19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

YDÜ'DEN ESTONYA TARTU ÜNİVERSİTESİNE ARAŞTIRMA ZİYARETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Estonya Tartu Üniversitesine Araştırma Ziyareti Gerçekleştirdi…

YDÜ'den  Estonya Tartu Üniversitesine Araştırma Ziyareti

06 Kasım 2018 Salı 15:42

Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Avrupa’nın köklü üniversitelerinden Estonya Tartu Üniversites Johan Skytte Siyasal Bilgiler Enstitüsü’ne iki üniversite arasında yürütülen değişim programı kapsamında akademik bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre,

değişim programı çerçevesinde, Tartu Üniversitesi Johan Skytte Siyasal Bilgiler Enstitüsü öğretim üyeleri Dr. Stefano Braghiroli, Prof. Eiki Berg, Dr. Piret Ehin, Prof. Andrey Makarychev ile Dr. Mihkel Solvak tarafından ‘Estonya’da Dönüşüm: Egemenlik, Hafıza ve Demokrasi’ seminer dizisi verildi. Seminerlerde, Estonya’nın Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra geçirdiği dönüşüm, demokratikleşme ve Avrupa Birliğine (AB) katılım süreci, hafıza tartışmaları ve Rusça konuşan azınlıkların durumu incelendi.

 

Seminerlerin ilk gününde, Estonya’nın Avrupa Birliğine katılım süreci ve üyelik sonrası gelişmeler değerlendirildi. Yapılan sunumlarda Estonya’nın AB entegrasyonu çerçevesinde dış politikası, Rusya tehlikesine karşı Batı ile ittifak arayışı, Baltık Devletleri’nin Transatlantik İlişkileri etik ve realist hesaplar ışığında derinlemesine incelendi.      

 

Sertifika programının ikinci günü düzenlenen seminerlerde ise Estonya’daki ulusal anlatılar, etnik politikalar, sınırlar ve hafıza tartışmaları tarihsel bir perspektiften değerlendirildi. Esyonya’nın Birinci Dünya savaşı sonrası ilan ettiği fakat sadece 22 yıl süren kısa bağımsızlık dönemi, İkinci Dünya Savaşı ve sonrası gelişmeler, Estonyalılar açısından işgal olarak kabul edilen Sovyetler Birliği çatısı altında geçen 51 yıl ve bu farklı tarihsel dönemlere ait ulusal anlatılar, sosyal hafıza ve kimlik oluşum süreçleri tartışıldı. 2015 yılında Estonya’da çekilen 1944 isimli film gösterimi ile İkinci Dünya savaşı’nın sonları yaklaşırken Alman Ordusu ile Kızıl Ordu'nun karşı karşıya geldiği, düşman ordularda yer almak durumunda kalan Estonyalı askerlerin gözünden Tannenberg muharebesi ve sonrasında gelişen olaylar sunumlarda tartışılan konuların pekişmesine yarımcı oldu.

“Bronz Gece: Tallinn'de Rus İsyanı” Belgeseli İzletildi…

Programın üçüncü gününde de, Estonya’daki etnik politikalar kapsamında Sovyetler Birliği döneminde Estonya’ya yerleştirilen, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Estonya’da kalmaya devam eden Rusça konuşan azınlıklar ve azınlıkların entegrasyonuna yönelik politikalar, Estonya’daki vatandaşlık kanunu ve bu kapsamda Rusça konuşan azınlıkların yasal statüsü ve hakları konusunda detaylı bilgiler verildi. Estonya halkı ile Rusça konuşan azınlığın karşı karşıya geldiği 2007 yılındaki ayaklanmayla ilgili  “Bronz Gece: Tallinn'de Rus İsyanı” belgeseli izletildi. Belgeselde, iki halk arasındaki üstü örtülü gerginliğin, geçmişten gelen öfke ve kırgınlıkların, olayların tırmandırılması ve aşırı grupların provokasyonu neticesinde nasıl su yüzüne çıktığını anlatıldı. Eğitim programının dördüncü ise Slovak Estonya’da geliştirilen e-devlet bilgi sisteminin altyapısı, işleyişi, oy verme, vergi ödeme, eğitim, sağlık ve bankacılık gibi çeşitli alanlardaki uygulamalarını örneklerle açıklayarak e-devlet sisteminin güvenliği nasıl sağladıkları da açıklandı.

 

Değişim Programları Öğrencilere Farklı Bakış Açıları Kazandırıyor…

Değişim programı kapsamında gerçekleştirilen ziyaretin koordinasyonunu üstlenen Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Latif, alan araştırması çerçevesinde Estonya Tartu Üniversitesi’ne gerçekleştirilen ziyaretin öğrenci ve öğretim elemanlarının teorik bilgilerini alan çalışması ile desteklemesine imkân verdiğini belirtti. Bu çerçevede, öğrencilerin farklı küresel sorunlara yerinde ve detaylı bakabilmelerine rehberlik etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Doç. Dr. Latif, değişim programı kapsamında yer alan sunum ve tartışmaların öğrencilere farklı bakış açıları kazandırdığını, birçok yerel, bölgesel ve küresel aktör barındıran sorunları daha iyi yorumlayıp analiz etmelerine katkıda bulunduğunu, dolayısıyla çözüm üretme kabiliyetlerini geliştirebildiklerine işaret etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA