YAPAY ZEKA ALANINDAKİ GELİŞMELER, BAZI HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇABİLİR
Yapay zeka, bir süredir insan vücudu tarafından üretilen hemen hemen her proteinin yapılarını tahmin etmek üzere kullanılıyor.
26 Temmuz 2021 Pazartesi 13:15
Yapay zeka, bir süredir insan vücudu tarafından üretilen hemen hemen her proteinin yapılarını tahmin etmek üzere kullanılıyor.
Son dönemde bu alanda yaşanan ilerlemeler ve yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular, birçok hastalığın tedavisinde yeni ilaçların bulunmasının önünün açılabileceğine işaret ediyor.
Proteinler, canlı organizmaların temel yapı taşları. İnsan vücudundaki her hücrede birçok protein var.
Bu proteinlerin şekillerinin tespit edilmesi, tıbbi ilerleme kaydetmek açısından kritik önem taşıyor. Ancak şu ana kadar bunların sadece bir kısmı üzerinde çalışmalar yapılabildi.
Bilim insanları, insanlara ve diğer organizmalara ait 350 bin proteinin yapısını tahmin etmek için AlphaFold adlı bir program kullanıyor.
İnsanlarda protein üretimi için gereken talimatlar, hücrelerin çekirdeğinde bulunan DNA'da yer alıyor.
İnsan genomu tarafından ifade edilen bu proteinlerin sayısı yaklaşık 20 bin. Biyologlar, genom proteinlerine genel olarak "proteom" adını veriyor.
AlphaFold'un sonuçlarını değerlendiren yapay zeka şirketi Deep Mind'ın CEO'su ve kurucu ortağı Dr. Demis Hassabis, "Bu çalışmanın, insan proteomunun bugüne kadar yapılmış en eksiksiz ve doğru resmi olduğuna inanıyoruz. Bu çalışmayı, yapay zekanın bilimsel bilgi durumunu ilerletmek için yaptığı en önemli katkı olarak görüyoruz" dedi ve ekledi:
"Ve bence bu, yapay zekanın topluma sağlayabileceği faydaların harika bir örneği. İnsanlığın bununla ne yapacağını görmek için çok heyecanlıyız."
Proteinler, aminoasit adı verilen daha küçük yapı taşlarının zincirlerinden oluşur. Bu zincirler sayısız farklı şekilde katlanır ve benzersiz üç boyutlu bir şekil oluşturur. Bir proteinin şekli, insan vücudundaki işlevini belirler.
AlphaFold tarafından yapısı tahmin edilen 350 bin protein arasında, yalnızca insandaki bulunan 20 bin proteom değil, aynı zamanda koli basili, maya, meyve sineği ve fare gibi bilimsel araştırmalarda kullanılan model organizmalar da yer alıyor.
Yapay zekanın tıp alanındaki kullanımına dair kaydedilen bu ilerleme, DeepMind araştırmacıları ve Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'ndan (EMBL) bir ekip tarafından Nature dergisinde kaleme alındı.
AlphaFold, insan proteomundaki amino asitlerin yüzde 58'inin yapısal konumlarına ilişkin güvenilir bir tahminde bulunabildi. Yüzde 35,7'si için ise pozisyonlar çok yüksek bir güven düzeyinde tahmin edildi. Bu, deneylerle teyit edilen sayının iki katına denk geliyor.
EMBL'den Prof. Dr. Edith Heard, "Bu bulgular, yaşam döngüsünün nasıl işlediğine dair bildiklerimiz açısından dönüm noktası niteliği taşıyor. Bunun nede de, proteinlerin canlı organizmaların yapıldığı temel yapı taşlarını temsil etmesi" dedi.
Bilim insanları, bu buluşlarla birlikte artık bunda sonra birçok hastalık için yeni ilaç ve tedaviler geliştirilebileceğini, iklim değişikliğine dirençli yeni mahsullerin tasarlanabileceğini ve çevreye yayılan plastiği parçalayabilen enzimlerin üretilebileceğini belirtiyor.
- Londra İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehriİngiltere'nin başkenti Londra, düşen doğum oranları ve genç göçmenlerin azalması nedeniyle ülkenin en hızlı yaşlanan şehri haline geldi.10 Ocak 2025 Cuma 16:19İNGİLTERE
- İskele Gençlik Merkezi hayat buluyor6 ayda bitecek10 Ocak 2025 Cuma 15:55İSKELE
- Öztürkler: Egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statüyü savunmaya devam edeceğizCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statü hakkı olduğuna dikkat çekerek, yeni siyaseti savunmaya devam edeceklerine vurgu yaptı.10 Ocak 2025 Cuma 15:45KIBRIS
- Erhürman: Biz müzakere için müzakere değil, çözüm için müzakere istiyoruzCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik Mart ayında masada konuşulacakların, bundan sonraki yol haritası için önemli olduğuna dikkat çekti.10 Ocak 2025 Cuma 15:33KIBRIS
- Yerli biberde tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandıGıda denetimlerinde yerli yeşil çarli biberde tavsiye dışı, ithal deveci armudu ve sarı elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.10 Ocak 2025 Cuma 15:32KIBRIS
- Ticaret Odası’ndan harç, fon ve vergilerdeki artışlara tepkiKıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), harç, fon ve vergilerde enflasyon oranını aşan artışların yaşamı devlet eliyle pahalılaştırdığını belirterek, bu uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.10 Ocak 2025 Cuma 15:21KIBRIS
- İthal edilecek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son müracaat tarihi 31 OcakTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ithal edilecek damızlık değeri yüksek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son başvuru tarihini 31 Ocak olarak açıkladı.10 Ocak 2025 Cuma 15:20KIBRIS
- Yerli biberde tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandıGıda denetimlerinde yerli yeşil çarli biberde tavsiye dışı, ithal deveci armudu ve sarı elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.10 Ocak 2025 Cuma 15:15KIBRIS
- Güney Kıbrıs’ta kuş gribi can aldıÇeşitli enfeksiyonların hüküm sürdüğü Güney Kıbrıs’ta, son günlerde Lefkoşa Rum Genel Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi görmekte olan 43 yaşındaki Rum’un dün A tipi gripten (kuş gribi) hayatını kaybettiği bildirildi.10 Ocak 2025 Cuma 15:13KIBRIS
- Dört trafik kazası: 9 yaralı, 1 tutukluKKTC’de bugün ve dün meydana gelen dört trafik kazasında dokuz kişi yaralandı, bir kişi tutuklandı.10 Ocak 2025 Cuma 15:12KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.