28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

YANGININ ACI BİLANÇOSU: 20 KİLOMETREKARE KÜL OLDU!

Trodos'taki yangının bilançosu ağır!

Yangının acı bilançosu: 20 kilometrekare kül oldu!

24 Haziran 2016 Cuma 12:51

Güney Kıbrıs’ta Pazar günü çıkan ve 5 gün boyunca süren mücadele sonucu dün öğle saatlerinde tam anlamıyla söndürülebilen yangının bilançosu ağır oldu. Yangında, 20 kilometrekarelik alanın kül olurken, iki kişinin öldüğü, birçok kişinin de yaralandığı belirtildi.

Politis gazetesi, yangının sönmesine rağmen tüm birimlerin teyakkuzda olduklarını ve dün, gün boyunca, yangının yeniden alevlenip alevlenmeyeceğini takip ettiklerini; iki bölgede küçük alevlenmeler olduğunu, fakat bunların hemen söndürüldüğünü yazdı.

Gazete, bölgede tutulmaya devam eden itfaiye araçlarından bir kısmının, şartların elverişli olması durumunda oradan ayrılacağını, diğerlerinin ise tedbir amaçlı 5 gün daha orada kalacağını kaydetti.

Yangında kül olan 20 kilometrekarelik bölgenin yüzde 90’ının bakir orman olduğunu belirten gazete, Pazartesi günü, koşullar iyiyse, yanmış ağaç gövdelerinin kesileceğini ve odun olarak satışa çıkarılacağını yazdı.

Gazete, bir diğer haberinde de, Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği’nin, anız yakılmasının önüne geçilmesi için caydırıcı cezalar yürürlüğe konması için Rum Meclisi’ne öneride bulunduğunu bildirdi.

RUM ORMAN DAİRESİ’NİN DURUMU: 65 KADRO BOŞ, 27’Sİ KAPATILDI, TEÇHİZATLAR ESKİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi ise, yangın nedeniyle tüm dikkatleri üstüne çeken Rum Orman Dairesi’nde yaklaşık bin 100 çalışan olduğunu, fakat bunlardan yarısının, yangın söndürme çalışmalarına katılmadığını yazdı.

Haberde, orman memuru kadrosunun 240 kişi olduğu, bu kadrodan 65’inin boş olduğu, 27’sinin de son 4 yıl içerisinde kapatıldığı belirtildi.

Gazete ayrıca, zamanında tespit ve müdahale sisteminin zayıf olduğunu, yangın söndürme teçhizatlarının da eski olduğunu kaydetti.

ANASTASİADİS YANGININ SÖNDÜRÜLMESİNDE KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ GÖRMEDİ

Öte yandan Haravgi gazetesi de, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, yangının kontrol altına alınmakta zorlanılmasında koordinasyon eksikliği olmadığını, hava koşulları ve bölgenin engebeli yapısı nedeniyle yangının bu kadar büyüdüğünü söylediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, uzmanlar tarafından konuyla ilgili rapor hazırlanacağını ve koordinasyonda eksiklikler olup olmadığının böylelikle görüleceğini ifade etti.

KIRMIZI ALARM 2 HAFTA DAHA DEVAM EDECEK

Bu arada, Simerini gazetesi de, yangınla ilgili kırmızı alarm halinin 2 hafta daha devam edeceğini yazdı.

Haberde, yangın söndürme helikopterlerinin bölgede uçmaya ve herhangi bir alevlenme olup olmadığını kontrol etmeye devam ettiği; Rum Meteoroloji Dairesi’nin verdiği sarı alarmın da sürdüğü belirtildi.

SOFOKLEUS’UN CENAZE TÖRENİ YAPILDI, YANGINDA YARALANAN İTFAİYECİNİN DURUMU İSE KRİTİK

Gazete devamla, yangında tanker devrilmesiyle uçuruma düşerek ağır yaralanan 57 yaşındaki üçüncü itfaiyecinin durumunun hala kritik olduğunu yazdı.

Haberde, itfaiyecinin Lefkoşa Rum Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde tutulmaya devam ettiği ve tedavisi için İsrail’den doktor getirildiği kaydedildi.

Gazete, yangında hayatını kaybeden itfaiyecilerden Marios Aristotelus’un önceki gün yapılan cenaze töreninin akabinde, dün de Andreas Sofokleus’un cenaze töreninin yapıldığını yazdı.

Habere göre, Sofokleus’un Lakadamya’daki “Ay.Yoannu Hrisostomu Kilisesi”nde yapılan cenaze törenine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başta olmak üzere devlet erkânı, ailesi, arkadaşları ve halk katıldı.

YANGINI ÇIKARDIĞI DÜŞÜNÜLEN 12 YAŞINDAKİ ÇOCUKLA İLGİLİ ÇAĞRI

Gazete, bir diğer haberinde ise, Çocuk İstismarı Alt Komitesi’ndeki Özel Temsilci ve “Hope For Children” örgütü üyesi Anastasia Papadopulu’nun, yangını çıkardığı düşünülen 12 yaşındaki çocuk aleyhinde söylenenlere ve çocuğa yüklenmeye son verilmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

Habere göre Papadopulu, çocuğun ailesinin kendisini arayarak, yangının çıkma sebebinin kendi çocukları olabileceğini, fakat ne olduğuyla ilgili dedikodulara son verilip, polisin yürüttüğü soruşturmanın tamamlanmasının beklenmesini istediklerini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA