28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

VAKIFLAR DAVADAN VAZGEÇTİ

Vakıflar davadan vazgeçti

26 Nisan 2014 Cumartesi 18:59

Detay’ın “Tarihi bina mahkemelik” manşetiyle Vakıflar İdaresi’nin Belediyeler Birliği’nin Lefkoşa’daki binasını geri almak için dava açtığını duyurması üzerine Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal gazetemize açıklama yaparak açılan davanın geri çekildiğini bildirdi.

 

Belediyeler Birliği’nin şimdilik binadan çıkartılmasının doğru bir yaklaşım olmayacağı kararını veren Vakıflar İdaresi, müze projesinin hazırlanmasının ardından Belediyeler Birliği’nin kullanımında olan binayı, Arkeoloji Müzesi yapmakta ısrarlı.

 

Rana SARRO

Vakıflar’a ait Belediyeler Birliği’nin kullanımdaki binanın boşaltılması için, Vakıflar İdaresi eski Yönetim Kurulu tarafından Belediyeler Birliği hakkında açılan dava geri çekildi.

Buna karşın, Vakıflar İdaresi, müze projesinin hazırlanmasıyla birlikte, Belediyeler Birliği’nin kullanımında olan binayı, Arkeoloji Müzesi yapmakta kararlı. Vakıflar İdaresi, ‘Müze Projesi’ için çalışma başlattı.

Müze projesinin hayata geçirilmesi halinde, Belediyeler Birliği’ne, Lefkoşa Surlar içerisinde bulunan bir başka konağın verilmesi düşüncesinde oldukları da belirtildi.

Vakıflar Yönetim Kurulu’nun davanın geri çekilmesi kararı aldığını ve davanın geri çekildiğini gazetemize açıklayan Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, Belediyeler Birliği ile 1 yıl süreli sözleşme imzalanması kararı alındığını da söyledi.

Bunun üzerine görüşleri alınan Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar da, bu kararı olumlu karşıladıklarını belirterek, karardan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

 

Ersenal: Doğru olmazdı

Belediyeler Birliği Binası’nın yapılması düşünülen müze için son derece uygun bir bina olduğunu söyleyen Ersenal, buna karşın henüz daha düşünce aşamasında olan bir proje için, Belediyeler Birliği’ni kapı dışarı etmenin doğru bir yaklaşım olmayacağı kararına vardıklarını anlattı ve şöyle konuştu:

 

“Son derece üzüntü verici”

“Böylesi önemli bir konuda tarafların karşılıklı iyi niyetle sorunları aşabileceklerine inanlardanım. Vakıflar İdaresi ile ülkenin tüm kesimlerine hizmet sağlayan Belediyeler Birliği'nin böylesi bir olay sebebiyle karşı karşıya gelmeleri son derece üzüntü verici bir gelişmedir. İlk gündem maddesi olarak bu konuyu ele aldık ve davanın geri çekilmesi kararı verildi.”

 

“Vakıflar’ın utancı”

“Konak Restoran” olarak bilinen tarihi konağı da ziyaret ettiklerini ve inanılmaz bir manzara ile karşılaştıklarını söyleyen Ersenal, şunları anlattı: “Yıkılmaya terk edilmiş, içeride ölmüş kediler ve birçok yeri kırılıp dökülmüş vaziyetteydi. Vakıfların kontrolünde olan bu binanın bu halde bırakılmasının Vakıfların bir utancı olduğunu ilgili arkadaşlara aktardım. Genel Müdürümüzün, bizzat benim ve Yönetim Kurulu üyelerinin en büyük hayalinin, Lefkoşa’ya bir arkeoloji müzesi kazandırmaktır.”

“Belediye Birliği Binası çok iyi korunmuş”

“Daha sonra Belediyeler Birliğine geçtik. İnanılmaz güzellikte, her tarafı özenle bakıma alınmış ve 30 yıldır Belediyeler Birliği'nin kullanımında olması sebebiyle çok iyi korunmuş olarak gördük. Orada fiilen çalışan 12 personel gördük. Yetkililerle sohbet ettik. Bu etkileyici manzarayı Yönetim Kurulu ile gördükten sonra toplantıya geçtik Dava geri çekilecek, Belediyeler Birliği ile 1 yıl süreli sözleşme imzalanacak diye karar verdik.”

“Vakıflar müze yapmakta ısrarlı”

Belediyeler Birliği Binası’nın Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermesi konusunda ısrarlı olan Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, Arkeoloji Müzesi yapımı için, Salı günü Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Arkeologlar ile bir araya geldiklerini ve müzenin hayata geçirilmesi için ilk adımı attıklarını da söyledi.

Rauf Ersenal, Arkeoloji Müzesi’nin, 2015 yılı Nisan ayında Vakıflar Haftası’nda açılması hedefinde olduklarını da belirtti.

“Belediyeler Birliği engel teşkil etmeyecek”

Belediyeler Birliği'nin, ortaya somut ve hayata geçirilebilecek bir proje çıkarılması halinde buna engel değil tam tersine destek verecekleri inancında olduklarını da belirten Ersenal, henüz düşünce aşamasına olan Arkeoloji Müzesi planları ile ilgili de şu bilgileri verdi:

“Müze, o bölgeye olan turist ve yerli halkın akınını sağlayacak. O meydan 24 saat insanlarla dolu dolu olacak. Harap halde olan çevre konaklar tamir edilecek, modern görüntü sağlanacak. Ve Lefkoşa'ya yani ‘şehre geri dönüş’ün ilk adımları atılmış olacak.”

Foto: belediyeler birligi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA