YAKIN DOĞU KOLEJLERİ, LEFKOŞA, YENİBOĞAZİÇİ VE GİRNE KAMPÜSLERİNDE ÖĞRENCİLERİNİ DÜNYA İLE REKABETE HAZIRLIYOR.
2021’de YKS ve uluslararası sınavlarda önemli başarılara imza atan Yakın Doğu Kolejleri, Lefkoşa, Yeniboğaziçi ve Girne kampüslerinde öğrencilerini dünya ile rekabete hazırlıyor.

17 Ağustos 2021 Salı 15:33
Yakın Doğu Koleji öğrencisi Murat Bebiş, YKS sınavında Eşit Ağırlık, Sözel ve Yabancı Dil puan türlerinde KKTC birinciliği ve Sayısal puan türünde de ikincilik elde etti. Bebiş, Türkiye'de yaklaşık 2,3 milyon öğrenci arasında Eşit Ağırlık puan türünde 157’inci olarak büyük bir başarı sergiledi.
- 2021’de “Cambridge International English as a Second Language” sınavına giren Yakın Doğu Koleji öğrencilerinden 15’i A* alırken, 25 öğrenci ise A notu alarak önemli bir başarıya imza attı.

Bu yıl gerçekleşen IGCSE, IELTS, Pearson Edexcel ve Cambridge International gibi uluslararası sınavlarda büyük bir başarı yakalayan Yakın Doğu Koleji öğrencileri diğer yandan YKS’de de KKTC ve Türkiye dereceleri yaparak büyük bir fark yarattı.
Yakın Doğu Koleji, Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji ve Dr. Suat Günsel Girne Koleji ile eğitim kalitesini KKTC’nin her noktasına yayan Yakın Doğu Kolejlerinde gelecek eğitim dönemi için hazırlıklar da bütün hızıyla sürüyor. Yakın Doğu Kolejleri Ortaöğretim Eğitim Başkanı Asım İdris, yeni eğitim döneminde uygulayacakları yenilikleri anlattı. Kayıtların devam ettiği Yakın Doğu Kolejlerinde öğrencileri pek çok olanak ve yenilik bekliyor. Eğitim yılını önemli başarılarla kapattıklarını söyleyen İdris, gelecek eğitim döneminde de Yakın Doğu Koleji öğrencilerinin KKTC'yi dünyada temsil etmeye devam edeceklerini vurguluyor.
Yakın Doğu Koleji öğrencilerinden büyük başarı
Yakın Doğu Koleji, her sene olduğu gibi bu yıl da önemli başarılara imza attı. Yakın Doğu Koleji’nden Murat Bebiş, YKS sınavında Eşit Ağırlık, Sözel ve Yabancı Dil puan türlerinde KKTC 1’cisi, sayısalda ise KKTC'de ikinci oldu. “Murat Bebiş adlı öğrencimiz üç branşta KKTC birinciliği ve bir branşta da ikincilik almasının yanı sıra Türkiye'de 2,3 milyon öğrenci arasında Eşit Ağırlık puan türünde 157’inci olarak büyük bir başarı sergiledi” ifadesini kullandı. Asım İdris, Yakın Doğu Koleji öğrencilerinin GCS/IGCSE/GCSE sınavlarında da farklı dallarda 7 dünya birinciliği, 2 Avrupa birinciliği ve 8 kez de Kıbrıs birinciliği alarak çok ciddi başarılara imza attığını söyledi.
2010-2020 döneminde IELTS’de 7,5’lik ortalama başarı puanına ulaştıklarını söyleyen Asım İdris, 2021’de 2 öğrencilerinin IELTS’de 8,5; altı öğrencinin ise 8 puan alma başarısı gösterdiğini belirtti. Yine 2021’de “Cambridge International English as a Second Language” sınavına giren Yakın Doğu Koleji öğrencilerinden 15’i A* alırken 25 öğrenci ise A notu alarak büyük bir başarıya imza attı. Bir başka uluslararası sınav olan Pearson Edexcel AS-LEVEL’de de 2021’de 11 öğrenci 3 veya 4 dersten A* ve A aldı. Yine 2021’de Cambridge International Computer Science sınava giren 9 öğrencinin tamamı A* notu aldı. Yakın Doğu Koleji, ILS ortaokul öğrencilerinin hazırlandığı IGCSE’ye hazırlık sınavlarında da yüzde 100 başarı sağladı.

Dünya ile rekabet edecek bir donanıma ihtiyaç var
Uluslararası sınavlarda Yakın Doğu Koleji öğrencilerinin gösterdiği başarıyı değerlendiren Asım İdris, dünyanın çok hızlı değiştiğini ve sınırların her geçen gün giderek saydamlaştığını hatırlattı. Asım İdris, “Gelişen teknolojilerle birlikte Hindistan’dan bir kişi oturduğu yerden Amerika’daki birinin işini yapabiliyor. Artık böyle bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklarımızın da artık sadece kendi aralarında değil bütün dünya ile rekabet edecek donanıma sahip olması gerekiyor” ifadesini kullanıyor.
“Bu hızlı değişime ve üretilen çok bilgiye kolayca adapte olacak, değişimle birlikte kendini de değiştirecek, ayakta durabilecek insan tipinin yetiştirmek zorundayız” diyen İdris, “Sadece KKTC sınırları içerisinde değil dünya ile rekabet ediyoruz. Çocuklarımızı da bu bilinç ve donanımla yetiştiriyoruz” ifadesini kullanıyor. Bu noktada gereken en önemli donanımın yabancı dil olduğunu söyleyen Asım İdris, “Öğrencilerimizi yabancı dile hakim, bilimsel düşünce yapısına sahip ve bilgi teknolojilerini de üst düzeyde kullanabilen bireyler olarak yetiştiriyoruz” diyor. İdris, “Bu bakışla ortaokul müfredatımızı yeniledik. Bilgisayar, ICT ve kodlama gibi alanlarda özel önem veriyoruz. Cambridge Üniversitesi’nin müfredatlarını kendi müfredatlarımızın içersine yerleştirdik ve bunları takip ediyoruz” ifadesini kullanıyor.
Fen ve Matematik derslerinde de Pearson Edexcel müfredatlarını uygulayarak, teorik derslerin yanı sıra uygulama ve deneye dayalı bir yaklaşımla öğrencilere yaşayarak öğrenebilecekleri bir ortam sunan Yakın Doğu Kolejlerinde çocukların keyif alarak öğrenmeyi sevmeleri ve hayatlarında içselleştirmeleri amaçlanıyor.

Yakın Doğu Koleji, IGCSE ve YKS seçeneğini birlikte sunuyor
Öğrencilerinin gelecekleri için doğru yolu belirleyebilmesi için Akademik Danışmanlık Merkezi kurduklarını da söyleyen Asım İdris, kurdukları modeli şu sözlerle anlatıyor: “Akademik Danışmanlık Merkezimizde iki uzman arkadaşımız rehberlik servisi haricinde görev yapıyor. Böylelikle öğrencilerin isteklerine, yeteneklerine, başarılarına, ailelerin isteklerine göre, uygun ülke, uygun üniversite ve bölümü bulmak için orta öğrenim sürecinde çalışmaya başlıyoruz. Bunu sağlayabilmek için de 9’uncu sınıftan itibaren kalıplaşmış dersler yerine, öğrencilere uygun seçmeli dersler oluşturduk. Çocuklarla ve aileleriyle birlikte ilerde hangi alanda okumak istediğini belirleyip yeteneklerini ve başarısını da değerlendirerek ders seçimini bu veriler ışığında yapıyoruz. IGCSE sınavları için 18 farklı dersten kendilerine uygun ders seçimi imkanı veriyoruz. 18 farklı ders seçeneği KKTC’de sadece Yakın Doğu Kolejinde var.”
Yakın Doğu Kolejlerinde, eğitimlerine yurtdışı yerine KKTC ya da Türkiye'de devam etmek de öğrenciler için önemli bir seçenek. Kolejlerde öğrencilere genellikle GCE ve YKS seçeneklerinden sadece birinin sunulduğunu hatırlatan İdris, “Yakın Doğu Kolejlerinde hem GCE hem de YKS seçeneğinin olması çocukların pasaport ve gelecek planlarına göre büyük bir seçenek ve avantaj sağlıyor” ifadesini kullanıyor.
NECSIS sistemi ile aileler de eğitimin bir parçası haline geliyor
Yakın Doğu Kolejlerinin ailelerle de yakın bir iletişim kurduğunu söyleyen İdris, “Bu ihtiyacı karşılamak için NECSIS adında web tabanlı bir ölçme değerlendirme öğrenci bilgi sistemi geliştirdik” diyor. Öğrencinin akademik, sosyal ve bilişsel bütün verilerinin NECSIS’e işleniyor ve aileler bu sistem üzerinden öğrencisinin gelişimini yakından takip etme fırsatı yakalıyor. Ayrıca sisteme girilen verilerin analiz edilmesi ile öğrencinin hangi konularda eksik olduğu, hangi konulara çalışması gerektiği, hangi konularda başarılı olduğu bilgisi de ailelere email yoluyla düzenli olarak ulaştırılıyor. Böylece çocuklar zamanı çok iyi kullanarak hangi konuya çalışacağının bilincinde oluyor ve aileler de bu durumu yakından takip edebiliyor. Asım İdris, “Bu veriler ışığında kurslar düzenleyerek çocuklarımızı destekliyoruz. Çocukların ihtiyaç duydukları derslere göre düzenlenen bu kurslar için öğrencilerden ekstra bir ücret de talep edilmiyor. Böylece çocukların dışarıdan ek bir kurs alarak zaman kaybetmelerinin ve yorulmalarının da önüne geçiyoruz” dedi. Çocukların devlette 10 saat ders yaparken, tam gün eğitim yapan Yakın Doğu Koleji’nde 13-15 saate kadar ders yapma imkanı olduğunu söyleyen İdris, “Bu imkanla bir öğrencimizin ya da sınıfımızın herhangi bir derste ya da konuda takviyeye ihtiyaç duyması halinde, bu ihtiyacı eğitim saatleri içerisinde karşılayabiliyoruz” dedi.
Akademik eğitimin yanında spor ve kültür de Yakın Doğu Kolejlerinde başrolde!
Asım İdris, öğrencilerin akademik gelişimleri kadar kendilerini keşfederek sosyalleşecekleri alanlar da açtıklarını söyleyerek, Yakın Doğu Koleji öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği sportif karşılaşmalarda 36 branşta yer aldığını belirtti. Aynı zamanda okul bünyesinde faal olan kulüpler de öğrencilere zengin bir sosyalleşme alanı sunuyor. Öğrencilerin KKTC dışında da pek çok etkinliğe katılımını sağladıklarını söyleyen Asım İdris, “Pandemi sürecinden önce öğrencilerimizin NASA ve CERN Laboratuvarını yerinde görmeleri için iki kez gezi düzenlediklerini söyleyerek, daha küçük yaş grupları için ise İzmir'de bulunan uzay kampına gidildiğini ifade etti. İdris, öğrenciler için çok önemli deneyimlere fırsat sağlayan bu tip organizasyonlara, pandemi koşullarının uygun hale gelmesiyle devam edeceklerini de söyledi.
UBP İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu'nun Meclis üyesi adayları açıklandıUBP Meclis üyesi adayları belli oldu. İskele’nin gelişimine katkı koymayı hedefleyen aday listesinde farklı meslek gruplarından isimler yer aldı.19 Ekim 2026 Pazartesi 14:31İSKELE
Demokrat Parti'den yerel seçim hamlesi: Altı bağımsız belediye başkan adayına destekDemokrat Parti, 6 Aralık yerel seçimlerinde destekleyeceği altı bağımsız belediye başkan adayını açıkladı. Serhat Akpınar, destek kararının ayrıntılarını paylaştı.19 Ekim 2026 Pazartesi 14:22KIBRIS
Sarıçizmeli: “Sosyal sigorta borçlarının ödenmesi Nisan 2023’te durduruldu”CTP Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkan adayı Cemil Sarıçizmeli, belediyenin geçmiş dönem sosyal sigorta borçlarına ilişkin son taksit ödemesinin 26 Nisan 2023’te yapıldığını, bu tarihten sonra ödeme gerçekleştirilmediğini açıkladı.19 Ekim 2026 Pazartesi 14:15KIBRIS
Genç adaylar TDP'de .. TDP 7 genç aday çıkardı...6 Aralık’ta yapılacak genel seçimler öncesinde adayları kesinleşen partilerde 35 yaş altı aday sayısı HP ve CTP’de üçer, TDP’de ise yedi oldu.19 Ekim 2026 Pazartesi 11:13KIBRIS
Döviz haftaya nasıl başladı?Döviz yeni haftaya nasıl başladı?19 Ekim 2026 Pazartesi 08:45PARA BORSA
Gazimağusa’da 6 saatlik elektrik kesintisi yapılacakGazimağusa’da salı günü 6 saatlik elektrik kesintisi yapılacak19 Ekim 2026 Pazartesi 07:39GAZİMAĞUSA
Reşat Kansoy: Güzelyurt’un gelişimini tüm köylere yayacağızKansoy, 13. Kalkanlı Çakisdez ve Kültür Festivali’nde üreticilerle ve yurttaşlarla bir araya geldi. Kansoy, yeni dönemde üretimi, kültürü ve sosyal yaşamı destekleyen projelerle köylerin gelişimini güçlendireceklerini belirtti.19 Ekim 2026 Pazartesi 07:38KIBRIS
Erhürman’dan Guterres’in mektubuna dikkat çeken mesajCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdikleri 28 Ağustos tarihli mektuba yanıt aldıklarını açıkladı.19 Ekim 2026 Pazartesi 07:37KIBRIS SORUNU
CTP, Taşkınköy Spor Kulübü’nü ziyaret ettiCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Taşkınköy Spor Kulübü’nü ziyaret etti.19 Ekim 2026 Pazartesi 07:35KIBRIS
26 Vekil çıkarsak da daha güçlü bir hükümet için koalisyon kurabilirizCTP’nin seçimlerde 26 milletvekilinin üzerine çıkmayı hedeflediğini belirten Kale Kişi, tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğa ulaşmaları halinde bile daha güçlü bir hükümet için koalisyon seçeneğini değerlendirebileceklerini söyledi.16 Ekim 2026 Cuma 15:45KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.