VÜCUDUMUZ EN FAZLA NE KADAR ISIYA DAYANABİLİR?
Çalışmanın sonuçları, özellikle Avrupa kıtasının eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklara maruz kaldığı bir dönemde sağlığımızı korumak için önemli bilgiler sunuyor.

11 Temmuz 2023 Salı 20:49
Çalışmanın sonuçları, özellikle Avrupa kıtasının eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklara maruz kaldığı bir dönemde sağlığımızı korumak için önemli bilgiler sunuyor.
Avrupa'da geçtiğimiz ay kayıtlara geçen en sıcak haziran ayı yaşanırken uzmanlar vücudumuzun kaldıramayacağı sıcaklığın ne kadar olduğunu tespit etti.
Londra'daki Roehampton Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, insan vücudunun 40 ila 50 santigrat derece arasında tolere edebileceği bir "üst kritik sıcaklık" sınırı var.
Bu sıcaklığa ulaştıktan sonra, vücudumuz mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı ve bayılmaya yol açan "ısı stresi" yaşar.
Çalışmanın sonuçları, özellikle Avrupa kıtasının eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklara maruz kaldığı bir dönemde sağlığımızı korumak için önemli bilgiler sunuyor.
Oxford Üniversitesi'nde iklim fiziği alanında araştırma görevlisi olan Matthew Patterson, Euronews Next'e yaptığı açıklamada, "Avrupa'da sıcaklıklar son yıllarda sanayi öncesi koşullara göre yaklaşık iki derece arttı ve bu küresel ortalamanın yaklaşık iki katı" dedi.
Gezegenin sera gazı salmaya devam ettikçe rekor sıcaklıkların gelecekte de devam edeceğini belirten Matthew Patterson, "Avrupa, iklim değişikliği ve aşırı sıcaklıklardaki artışlar açısından gerçekten de sıcak bir nokta. Aşırı sıcakların hem sıklığında hem de yoğunluğunda artışlar gördük ve bu ısınma eğiliminin bir sonucu olarak her yıl rekor kıran sıcaklıklar görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Uzmanlar vücudun sıcaklık sınırını nasıl buldu?
Londra'daki Roehampton Üniversitesi Yaşam ve Sağlık Bilimleri Merkezi'nde araştırmacı olan Profesör Lewis Halsey ve meslektaşları, vücudumuzun sıcaklığa olan sınırlarını belirledi.
Halsey, 2021 yılında dört erkek ve üç kadın üzerinde yapılan deneyle ilgili olarak "Kaydettiğimiz şey metabolizma hızındaki artıştı" dedi.
Metabolizma hızı, insan vücudunun çalışmaya devam etmek için ne kadar enerji tükettiğini ölçüyor.
Dışarısı sıcak olduğunda, vücudumuzun serinlemek ve iç sıcaklığını düşürmek için terleme ve periferde, derinin yakınında kan akıtma gibi farklı yolları bulunuyor.
Halsey ve meslektaşlarının çalışma sonuçlarına göre, dışarısı sıcak olduğunda metabolizma hızımız da artıyor ve bu da vücut sıcaklığını yükseltiyor. Ancak vücut sorun yaşamaya başlamadan önce sadece bu kadar ısınabilir.
'Çok sıcak' aslında ne kadar sıcak?
Halsey'e göre "herkes farklı" bir bünyeye sahip ve insanların ısıya verdikleri tepki yaşlarına, cinsiyetlerine ve mevcut tıbbi durumlarına göre önemli ölçüde değişebilir.
Halsey, "Bazı insanların metabolizma hızı 40 derecede artmazken, 50 derecede artıyor" diyor ve ekliyor:
"Vücut, çekirdek sıcaklığını korumak için çok çalışır, bunun değişmesinden hoşlanmaz. Eğer bir ya da iki derece artarsa, gerçekçi olmak gerekirse bu çoğu insan için hasara neden olmaz" dedi.
Ancak Halsey, maraton koşucularının bile 44 derece sıcaklıkta acı çekmeye başladığını ve diğerlerinin bu kadar dirençli olmadığını söylüyor.
Bebekler ve yaşlılar aşırı sıcağa karşı en savunmasız kategoriler arasında çünkü her ikisinin de kardiyovasküler sistemleri yüksek sıcaklıklara çok iyi yanıt vermiyor.
Vücut çok ısındığında ne olur?
Halsey, vücudun çok ısındığında meydana gelen bir dizi şey olduğunu, aşırı sıcaklığın sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilecek bir tepkimeye yol açtığını söylüyor.
"Vücuttaki proteinler denatüre olmaya başlar - işlevlerini durdururlar ve sinir uyarıları da aynı şekilde çalışmaz. Sinir sistemi daha az etkili ve bu da vücudun ayrılmaz bir parçası. Bu durum kalbi etkilemeye başlar çünkü kalp başlı başına bir kas" diyor Halsey.
Halsey ayrıca, "Bu bir aritmi [anormal kalp ritmi] yaratırsa ve kalp 'senkronize olmadığı' için vücuda etkili bir şekilde kan pompalayamazsa, bu düşük oksijen seviyelerine neden olabilir. Eğer beyne giden oksijen seviyeleri savunmasızsa, o zaman başınız gerçekten belada demektir." ifadelerini kullanıyor.
Bu bilgiyle ne yapabiliriz?
Ekibiyle birlikte araştırmalarına devam eden Halsey'e göre bu çalışma, vücudun ısı stresine nasıl tepki verdiği, ne kadar uyum sağlayabildiği, bu uyumların sınırları ve -en önemlisi- bireyler arasında tepkilerin ne kadar değişken olduğu hakkında bir resim oluşturuyor.
"Isınan bir dünyada bu bilgi her zamankinden daha değerli hale geliyor" diyor.
Patterson da özellikle de emisyonların azalma yerine artmaya devam etmesi nedeniyle yakın gelecekte artan sıcaklıklarla karşı karşıya kalmamızın muhtemel olduğundan bahsediyor.
"İklim değişikliği hakkında konuştuğumuzda, özellikle düşündüğümüz şey insan hayatıdır" diyen Patterson, "Düşünüyoruz, alıştığımızdan bir derece, iki derece daha sıcak bir gezegende yaşayabilir miyiz? Toplumumuz iklime son derece adapte olmuş durumda. Son 10 bin yıldır nispeten istikrarlı bir iklim yaşıyoruz." diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özel Mersin mitinginde: 'Mesele yolsuzluk değil, Kanal İstanbul’suzluk'İBB, yapılan ikinci dalga operasyonları eleştiren CHP lideri Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu'nun yargılanmasının TRT'den canlı yayınlanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'düello' teklifinde bulundu.27 Nisan 2025 Pazar 09:39TÜRKİYE
Tatar: 'Kıbrıs'ı Kıbrıslılar yönetecek, Türkiye buradan gidecek' söylemleri safsatadırTatar, "'Kıbrıs'ı Kıbrıslılar yönetecek, Türkiye buradan gidecek' söylemleri safsatadır" ifadelerini kullandı.27 Nisan 2025 Pazar 09:30KIBRIS
Tabipleri Birliği’nden çağrı: Plaj ve havuz güvenliği derhâl sağlanmalıKTTB, yaz aylarının başlamasıyla deniz ve havuz kullanımının artmaya başladığını, ancak sahillerde ve havuzlarda hijyen ve güvenlik koşulları konusunda “ciddi eksiklikler” gözlemlendiğini belirterek, halk sağlığını korumak adına yetkilileri göreve çağır27 Nisan 2025 Pazar 09:28KIBRIS
Mehmet Nizam yeniden Çiftçiler Birliği başkanı olduKıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 37’nci Genel Kurulu, dün yapıldı; mevcut başkan Mehmet Nizam tek aday olduğu seçimde oy birliğiyle yeniden birlik başkanlığına seçildi.27 Nisan 2025 Pazar 09:22KIBRIS
Turizm Sektörünün İlk Yardıma İhtiyacı Var!Geleceğin turizm sektörü profesyonellerinin ilk yardım becerilerini güçlendirmeyi hedefleyen “Temel İlk Yardım Çalıştayı”, Yakın Doğu Üniversitesi’nin hemşirelik ve turizm fakültelerinin iş birliğinde düzenlendi.26 Nisan 2025 Cumartesi 14:21TURİZM
Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi Meclis’e sunulduCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekilleri, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni Meclis’e sundu. Önergeye bağımsız milletvekilleri de imza koydu. Askerlik Yasası’nda önemli değişiklikler öngören yasa önerisi, Cumhuriyet Meclisi’ne sunuldu.26 Nisan 2025 Cumartesi 14:19KIBRIS
Hristo'ya İsrail'de protesto hazırlığı! Simon Aykut’un Ailesi Protestoya HazırlanıyorSimon Aykut’un ailesi, Güney’e geçiş sırasında tutuklanan Aykut'un durumunu protesto etmek amacıyla, Yunan lider Christodoulides’in ziyaretini Tel Aviv’de pankartlarla karşılamaya hazırlanıyor.26 Nisan 2025 Cumartesi 14:13GÜNEY KIBRIS
CTP Gençlik Örgütü’nden “birliktelik” etkinliği: “Mücadele büyüyerek devam ediyor”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gençlik Örgütü dün akşam Lefkoşa Paradise Park’ta “Dünden Bugüne, Bugünden Yarına” başlıklı bir etkinlik düzenledi ve geçmiş dönemlerden günümüze kadar gençlik örgütünde görev alan kişilerle bir araya geldi.26 Nisan 2025 Cumartesi 13:11KIBRIS
ARUCAD İngilizce Hazırlık Okulu Öğrencileri, Çocuklara Sanat ve Kalple Dokunan Bir Etkinlik DüzenlediARUCAD İngilizce Hazırlık Okulu Öğrencileri, Çocuklara Sanat ve Kalple Dokunan Bir Etkinlik Düzenledi26 Nisan 2025 Cumartesi 13:07KIBRIS
KOOP BANK İştiraki Binboğa'da neler oluyor?Çeler: Emekçiler ve kurumlar, beceriksiz ve liyakatsiz yöneticiler yüzünden mağdur oluyor26 Nisan 2025 Cumartesi 12:55KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs