29 Mart 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

YAZIKLAR OLSUN! İNSANLIK BU MU?

Yazıklar Olsun! İnsanlık bu mu?

08 Nisan 2014 Salı 15:25

Libya’ya götürülmek üzere Mersin Limanı’ndan Mağusa Serbest Limanı’na getirilen 14 attan 2’si kapalı şekilde bekletildikleri konteyner içerisinde can verdi…

Adana’dan konteynere yüklenerek Mersin Limanı üzerinden Mağusa Serbest Limanı’na 2 Nisan tarihinde getirilen 14 at, yaklaşık 1 haftadır konteyner içerisinde başka bir gemiye yüklenerek Libya’ya götürülmek için kapalı bırakıldı. Konteyner içerisinde hapis hayatına mahkum edilen 14 attan 2’si dün sabah öldü. 2 atın ölmesi üzerine konteynerde bulunan tüm atlar konteyner dışına çıkarılırken ölen atlar Mağusa Belediyesi ekipleri tarafından kamyona yüklenerek veteriner gözetiminde Mağusa çöplüğüne götürülerek gömüldü.

2 at neden öldü?

Elde edinilen bilgilere göre yolculuk sırasında sadece balya verilmesi gereken atlara arpa da verildi. Yolculuk sırasında arpa yiyen atların hareketsiz kalması sonucu 2 atın gaz problemi yaşayarak öldüğü iddia edildi. Bir diğer iddiaya göre de atların yüklenip Libya’ya gidecek olan geminin gelmemesi de 2 atın ölmesinde büyük rol oynadı.

 

Libya’ya gidecek olan gemi henüz gelmedi…

Edinilen bilgilere göre Mersin Limanından Libya’ya gemi seferi olmadığı için “Sadun Erhun Gümrükleme Şirketi” aracılığıyla Mağusa Serbest Limanı’na 2 Nisan tarihinde konteyner içerisinde getirilen 14 atın, 3 Nisan tarihinde “Sabah Shipping and Trading Ltd.” aracılığı ile Libya’ya gidecek olan başka bir gemiye yüklenerek Libya’ya götürülmesi bekleniyordu. Ancak geminin henüz Mağusa Serbest Limanı’na gelmediği de edinilen bilgiler arasında.

Toygar: “Biz sadece transit aktarma yapan acenteyiz…”

Sadun Erhun Gümrükleme Şirketi’nin Kargo Yetkilisi Tolga Toynar, Mersin’den KKTC’ye konteyner aktarma işlerinin olduğunu ve burada konu atların içerisinde bulunduğu konteynerin sadece Mağusa Serbest Limanı’ndan Libya’ya transit aktarmasını yapacaklarını belirtti. Atlarla ilgili oluşan durumdan Sadun Erhun Gümrükleme Şirketi’nin bir suçu olmadığını savunan Toygar, atları Adana’dan satın alan Suriyeli Mhd Talal Hourieh’in de burada olduğunu ve atların bakımını üstlendiğini söyledi. 2 Nisan tarihinde Mağusa Serbest Limanı’na gelen atların 3 Nisan tarihinde Libya’ya gidecek olan gemiye yüklenmesi gerektiğini belirten Toygar, konu geminin esas acentesi olan “Sabah Shipping and Trading Ltd.”nin her gün konu gemi için “Bu akşam gelecek” dediğini ve geminin hala gelmediğini iddia etti.

Atların sahibi atları konteynırdan çıkartmadı iddiası…

Sadun Erhun Gümrükleme Şirketi’nin Kargo Yetkilisi Tolga Toynar, Veteriner Dairesi’nin, atların transit olduğu gerekçesiyle kesinlikle konteynerin açılıp atların konteynırdan dışarıya çıkmaması gerektiğini söylediğini ancak daha sonra geminin gecikmesinden dolayı Veteriner Dairesi’nin geri adın atarak izin verdiğini belirtti. Toynar, Veteriner Dairesi’nin gerekli izini vermesinin ardından atların sahibi olan Mhd Talal Hourieh’in atların konteynırdan çıkarılmasının ve tekrar konteynıra yerleştirilmesinin zor olduğu gerekçesiyle atları dışarıya çıkarmadığını ancak 2 atın ölmesinden sonra atları konteynırdan çıkarmak zorunda kaldığını ifade etti.

Hourieh: “Bu işi ilk defa yapmıyorum…”

Libya’da at çiftliği olduğu öğrenilen ve atları Adana hipodromundan tanesini 500 dolara aldığı öğrenilen Mhd Talal Hourieh’i atların hareketsiz kalmasından dolayı gaz problemi oluştuğunu ve bu yüzden 2 atın öldüğünü söyledi. Hourieh “Bu işi ilk defa yapmıyorum. Daha önce de 20-30 defa at alıp bu şekilde Libya’ya götürdüm. İlk defa böyle bir şey oluyor” şeklinde konuştu.

Houkan: “Bu konudan haberim yoktu…”

Libya’ya gidecek olan geminin acenteliğini yaptığı ileri sürülen Sabah Shipping and Trading Ltd. sahibi Mahir Houkan, 2 Nisan tarihinde Sadun Erhun Gümrükleme Şirketinden kendisini aradıklarını ve Libya’ya gidecek olan geminin ne zaman geleceğini sorduklarını söyledi. Houkan, Sadun Erhun Gümrükleme Şirketine geminin 15 gün önce Libya’ya yük götürdüğünü ancak 4-5 gün sonra geleceğini söylediğini belirtti. Houkan, “Bu konudan haberim yoktu. Yeni bilgime geldi. Haberim olsaydı atların erken getirilmesine izin vermezdim” şeklinde konuşarak geminin bu akşam gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

(Gamze Baykur)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA