25 Nisan 2024
  • Lefkoşa29°C
  • Mağusa28°C
  • Girne29°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara26°C

YAŞLILIĞI GECİKTİREN MUCİZE: GONNARA

Yaşlılığı geciktiren mucize: Gonnara

15 Temmuz 2014 Salı 15:14

Ülkemiz kırsalında çok daha popüler olan ve neredeyse ülkenin dört bir yanında vahşi şekilde doğada bulunabilen gonnaranın yarattığı mucize toplum tarafından neredeyse hiç bilinmiyor.

Ülkemizde özellikle Mesarya bölgesi başta olmak üzere tüm bölgelerde görmeye alışık olduğumuz kocaman çalıların meyvesi veya halk arasında gonnara olarak bilinen hünnabın birçok derde deva olduğu ifade ediliyor. Gonnaranın özellikle yaşlılığı geciktiren etkisi dikkat çekerken, tam bir sağlık deposu olduğuna işaret ediliyor.

7 metreye kadar uzayabilen, sarıçiçekli ve dikenli bir ağaç olan gonnara ağacının; kabukları kırmızı, çekirdekleri sert, zeytine benzeyen yemişi dikkat çekiyor. Gonnara meyvesi, çiğde olarak da bilinir. Pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini içerir.

Gonnaranın faydaları

Gonnara vücuda rahatlık verir, göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ve balgam söktürür. Nezle ve soğuk algınlığında faydalıdır. Kanı temizler, idrar söktürücü etkisi ile kabızlığa karşı etkilidir. Gonnara meyvesi toplanıp güneşte kurutulduktan sonra çerez olarak ya da suda kaynatılarak kullanılır. Gonnara meyvesi, hastalık sürecini tersine çevirir; ağır hasta bedenini rahatlatır ve gücü artırdığı söylenir. Ortak inanç; meyveler günlük olarak normal oranda alınırsa, fiziksel olarak ten rengi ve tonu geliştirir. Meyvesi; aspirin gibi, ateşi düşürüp ağrı ve stresi azaltmada ve güçlü bir zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük veya ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında önerilir.

Saymakla bitmiyor

Romatizma semptomlarının tedavisinde etkili olan bu bitki, stres veya yaştan muzdarip olup, gövdeyi gençleştirdiği söylenmektedir. Bağırsak veya solunum gribini önlemek ve birlikte kurtarma işlemi hızlandırmak için kullanılır. Yorgunluğun neden olduğu stres gibi sendromlarda vücudun tekrar kendini inşa etmesini hızlandırarak gücü arttırdığından koruyucu hekimlikte kullanıldığı eski kaynaklarda geçer.

Mucize gibi

Gonnara meyvesi, guanozin siklik monofosfat (cGMP) ve siklik AMP (cAMP), hücresel düzeyde vücut için haberci olarak hareket en yüksek konsantrasyon içerir.

İçeriğinde niacin, riboflavin, tiamin ağır konsantrasyonları ve A vitamini iki türde içerir. 100 Kat daha fazla C vitamini sonra elma ve 20 kat daha fazla narenciye içerir. Mineraller; kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko içerir. Hücresel ve sağlık damar işlevlerine destek fenoller ve dokuz bioflavonoid’lerden bir dizi içerir. 18 24 Amino asitler, insan için yaşamsaldır; içeriğinde organik asitler, en önemli varlık betulinic asit çok çeşitli Betulinic Asit bir anti-kanser ajanı olarak geçtiğimiz on yıl içinde araştırmalar yapılmıştır: Neden sadece mitokondri (kanser hücreleri) ni hedefleyerek apoptoz veya programlanmış hücre ölümü gerçekleştirir ve sağlıklı hücrelere dokunmamakta olduğu üzerinde. Ayrıca HIV1 enfeksiyonun ilerlemesini geciktirir bulundu.

Sağlıkta kullanımı eskilere dayanır

Araplar; bitkinin yapraklarını ishal, bağırsak parazit ve solucanları öldürmekte kullanır. Meyveleri, öksürük tedavisi ve diğer akciğer şikâyetlerini gidermek için, hatta iç organları yatıştırmaya ve onların su tutmasını azalttığı söyleniyor. Gonnara meyvesi, hastalık sürecini tersine çevirir; ağır hasta bedenini rahatlatır ve gücü artırdığı söylenir.

Yabani gonnara; özellikle mide ve genel bir tonik olarak kullanılan küçük, ekşi meyve üretir.

Çinliler dayanıklılık için kullanıyor

Modern Çin tıbbında gonnara, nefes ve ciddi duygusal sıkıntı ve sinirlere bağlı halsizlik darlığı tedavisinde ve tatsız otları maskelemek için ve dalak, mide için kullanılır. Bilim adamları gonnara ile beslenen farelerin dayanıklılığını, karbon tetraklorüre maruz bırakılan tavşanlarda bir hafta boyunca günlük gonnara çay tükettiriliyor, onlar diğer gruba göre daha hızlı iyileşiyor. Ayrıca karaciğer üzerindeki gonnara olumlu etkisinin göstergesi olarak; tavşanlara bir toksik kimyasal meyve yedirilerek gonnara tükettirilen grubun daha hızlı iyileştiği dahası; gonnara hepatit ve siroza muzdarip olan hastaların karaciğer fonksiyonlarını geliştirdi.

Taze gonnara, yaralar ve karın ağrısı için mükemmel kabul edilir. Yaprakları tifo hastası çocukların tedavisinde kullanılır. Ayrıca, bulaşıcı hastalıklar için odun özü, güçlü bir kan tonik olarak kabul edilir. Çiçek hastalığı, kızamık ve suçiçeği gibi çocukların döküntülü ateş tedavisinde, son olarak, kabuğu iltihaplı gözler için göz yıkamak için kullanılır.

Hintliler ve Pakistanlılar için vazgeçilmez

17. yüzyılda Gerard, söz ettiğinde bir anda Avrupa'da yeterince tanındı. Özellikle akciğer ve böbrekler için mükemmel bir toniktir: Böbrekler ve mesane, boğaz, göğüs ve akciğerlerin pürüzlülüğü ve öksürüğe karşı iyidir.

Hintliler ve Pakistanlılar bir hastalığa eğilimde gonnarayı, iyi bir kan temizleyici ve herhangi bir diyet için harika bir ek besin olduğunu kabul ediyorlar. Her iki kültür genel bir tonik, sağlamlaştırıcı ve hastalık önleyici olarak kullanmaktalar.

Hasta olma durumunda, önce bir sinüs enfeksiyonu, sonra bir kulak enfeksiyonu olur; takibinde bir göğüs rahatsızlığı ve grip gelir. Bazen de bu tekrarlaması yaygındır. Hintliler ve Pakistanlılar kullandıkları için bu durumu fazla yaşamazlar.

Foto: gonnara

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA