YAPAY KALP NAKLİ ÜLKEMİZİN TANINMIŞ SİMALARINDAN GİRNE CON KAHVE SAHİBİ ÇETİN ŞADİ’Yİ YAŞAMA BAĞLADI
Kalp nakli gerektirecek kadar ileri derecede kalp yetmezliği bulunan, ülkemizin tanınmış simalarından Girne Con Kahve sahibi Çetin Şadi, Yakın Doğu Üniversitesi hastanesi’nde geçirdiği yapay kalp nakli operasyonu ile yaşama yeniden tutundu

16 Ekim 2019 Çarşamba 09:56
Kalp nakli gerektirecek kadar ileri derecede kalp yetmezliği bulunan, ülkemizin tanınmış simalarından Girne Con Kahve sahibi Çetin Şadi, Yakın Doğu Üniversitesi hastanesi’nde geçirdiği yapay kalp nakli operasyonu ile yaşama yeniden tutundu. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen yapay kalp nakli operasyonlarının beşincisi Çetin Şadi’ye uygulandı. İleri derecede kalp yetmezliği ile mücadele eden Çetin Şadi’nin son bir yıl içinde kalbinin 3 kez durması nedeniyle kalp nakli kaçınılmaz oldu. Koma halinde iken ailesinin onayı ile yapay kalp nakli ameliyatına alınan Çetin Şadi, geçirdiği operasyon sonrası günlük hayatına devam edebiliyor.
Uzun yıllardır kalp hastası olan ve ileri derecede kalp yetmezliği bulunan ülkemizin tanınmış simalarından Çetin Şadi, sürekli yaşadığı ritim bozukluğu şikayetiyle hayatına devam ediyordu. Sık sık kalbi duran ve her seferinde hayata yeniden döndürülen Çetin Şadi’ye bu süre zarfında anjiyo, stent ve kalp pili implantasyonu tedavileri uygulanmış ancak bu tedaviler geçici rahatlama sağlamaktan ileriye gidememişti. İleri derecede kalp nakli adayı olan Çetin Şadi, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde geçirdiği yapay kalp nakli operasyonu ile yaşama yeniden tutundu.
Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu; “İleri Derecede Kalp Yetmezliği ile Mücadele Eden Çetin Şadi’nin Son Bir Yıl İçinde Kalbi 3 Kez Durdu.”
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen yapay kalp nakli operasyonunda yer alan Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu, Çetin Şadi’nin operasyon öncesi sağlık durumunu şöyle anlattı; “Kalp ritim problemi yaşayan Çetin Şadi, sürekli kalp durması ile karşı karşıya kalmakta, ileri derece kalp yetmezliği ile mücadele etmekteydi. Son bir yılda 3 kez kalbi duran hastamız gerçekleştirilen acil müdahalelerle hayata dönmeyi başardı. Hastaneye son yatışında solunum cihazına bağlanan hastamıza kalbi destekleyen birçok ilaç başlanmasına rağmen sonuç alınamadı.”
Uzm. Dr. Ali Önder Kılıç; “Hastamızın Hayatta Kalması için Tek Çözüm, Kalp Destek Cihazı Operasyonuydu.”
Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı uzmanı Dr. Ali Önder Kılıç ise Çetin Şadi’nin sağlık durumu ile ilgili açıklamalarında; “Hastamız, iskemik kardiyomiyopati denilen, kalp krizine bağlı kalp fonksiyonlarında ileri derecede gerileme sonrası, kalp yetmezliği tablosu ile hastanemize gelmiş ve yapılan müdahaleler hastayı toparlama açısından yetersiz kalmıştır. Çetin Bey çok zor durumdaydı, bilinci kapalı, bütün organ fonksiyonları bozulmuş vaziyetteydi. Kalp nakli operasyonu olmaması ya da kalp destek cihazı takılmaması durumunda hastamızın kaybı söz konusu idi.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu; “Donör Bulmada Yaşanan Zorluklar Nedeniyle Ülkemizde Kalp Nakli Operasyonları Sınırlı Sayıda Gerçekleştirilebiliyor.”
Donör bulmada yaşanan zorluklar nedeniyle kalp naklinin istendiği zaman gerçekleştirilebilecek bir operasyon olmadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu, bu nedenle ülkemizde henüz çok sınırlı sayıda kalp nakli gerçekleştirilebildiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu bu güçlüklere ek olarak, hastanın hayatta kalışı için zamanla yarış halinde olmaları nedeniyle Çetin Şadi’ye, günümüzde dünyada kalp nakli bekleyen hastalarda kullanılan ve çığır açan bir yöntem olan ventrikül destek cihazı implante edilmesine karar verdiklerini bildirdi.
Doç. Dr. Barçın Özcem; “Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Ülkemizde Yapay Kalp Nakli Operasyonlarını Gerçekleştiren İlk Merkez Olma Özelliğini Taşıyor.”
Ventrikül destek cihazı operasyonlarının ülkemizde ilk kez 6 yıl önce Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmaya başlandığını belirten Doç. Dr. Barçın Özcem, Çetin Şadi’nin ise kalp destek cihazı operasyonu uygulanan 5. hasta olduğunu, tüm hastaların da komplikasyonsuz bir şekilde taburcu edildiğini belirtti.
Uzm. Dr. Ali Önder Kılıç; “Kalp Destek Cihazları Hastaları Büyük Ölçüde Rahatlatmasına Rağmen, Yine de Altın Standart Kalp Naklidir.”
Çetin Şadi’nin operasyon sonrası sağlık durumu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Ali Önder Kılıç, hastanın vücudunun kalp destek cihazına uyum gösterdiğini, buna bağlı olarak da kısa sürede sağlığında çok hızlı bir düzelme kaydedildiğini ve hastaneden yürür vaziyette taburcu edildiğini söyledi.
“Bu hasta grupları, gece nefes darlığı ile uyanma,normal yaşantılarında egzersiz yapamama, merdiven çıkamama ve yürüyüş sırasında zorlanma gibi sıkıntılarını, ventrikül destek cihazı takıldıktan sonra büyük ölçüde atlatıyorlar. Çok rahat hareket edebiliyor, merdiven çıkabiliyorlar. Seyahat edebiliyor, araba kullanabiliyorlar ve daha kaliteli bir uykuya sahip olabiliyorlar. Yapamadıkları bütün eylemleri, cihazın implante edilmesiyle birlikte büyük ölçüde gerçekleştirebiliyorlar.” ifadelerini kullanan Uzm. Dr. Ali Önder Kılıç yine de altın standardın kalp nakli olduğuna dikkat çekti.
Çetin Şadi; “Bugün Hayatta Oluşumu Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ekibine Borçluyum.”
Geçirdiği kalp destek cihazı operasyonu öncesi ve sonrasında yaşadıklarını anlatan Çetin Şadi ise “En son, göğüste ve özellikle sırt bölgesinde çok şiddetli ağrı şikayeti ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne getirildim. Burada tekrar komaya girdim. Eşimin ve çocuklarımın onayı ile kalp destek cihazı operasyonuna alındım. Başarı ile gerçekleştirilen operasyon sonrası 3. gün kendime geldim. Kendimi gün geçtikçe daha iyi hissetmeye başladım ve yataklı servisteki tedavim sonrasında hastaneden taburcu oldum. Bugün hayatta oluşumu Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibine borçluyum.” dedi. “Hayatta ve yaşıyor olduğum için mutluyum.” ifadelerini kullanan Çetin Şadi, günlük ihtiyaçlarını görebildiğini, rahatlıkla işinin başında durabildiğini de sözlerine ekledi.
Açıklamalarının sonunda organ bağışının önemine de değinen Çetin Şadi, “Halkımız bu konuda henüz yeterli bilince sahip olmadığı için organ bağışında bulunmamakta, bu da nakil operasyonlarının gerçekleştirilmesinde zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Halkın organ bağışında bulunması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Atamalar tam gaz!Görevden alma ve atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı Müdürü Revin Gürler görevden alınarak, Girne Kaymakamı olarak atandı.30 Nisan 2025 Çarşamba 09:27KIBRIS
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?30 Nisan 2025 Çarşamba 09:21PARA BORSA
Gazimağusa’da 6 saatlik elektrik kesintisiGazimağusa’da bugün, geniş bir alanı kapsayan 6 saatlik elektrik kesintisi olacak.30 Nisan 2025 Çarşamba 09:20GAZİMAĞUSA
Cumartesi gününe kadar hava yağmurluCumartesi gününe kadar yer yer sağanak yağmur bekleniyor. Sıcaklık, 25-28 derece dolaylarında seyredecek.30 Nisan 2025 Çarşamba 09:19HAVA DURUMU
63 suçlamadan 21’ini, diğeri ise 6’sını kabul ettiKKTC’deki Rum mallarının satılması için reklam yaptıkları gerekçesiyle Rum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan iki Macar uyruklu şahıs, aleyhlerindeki bazı suçlamaları kabul etti.29 Nisan 2025 Salı 14:39KIBRIS
Önder AVM'de yangın nereden çıktı? Polis açıkladı...Önder AVM'de yangın nereden çıktı? Polis açıkladı...29 Nisan 2025 Salı 13:16KIBRIS
Çavuşoğlu: İlahiyat Koleji kurulmasına karşı eylemler yapıldı, ancak kurdele kesimine CTP de katıldıÇavuşoğlu, Meclis’te yaptığı konuşmada, CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali’nin şahsiyet ve Disiplin Tüzüğü hakkında eleştirilerine karşılık vererek, "İlahiyat Koleji kurulmasına karşı eylemler yapıldı, ancak kurdele kesiminde siz vardınız" dedi.29 Nisan 2025 Salı 13:06KIBRIS
CTP Genel Sekreteri Şahali:“Tören geleneklere uymazsa orada olmayız”CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali: “Bu hükümetin bir arada kalmasının tek sebebi Ankara’dır. Meclis’in itibarı ise binasında değil, işlevindedir”29 Nisan 2025 Salı 12:46KIBRIS
Kliridis önderliğinde 'DİMAL' partisi kurulduGüney Kıbrıs’ta, Rum Barolar Birliği eski Başkanı Hristos Kliridis önderliğinde, kısa adı “DİMAL” olan Demokratik Değişim isimli yeni bir siyasi oluşuma gidildiği belirtildi.29 Nisan 2025 Salı 12:44GÜNEY KIBRIS
1 Mayıs ara bölgedeki iki toplumlu ortak etkinlikle kutlanacak1 Mayıs İşçi Bayramı Lefkoşa’da ara bölgede düzenlenecek “Barış ve Sosyal Adalet için Omuz Omuza” temalı iki toplumlu etkinlikle kutlanacak.29 Nisan 2025 Salı 12:34EMEK
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
kalp pompa cihazı desek daha doğru olur.
Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla