19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

YANLIŞ BESLENME

Yanlış Beslenme

26 Eylül 2013 Perşembe 09:29

kilo2Beslenme vücudumuzun ana enerji kaynağı olduğundan ve günlük hayatımızdaki fiziksel durumumuzdan tutun da beyin faaliyetlerimize kadar çok geniş bir alanı etkilediğinden dolayı azami önem gösterilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Ancak doğru şekilde olmayan ve yanlış olarak uygulanan beslenme alışkanlıkları hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizlere zarar vererek yaşam süremiz ile hayat kalitemizi azaltabiliyorlar.

Yanlış beslenme alışkanlıkları arasında en yaygın olanlardan bir tanesi iyi bir beslenme düzeninin hep kilo vermeyi sağlayacağını düşünmek ve kilo verene kadar gıda alımını sürekli azaltmaktır. Zira doğru beslenmede kilo vermek değil uygun kilo düzeyi yakalanır ve yanlış beslenmelerde hem kilo kaybı hem de fazla kilolar kendini gösterebilir. Yani beslenme düzeninizi oluştururken kilo vermek üzerine bir sistem inşa etmemeniz bu yanlışlığı önleyecektir.

Bunun yanında tek tip bir beslenme rejimine geçmeye çalışmak (örneğin protein ya da dukan diyeti) da kısa vadede kilo vermenizi sağlasa da iç organlarınıza, derinize ve güzelliğinize inanılmaz zararlar verecektir. Ayrıca çok hızlı verilen kiloların aynı hızla diyet sonrasında da alındığının bilindiği uzmanlar tarafından da doğrulanıyor. Bu nedenle tek bir yöne kayan ve sadece sebze, sadece et, meyve, içecekler gibi sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıklarından da uzak durmanız gerekiyor.

Öğün atlamak ya da tek öğün ile bütün günü geçiştirmek de yapılan uygunsuz beslenme rejimlerinden bir tanesidir. Vücudun hormonal ve kimyasal dengesini bozacak her türlü beslenme çeşidi başarısızlığa mahkum olduğundan dolayı öğünlerin yanlış seçimi de zararınıza olacaktır.

Fast food ve benzeri hazır gıdaların vücut kimyasını bozduğu ve istenmeyen rahatsızlıklara sebep oldukları biliniyor. Her ne kadar lezzetli olsalar da bu hazır gıdalardan uzak durarak evde kendi yaptığınız yağ, karbonhidrat ve protein dengesi düzgün olan taze yemekler hazır yemeklere göre hem daha sağlıklı olacaklardır hem de doğru bir beslenme düzenine geçmenizi kolaylaştıracaktır.

Hızlı yemek, çok fazla sos ve katkı malzemeleri kullanmak, kısa süreli uygulanabilecek beslenme rejimlerine uymak gibi ömür boyu sürdürülmesi imkansız bir stratejiye göre davranmaktansa uzun vadeli bir şekilde genel bir denge sağlayabilirseniz hem ideal kilonuzu bulabilir hem de en sağlıklı şekilde yaşayabilirsiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA