDA "ÇOK İSTEKLİ"
Bunlara ek olarak sahadaki bir diğer gelişme ise hiç şüphesiz Husilerin askeri alandaki hareketliliği ve milisleri cepheye çağırması.
Husilerin, milis güçleri özellikle "hükümetin kuzeydeki son kalelerinden, petrol yataklarına sahip Marib'e çağırması" dikkati çekiyor.
Marib cephesi birkaç haftadır şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Geçen ay Marib yakınlarındaki önemli bölgelerde kontrolü sağlayan Husiler ile ordu birlikleri arasında ciddi kayıplara yol açan çatışmalar bugün bile devam ediyor.
Askeri kaynaklar, Husilerin, başkent Sana'nın banliyölerinde kendilerini destekleyen kabileleri Marib'de savaştırmak için seferber ettiğini belirtiyor.
Husilerin, Marib'i kontrol altına alma ve sahada ilerleme kaydetme konusunda "çok istekli" olduğu ifade ediliyor.
Uzmanlar, bu noktada Husilerin iştahını kabartan en önemli unsurun Marib'deki petrol yatakları olduğunu dile getiriyor. Husilerin petrol kaynaklarını ele geçirme stratejisi kapsamında Marib'i kontrol altına almak istediği belirtiliyor. Bu bağlamda Husilerin, dikkati dağıtmak için aynı anda birçok bölgede gerginliği tırmandırma stratejisi izlediği söyleniyor.
YEMEN SAVUNMA BAKANI'NDAN "EL-CEVF'DE SAVAŞ HAZIRLIĞI" SİNYALİ
Buna karşılık Yemen Savunma Bakanı Muhammed el-Makdisi, geçen hafta yaptığı açıklamada, halkın ve silahlı kuvvetlerin Husiler karşısında verdiği ulusal mücadelede tüm çabaların seferber edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yemenli Bakanın bu açıklaması, mart ayında Husilerin kontrolüne geçen Hazm kentinin bağlı bulunduğu "El-Cevf ilinde yeni bir savaş hazırlığı" şeklinde yorumlandı.
BAE DESTEKLİ GÜÇLER İLE HÜKÜMET ARASINDAKİ GERGİNLİK HUSİLERİN İŞİNE YARIYOR
Yemen'deki hükümet güçleri bir taraftan Husilerle diğer taraftan da aynı zamanda koalisyonun bir parçası olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen güneydeki ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (GGK) ile mücadele ediyor. Bu denklemden kazançlı çıkan tarafın ise Husiler olduğu görülüyor.
BAE destekli GGK'nin 19 Haziran'da Sokotra Adası'nın merkezini ele geçirmesi, Yemen hükümetini aynı anda kuzeyde Husilerle, güneyde ise ayrılıkçı hareketlerle karşı karşıya bıraktı.
Koalisyon güçlerinin Yemen hükümetine sahada başarı kazanmasını sağlayacak gerçek anlamda bir destek vermediğini ifade eden uzmanlar, hükümetin de temel dayanak olarak koalisyon güçlerine güvenmesi nedeniyle zayıfladığını düşünüyor.
UFUKTA SİYASİ UZLAŞI GÖRÜLMÜYOR
Yemen'de gözlenen bu tırmanışın temel sebebinin ise anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmek için tarafları müzakere masasına dönmeye ikna edecek herhangi bir anlayışa ulaşılamamış olması gösteriliyor.
Tarafların yeniden müzakere masasına dönmesi için aylardır çaba sarfeden BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in temmuz ayının başında yaptığı "Umman'ın başkenti Muskat'ta görüşme" teklifine Husilerin red cevabı vermesi şaşkınlık yarattı.
Öyle ki Griffiths'in BM Yemen Özel Temsilciliğine atandığı Şubat 2018'den bu yana ilk kez böyle bir yanıtla karşılaştığı ifade ediliyor.
BM kaynakları, Husilerin, Suudi Arabistan'ın başta Sana olmak üzere Yemen'deki kentlere düzenlediği hava saldırılarına tepki olarak Griffiths ile görüşmeyi reddettiğini aktardı.
Husilerin bu çıkışı, Yemen hükümetinin Griffiths'i "Husilerin eylemlerini ve ihlallerini görmezden gelmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gerçeği yansıtan bilgiler vermemekle" eleştirmesi sonrası gerçekleşti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alayköy’de 70 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü BulunduZöhre Umut isimli 70 yaşındaki kadın, Alayköy’deki evinde ölü olarak bulundu. Ölüm nedeni yapılacak otopsi ile belirlenecek.12 Mayıs 2025 Pazartesi 12:36KIBRIS
Gençlik Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Rum eş başkanı Avraam: Hedefimiz gençliği yakınlaştırmakİki toplumlu Gençlik Teknik Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum heyeti başkanı Amalia Avraam, “Hedeflerinin, Kıbrıs gençliğini daha yakın hale getirmek olduğunu” açıkladı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 12:35KIBRIS
Salahi Şahiner: Şans Oyunları (Değişiklik) Yasa Tasarısı topluma açık bir tehdittirCTP Milletvekili Salahi Şahiner, Şans Oyunları (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile KKTC vatandaşlarının kumarhanelere girişinin önünün açılacağını savunarak, hükümete eleştirilerde bulundu. Şahiner, “Sadece bir düzenleme değil; topluma açık bir tehdittir”12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:56KIBRIS
Limasol’da Kıbrıslı Türk arazisi üzerinden vurgun iddiası! 469 bin Euro’ya alındı, 11 ayda 2.9 milyon Euro’ya satıldı!Politis gazetesine göre, Güney Kıbrıs'taki Kıbrıslı Türk mallarının kiralanmasında yeni döneme giriliyor. Puanlama esasına dayalı sistem, Meclis’te onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:45GÜNEY KIBRIS
Çatalköy’deki kurşunlama olayı: Ülkeye geldiği gibi tetiğe bastıÇatalköy’de meydana gelen araç kurşunlama olayıyla ilgili mahkemeye çıkarılan Görkem Mete’nin suçu işlediği gün ülkeye geldiği tespit edildi. Mahkeme, zanlının soruşturma kapsamında 3 gün tutuklu kalmasına emir verdi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:39KIBRIS
DAÜ’de 17. Psikoloji Günleri Başlıyor: Suç, Şiddet ve Psikoloji Masaya Yatırılacak“Kuramdan Uygulamaya: Suç, Şiddet ve Psikoloji” temasıyla düzenlenen etkinlikte, farklı ülkelerden akademisyenler ve uzmanlar adli psikoloji alanındaki güncel yaklaşımları DAÜ’de paylaşacak.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:32KIBRIS
Yakın Doğu Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Stratejik Bilimsel İş BirliğiBilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarını kapsayan protokol ile iki üniversite; ortak projeler, akademik değişim programları ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda güçlerini birleştirdi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Holguin'in 27-29 Mayıs'ta Kıbrıs'ta olacağı iddia edildiBM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in 27-29 Mayıs tarihlerinde Kıbrıs’ta olacağı iddia edildi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:15KIBRIS
“Sahte diploma” davası 11 Haziran’a ertelendiKSTÜ’de başlatılan "sahte diploma” soruşturması kapsamında yargılanan dönemin Gazimağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel ve okulun genel sekreteri ve hissedarlarından Serdal Gündüz, yeniden hakim karşısına çıktı. Dava, 11 Haziran’a ertelendi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:00KIBRIS
7 büyükşehirde genel seçim anketi, çarpıcı sonuçlar: CHP 5 şehirde fark attı, 1 şehirde AKP'yi ikiye katladı7 büyükşehirde genel seçim anketi, çarpıcı sonuçlar: CHP 5 şehirde fark attı, 1 şehirde AKP'yi ikiye katladı12 Mayıs 2025 Pazartesi 10:38TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs