25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa33°C
  • Girne31°C
  • Güzelyurt36°C
  • İskele33°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara26°C

YARGI-MEDYA İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ ADIM

Demokrasilerde ‘üç kuvvet’ten biri olan yargı ile, ‘dördüncü kuvvet’ diye anılan basın arasında önemli bir adım atıldı.

Yargı-medya ilişkilerinde önemli adım

23 Haziran 2016 Perşembe 10:26

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin girişimiyle düzenlenen toplantıda Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, basın kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldi.


Medya-yargı ilişkilerinin ele alındığı toplantıdan, mahkeme haberlerinin kamuoyuna doğru şekilde sunulabilmesi yönünde işbirliği yapılması gerektiği sonucu çıktı


Mahkemeler adına basına bilgi verecek kurumsal bir yapı oluşturulacak, özellikle mahkeme haberlerini takip eden muhabirlere dönük bilgilendirme çalışması yapılacak

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin (KTGB) girişimiyle, Yüksek mahkeme Başkanı Narin Şefik, basın-yayın kuruluşlarının yöneticileriyle dün (22 Haziran Çarşamba) bir araya geldi.

Başkent Lefkoşa’daki Mahkemeler binasının bir toplantı odasında yer alan görüşmede KTGB Başkanı İzzet Volkan ile bazı Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Ülkemizde yayın yapan TV ve gazetelerin birer üst düzey yöneticisinin davet edildiği toplantıya Kıbrıs Medya Grubu, Yenidüzen gazetesi, Kanal SİM, Vatan gazetesi, Star Kıbrıs gazetesi, Yeni Bakış gazetesi, Kıbrıs Genç TV ve Detay gazetesinden temsilciler katıldı.

KTGB Başkanı İzzet Volkan ‘tarihi bir toplantı’ yapıldığını, yargı ile medyanın ilk kez bu şekilde bir araya geldiğini belirtti. KTGB olarak özellikle mahkeme haberlerinin basına yansımasında sık sık rastlanan sıkıntılara değinen Volkan, birlik olarak bu konuda bir girişim başlatma kararı aldıklarını söyledi. Bu çerçevede Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik’le görüştüklerini ve bir dizi çalışma yapılması konusunda mutabık olunduğunu anlattı.

İzzet Volkan, “Amacımız basınımızda mahkeme haberlerinin doğru, hukuk ve etik kurallarına uygun şekilde verilmesine katkı koymaktır” dedi ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik’e medyayla ilişkiler konusunda gösterdiği hassasiyet ve birlikte çalışma kararlılığına teşekkür etti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik de, basının önemine dikkat çekti ve böyle bir toplantıda basın kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya gelmeyi önemsediğini ifade etti. Şefik, bu yönde girişim başlatan KTGB yönetimine de teşekkür etti.

Toplantıda daha sonra medya temsilcileri söz aldı ve mahkemelerden beklentiler, yaşanan sıkıntılar, yapılan yanlış ve hatalar tartışıldı, çözüm önerileri dile getirildi.

MAHKEMELER ADINA BASIN SÖZCÜSÜ

Toplantıda, mahkemelerle ilgili basına bilgi verecek bir ‘sözcü’ görevlendirildiği de basın temsilcilerine açıklandı. KTGB Yönetimi’nin daha önceki görüşmelerde dile getirdiği bu talep, Başkan Narin Şefik’in talimatıyla hayata geçirildi. Bu çerçevede Baş Mukayyit, basına mahkemelerle, davalarla ilgili bilgi vermekle görevlendirildi. Medya kuruluşlarının, ‘sözcü’ ile temasa geçecek muhabir ya da editörleri Baş Mukayyit’e bildirmeleri de istendi.

EĞİTİM ÇALIŞMASI

Medya-yargı buluşmasında alınan bir diğer önemli karar da, özelikle davaları izleyen gazetecilere dönük bilgilendirici çalışmalar yapılması oldu.

Buna göre KTGB ile Yüksek Mahkeme’nin organizasyonuyla zaman zaman seminer, konferans gibi toplantılarda ‘mahkemelerin işleyişi’, sık sık karıştırılan ‘temel kavramlar’, ‘yargı süreci ve yargı organlarının görev ve yetkileri’ gibi konularda bilgiler verilecek.

Toplantıda ayrıca, mahkemelerle ilgili istatistiki verilerin resmi web sayfasında yayımlanmasının da basın açısından önemli olduğu dile getirildi ve bunun sağlanması yönünde adım atılacağı dile getirildi.

KTGB YÖNETİM KURULU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA