22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

VEKİLLERİN GSM TEPKİSİ

Vekillerin GSM Tepkisi

11 Kasım 2014 Salı 12:28

Siyasilere, gündemin birinci sırasına yerleşen GSM tarifleri ile ilgili görüşlerini sorduk. Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin bazı vekilleri, operatörlerinin tarifelere yaptığı zam konusunda gazetemize konuştular.

“GSM SÖZLEŞMELERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ”: Vekiller, tarifelerin düşmesi için hükümetin önlemler alması gerektiği; ülkeye üçüncü operatörün davet edilmesi, GSM operatörlerinin sözleşmelerinin gözden geçirilmesi ve devletin operatörlerden aldığı vergi oranını düşürmesi gerektiği görüşünde.

“HÜKÜMETİN KARARLILIĞIYLA TARİFELER DÜŞER”: Birikim Özgür, GSM operatörlerinin kampanyalarla, vatandaşa daha uygun koşullarda, hizmet sunmaları beklenirken, yapılan bu zammı tuhaf olarak nitelendirerek, tariflerin düşürülmesi için hükümetin kararlı tutum sergilemesi gerektiğini söylerken; Bayındırlık ve Ulaştırma eski bakanı Ahmet Kâşif ise, 2007 yılında GSM operatörlerine lisans devri yapılırken imzalanan sözleşmelerin tekrardan gözden geçirilmesi ve vergi oranının düşürülmesi gerektiğini belirtti.

“SANKİ TANRI BUYRUĞUDUR”: GSM zammına muhalefet vekillerinden UBP Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, “Sanki Tanrı buyruğudur” diyerek tepki gösterirken, hükümetin buna müdahale etmemesini eleştirdi. Öte yandan TDP Milletvekili Zeki Çeler ise, halka protesto çağrısında bulundu.

Rana SARRO

GSM operatörleri tarafından mobil telefon iletişim ücretlerine yapılan yüzde 10 oranında zam nedeniyle Tüketici Örgütleri Konfederasyonu tarafından ‘GSM Boykotu’ ilan edilirken; Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin bazı vekilleri de, operatörlerinin tarifelere yaptığı zam konusunda gazetemize konuştular.

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, GSM operatörlerinin, vatandaşa daha uygun koşullarda, hizmet sunmaları beklenirken, bu beklentinin aksine fiyatlarda artış yaşanmasında, bir tuhaflık olduğunu söyledi.

Hükümetin kararlı tutumuyla birlikte, tarifelerin düşmesinin mümkün olduğunu kaydeden Birikim Özgür, üçüncü operatörün ülkeye davet edilmesi ve GSM operatörlerinin sözleşmelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Eski Bakanı DP-UG Milletvekili Ahmet Kâşif de, 2007 yılında CTP döneminde GSM operatörlerine lisans devri yapılırken, imzalanan sözleşmelerin tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

UBP Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu da, “operatörlerin yüzde 10 zammına hükümet tarafından hiçbir müdahale yapılmadı. Sanki Tanrı buyruğudur” diyerek, Türkiye’de GSM operatörlerinin tarifelerinin oldukça düşük olduğuna işaret etti ve bunun daha az kar payı ile çalışmanın mümkün olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.

TDP Milletvekili Zeki Çeler ise, hükümete halkın yanında olma çağrısı yaparken, halka da bu durumu gerçek anlamda protesto etme çağrısında bulundu.

BİRİKİM ÖZGÜR: BİR TUHAFLIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

“Bu konuda bir tuhaflık olduğunu düşünüyorum. Çünkü geçtiğimiz Temmuz ayında, Bilişim Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu, rekabet koşullarını geliştirmek için, sonlandırma ücretleri ile ilgili çok önemli bir karar almıştır. Bu karar uyarınca beklenti, sonlandırma ücretlerinin düşüşüne bağlı olarak, GSM operatörlerinin kampanyalar başlatması ve kendi aralarındaki rekabet unsurunu geliştirerek, vatandaşa daha uygun koşullarda, bu hizmeti sunmalarıydı. Bu beklentinin tersine fiyatlarda bir artış yaşandığına göre, yine rekabet koşullarını güçlendirmek adına, yeni bir takım önlemlerin alınması gerektiği düşüncesindeyim.”

“OPERATÖRLERİN KASASINA AYLIK 15 MİLYON GİRİYOR”

“Bu önlemlerden bir tanesi üçüncü operatörü davet etmek olabilir. Ve aynı zamanda GSM operatörlerinin, sözleşmeleri ile ilgili çok kararlı bir tutum çerçevesinde bir gözden geçirme çalışmasının derhal başlatılması gerekir. Bu sektörde, aylık 20 Milyonluk bir gelir söz konusudur. Bunun dörtte üçü GSM operatörlerinin kasasına girmektedir. Bu kadar yüksek kârların konuşulduğu bir sektörde, hükümetin kararlı tutumuyla birlikte, tarifelerin düşmesi mümkündür.”

“DEVLET 3’ÜNCÜ OPERATÖRÜ DAVET ETMELİ”

“Üçüncü operatörün davet edilmesini devletin yapması gerekir. Bir alt çalışmasını BTHK yürütebilir ancak bu konuda önemli olan siyasi iradedir. Rekabet koşullarını geliştirme noktasındaki bir siyasi iradeden söz etmekteyiz.”

“SÖZLEŞMELER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

“GSM operatörlerinin sözleşmeleri ile ilgili çok kararlı bir tutum çerçevesinde bir gözden geçirme çalışmasının başlatılması görevi de yine, hükümete düşen bir görevdir. Hükümet sanırım sözleşmeleri bu şirketlerle birlikte gözden geçirmelidir.”

“SİYASETTEN BAĞIMSIZ İRADEYE İHTİYAÇ VAR”

“Doğru olan bağımsız üst kurulların bu sektörü düzenleme çalışması yapmasıdır. Rekabet koşullarını geliştirmek ve tüketicilerin yararına seyir izlemesini sağlamak da görevidir. Bakanlığın, sözleşmelerden sorumlu olması siyaseti işin içine karıştırmaktadır. Bunun için de bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç duyulabilir. Arzulanan, sektörün bağımsız üst kurul tarafından rekabet koşullarında değerlendirilmesidir.”

AHMET KÂŞİF: SÖZLEŞMELER TEKRARDAN ELE ALINMALI

“GSM’in tarihçesine bakarsak, GSM operatörlerinin Kıbrıs’a gelişi, yap işlet devret şeklindeydi. CTP döneminde 2007’de GSM operatörlerine lisans devri yapıldı. 40 milyon TL meblağla operatörlere devir yapıldı. Her hayat pahalılığı artışı fiyatlara yansıyacak diye bir madde vardı. Yani zam, o zamandan ayarlanmıştı. Bizim dönemimizde, bu zammı onaylamamıştık. Fakat ondan sonra bu zammı onaylamamak mümkün değildi. Çünkü son yapılan artıştan sonra oluşan hayat pahalılığı yüzde 24 civarındaydı. Bunu tekrardan hükümetin değerlendirmesi ve vergilerin aşağıya çekilmesi gerekiyor. Devletin aldığı yüzde 62 vergi oranı vardır. Bunun yüzde 20’si genel KDV, yüzde 35 özel iletişim vergisi, yüzde 7 de ekstra KDV var. Sadece bu ekstra KDV düşürülürse, bu vatandaşa fiyat düşüşü olarak yansır. Bu yüzden hükümet bunu değerlendirmelidir. Ayrıca hükümetin, GSM operatörleriyle arasındaki sözleşmeyi tekrardan ele alıp masaya yatırması ve bunu BTHK’ya devretmesi lazım.”

DR. FAİZ SUCUOĞLU: SANKİ TANRI BUYRUĞU’DUR

“Bana göre, maalesef hükümetin çaresizliğinin bir göstergesidir. Sanki Tanrı buyruğudur, operatörlerin yüzde 10 zammına hiçbir müdahale yapılmadı. Bakın çok ilginçtir, Türkiye’de GSM operatörlerinin tarifeleri oldukça düşüktür, ama buna karşın devlete giden vergi olarak da oldukça yüksek. Demek ki daha az kar payı ile çalışmak mümkündür. Türkiye’de başarılabiliyorsa demek ki bizde de başarılabilir.”

“HÜKÜMETİN TESLİMİYETİ KABUL EDİLEMEZ”

“Dolayısıyla eğer devlet olarak, GSM operatörlerinin tarifeleri ile ilgili müdahalede bulunamıyorsanız, size gelecek paydan en azından daha az kar payı alarak vatandaşı koruyabilirsiniz. Ya vatandaşa zammı kabul ettireceksiniz ya da kasaya gidecek yüzde 62 gelirden feragat edeceksiniz ve fiyatların makul seviyeye çekilmesini sağlayacaksınız. Ama bu şekilde bir teslimiyet de kabul edilebilir bir şey değil. Halktan alınan bu kadar tepkiye rağmen, hükümette bir duyarsızlık ve bananecilik olduğu görülüyor. Zaten tüm kalemlere zamlar yapılmıştır, bir de GSM tariflerine böylesi yüksek bir zam kabul edilir değildir.”

ZEKİ ÇELER: HÜKÜMETE VE HALKA ÇAĞRI

“Hükümeti halkın yanında olmaya davet ediyorum. Halkı da artık birlik olup, bu da geçer demek, ya da facebook üzerinden birkaç gün konuşup sonra unutmak yerine gerçek anlamda protesto etmeye davet ediyorum” diye konuştu.

BAKAN TAÇOY: BUNU KABUL ETMEDİĞİMİZİ BİLDİRDİK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise, GSM operatörlerinin tarifelere yaptığı zammın ileriye dönük çalışmalar açısından yanlış olduğunu belirtmişti. Bakan Taçoy, 2007’de GSM operatörleri ile imzalanan sözleşmede kullanacakları fiyat birimlerinin belirlenmiş olduğunu, bunun yanı sıra GSM operatörlerine her yıl enflasyon oranı kadar zam yapma hakkı verildiğini belirtmişti. GSM operatörlerinin bu hakkı kullanarak 2012 ve 2013 yılında yapmadıkları zammı da bu döneme ekleterek yürürlüğe koyduklarını ifade eden Taçoy, operatörlerin yüzde 20’lik zam talebini Bakanlığın yüzde 10 olarak benimsediğini ve bunu Bakanlar Kurulu’na bildirdiğini anlatmıştı.

“HER YÖNE DAHA UCUZ TARİFE İMKÂNI SUNULACAKTI”

“Burada yüzde 10 zammın yapılmaması gerektiği ve insanların her yöne daha ucuz tarifelerle hareket edebileceği bir mevzu vardı ancak maalesef yüzde 10’luk zam gündeme geldi. Bunu kabul etmediğimizi hem operatörlere hem de Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu’na bildirdik” diyen Taçoy, yapılan girişimlerden olumlu yanıt alamadıklarını belirtmişti. Taçoy, halkın iletişim hakkını daha yaygın ve ucuz kullanabilmesi için girişim yapacaklarını söyleyerek, GSM operatörlerinin burada iddia edeceği en önemli unsurun vergilerin yüksek oluşu olduğunu ancak sözleşme imzalandığından bu yana vergilerde bir değişiklik olmadığını belirtmişti.

RADYO DETAY DİNLE

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA