20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

VİTRİN SORUNUMUZ VAR

Vitrin sorunumuz var

07 Ağustos 2014 Perşembe 10:23

2014 yazı turizm sezonu için verimli bir yıl olmadı, 2015 yılına da turizmciler şüpheyle yaklaşıyor. Turizm konusunda ortak kanı, tanıtım konusunda ciddi eksikliklerimiz bulunuyor.

 

Vitrin sorunumuz var

2015 İÇİN BELİRSİZLİK

Turizm sezonunda 2014 yılına ilişkin belirsizlik sürüyor. Zaman zaman basına çıkan otellerin doluluk oranları ile ilgilerin gerçekleri yansıtmadığı ifade edilirken, otelciler 2014’ün 2013’ten kötü olduğuna işaret ediliyor Öte yandan 2015 için ise belirsizliğin sürdüğü göze çarpmakta. Pazarlama konusunda oluşan güven ortamının ciddi şekilde zedelediği de dikkat çekiyor.

GERİLEME VAR

Geçen yılın Ocak-Mart ayı verilerine bakıldığında, bu yılın aynı döneminde bir düşüş yaşandığını dile getirilirken, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ ”turizm öyle bir sektördür ki, gelecek yılı şimdiden çalışmanız, eylül ayında kampanya ve programlarınızı başlatmanız gerekir. Ve bu noktada ülkemizde ciddi bir sıkıntı bulunmaktadır” dedi.

İMAJ ÇALIŞMASI ŞART

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, Kuzey Kıbrıs turizminin, tanıtım faaliyetleri ve bunların en önemli ayağı olan imaj çalışmaları ve fuarlara katılımların yetersizliğine dikkati çekerken, Kuzey Kıbrıs’ın, tanıtım faaliyetlerindeki yetersizlik nedeniyle, İngiltere ‘deki bilinirliğinin azaldığını kadetti ve “Vitrin sorunumuz var” dedi.

Rana Sarro

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, ülkenin tanıtımı için gerekli tarifeli seferler ile imaj çalışmalarının yapılmadığına işaret etti ve “Vitrin sorunumuz var. Vitrinimizi dolduramadık. 33 fuardan 13 fuara düşüldü ve imaj çalışması yapılmadı” dedi.

Hüseyin Aktığ, Kuzey Kıbrıs turizminin, tanıtım faaliyetleri ve bunların en önemli ayağı olan imaj çalışmaları ve fuarlara katılımların yetersizliğine dikkati çekti.

2013 yılındaki siyasi çalkantılardan dolayı, teşvik sisteminin, 2014 yılı ile ilgili çok geç devreye girdiğini, bunun sonucu olarak da; Ağustos ayı itibariyle başlaması beklenen İtalya ve Norveç operasyonlarının tamamen iptal edildiğini söyledi.

Bu nedenle otellerin yaptığı hazırlıkların, tadilat ve tamiratlarının boşa gittiğini söyleyerek, bunun, 3 tur operatörünün işbirliği halinde çalışamamasının getirdiği sonuçlar olduğunu belirten Aktığ, “dolayısıyla 2014’ü de 2013’ün altında kapatacağız noktasına geldik. 2015’te de bir felaket yılı olacak” dedi.

“Güney Kıbrıs tanıtılıyor”

Hüseyin Aktığ, Güney Kıbrıs’ın ekonomik krize rağmen, ciddi rakamlarla tanıtımının yapıldığına işaret etti ve KKTC’nin böyle bir çalışmasının olmadığına dikkati çekti.

Turizmde tanıtma pazarlama faaliyetlerinin, mevcut sistem içerisinde Turizm Bakanlığı Tanıtma Pazarlama Dairesi tarafından yürütüldüğünü belirten Hüseyin Aktığ, “Geçmişte özel sektörün de katılımıyla oluşan Fuarlar Komitesi de vardı. 2013 yılı sonunda bu komite çalıştırılmadı, hala daha hiçbir çalışma yapılmadı. Fuar sayısı düşerken bu komitenin görüşü alınmadı. Bu nedenle iş yapamaz hale geldi” dedi.

“Turizm istenilen düzeyde değil”

Hüseyin Aktığ, Kuzey Kıbrıs’ın, bulunduğu konum, zengin tarihi doğası ve beşeri zenginlikleriyle bir turizm ülkesi olduğunu ancak, turizmin henüz istenilen düzeye gelemedeğini vurguladı.

Aktığ, KTHY’nin iflası, dünyayı etkileyen ekonomik kriz ve İngiltere pazarının çökmesi nedeniyle, 2008-2009’da turizmde gerileme yaşandığını dile getirdi.

“Ülkemizde ciddi bir sıkıntı bulunmaktadır”

2009-2013 yıllarını kapsayan teşvik protokolünün, ülkedeki siyasi krizler nedeniyle geciktiğini, 2014 yılına ilişkin bir belirsizlik yaşandığını söyleyen Aktığ, bunun pazarlama konusunda oluşan güven ortamını ciddi şekilde zedelediğini kaydetti.

Geçen yılın Ocak-Mart ayı verilerine bakıldığında, bu yılın aynı döneminde bir düşüş yaşandığını dile getiren Aktığ,”Turizm öyle bir sektördür ki, gelecek yılı şimdiden çalışmanız, eylül ayında kampanya ve programlarınızı başlatmanız gerekir. Ve bu noktada ülkemizde ciddi bir sıkıntı bulunmaktadır”dedi.

“Tanıtımın turizmde şart”

Bütçe sıkıntısından kaynaklanan tasarruf uygulamalarının sektörü, olumsuz etkilediğini, katıldıkları fuar sayısının 33’ten 13’e düştüğünü belirten Aktığ, tanıtımın turizmde gelir arttırımı için şart olduğunu anımsatttı.

Aktığ, tanıtım faaliyetlerinde yaşanan gerileme nedeniyle, Kuzey Kıbrıs’ın, İngiltere ‘deki bilinirliğinin azaldığını kaydetti ve ülke turizminin gelişmesi için tüm kesimlerin işbirliği içinde çalışması gerektiğini söyledi.

DİPNOT: Ülke turizmi için yaşamsal öneme sahip olan fuarlarda bu yıl ciddi katılım sorunları yaşandı. 33 fuardan ancak 13 fuara katılım gerçekleştirilebildi. Bu gelişme 2015 turizmini ciddi şekilde sekteye uğratabilir. 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA