19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

YANGIN HELİKOPTERİ ALINMIYOR!

Yangın helikopteri alınmıyor!

24 Mayıs 2014 Cumartesi 14:52

helikopterMerakla beklenen yangın helikopteri konusunda Bakan Bakırcı açıkladı: Türkiye’deki ihaleye katılmakta geç kalındı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle, ülkedeki yangın helikopteri eksikliği gündeme geldi. Her yaz sezonunda olduğu gibi geçen yıl da ülkede yaşanan büyük yangın felaketlerinin ardından, yangın helikopteri alımı konusunda yapılan tartışma ve açıklamalar unutuldu.

 

Ülkemiz bu yaz sezonunu da yangın helikopteri eksikliği ile geçirecek. Yangın helikopteri konusunda bir girişim olup olmadığını sorduğumuz Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye’den bir yangın helikopterinin ülkede konuşlandırılması için girişim yapmakta geç kalındığını açıkladı.

 

Rana SARRO

Yaz ve yangın mevsiminin gelmesiyle, ülkedeki yangın helikopteri tartışması yeniden gündeme geldi. Her yaz sezonunda olduğu gibi geçen yıl da, ülkede yaşanan büyük yangın felaketlerinin ardından, yangın helikopteri alımı konusunda yapılan tartışma ve açıklamalar bu yıl da unutuldu. Ülkenin akciğeri olan yeşil bitki örtüsü ve ormanları her yaz meydana gelen yangınlarla azalırken, yetkililer ülkeye yangın helikopteri alınması konusundaki duyarsızlıklarını sürdürüyor

.

“İhaleye geç kalındı”

Yangın helikopteri alımı konusunda Detay Gazetesi’nin açıklamalarına başvurduğu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye’den bir yangın helikopterinin ülkede konuşlandırılması için temasa geçmekte geç kalındığını açıkladı. Hamit Bakırcı, konuyla ilgili gazetemize şöyle konuştu:

“Türkiye ile temasa geçildi ve yanıt bekliyoruz ancak ihale yılbaşından önce yapıldığı için yangın helikopteri konusunda çok da olumlu bir şey söyleyemeyeceğim. Ancak seneye bu konuda kesinlikle gereken yapılacaktır. Zaten yangınlara 20 dakikada müdahale edilebiliyor. Yani Türkiye’den ülkeye yangın helikopteri gönderilebiliyor” dedi.

“Kiralamaya da bütçe yetmez”

Helikopter kiralanması için büyük bir maliyet gerektiğini söyleyen Bakan Bakırcı, “Bütçemiz bu maliyeti karşılayabilecek durumda değil. Dolayısıyla, ülkede yangın helikopteri konuşlandırılması için Türkiye ile görüşüldü ancak ne yazık ki bu yıl ihale sonlandığı için mümkün görünmüyor. Seneye ülkeye yangın helikopteri konuşlandırılması için gereken yapılacaktır. Yangın helikopterinden daha öncelikli olan yangın çıkmasını engellemektir” diye konuştu.

Bilindiği gibi, ülkede 1995 ve 1998 yıllarında meydana gelen orman yangınlarından, Beşparmakları kül eden yangından ve Yeşilırmak’ta çıkan yangın felaketinden sonra, ülkedeki yangın helikopteri eksikliği şiddetle eleştirilmiş ve olası daha büyük felaketler yaşanmadan KKTC’ye mutlaka yangın helikopteri alınması gerektiğine dikkat çekilmişti.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, Yeşilırmak’ta çıkan büyük yangın felaketinin ardından, alevlenen yangın helikopteri tartışmalarında, ülkenin güvenliği için önem arz eden yangın helikopterinin satın alınması gerektiği ve bakım maliyetinin devlet tarafından karşılanabileceği savunulmuş; Yeşilırmak yangını sonrası vatandaşlar da, “#yanginhelikopteriisterik” hashtagı ile sosyal medya üzerinden örgütlenerek, imza kampanyası başlatmıştı.

[caption id="attachment_27756" align="alignright" width="300"]Hamit Bakircici Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı[/caption]

“Helikopteri kiralanması uzlaşması”

Ülkede yangın helikopteri alımının gündeme gelmesiyle, yetkililer yangın helikopteri satın alınmasının yüksek maliyetlerde olduğunu belirtmiş ve Geçiş Hükümeti’nin Başbakanı Sibel Siber, yangınların en fazla çıktığı yaz aylarında, bir yangın helikopteri kiralanması konusunda konsensüs sağlandığını ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıklamıştı.

 

“Ada’da ortak yangın helikopteri atılımı”

Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu da, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı ile Birleşmiş Milletler Yetkilileri’ne, adanın iki tarafı ve ara bölgede kullanılmak üzere ortak bir yangın söndürme helikopteri alınması konusunda taslak proje sunmuştu. Konunun iki toplum lideri tarafından sürdürülen görüşmeler çerçevesinde oluşturulan Acil İşlere Müdahale Komisyonu’nun bilgisine getirilip takip edileceği söylenmişti.

“Artık bu konuda tedbir alınması gerekir”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, meydana gelen yangın olaylarına işaret ederek, artık bu konuda tedbir alınması gerektiğini ve hükümetin helikopter satın alımı konusunu gündeme alması gerektiğini vurgulamıştı.

Dönemin Başbakanı İrsen Küçük de, ülkede yaşananların yangın söndürme helikopteri ihtiyacını ortaya koyduğunu vurgulamıştı.

“Fonla temin edilebilir”

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma(KEMA) Vakfı, yangın helikopteri konusunda Türkiye’ye bağlı kalmanın yanlış olduğunu, ülkede de bir yangın helikopteri bulundurulmasının yangının büyümesinin önlenmesinde çok etkili olacağını vurgulamıştı. 2007’de hükümetin helikopter alınması için karar aldığını da anımsatan Aydeniz, “Bu gün aynı parti hükümetin büyük ortağı olduğuna göre 2007 yılında aldığı kararı geç de olsa uygulamaya koymalı” diyerek, helikopter temini için gerekli mali kaynağın da oluşturulacak bir fonla temin edilebileceğini kaydetmişti.

(DETAY)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA