23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C

UZLAŞMANIN VE ÇÖZÜMÜN TEMEL ŞARTI “EGEMEN EŞİTLİK” OLMALI

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde Onur Öymen NATO’nun değişen ve dönüşen öncelikleri kapsamında bölgesel güvenliği ve bunun Kıbrıs’a olası yansımalarını anlattı.

Uzlaşmanın Ve Çözümün Temel Şartı “Egemen Eşitlik” Olmalı

30 Mart 2016 Çarşamba 17:19

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü (YDE) tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi’nde Türk diplomasisinin en önemli isimlerinden Dr. Onur Öymen “NATO’nun Güvenlik Politikaları ve Stratejik Konsepti” başlıklı bir seminer verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, Onur Öymen NATO’nun 21.yüzyılın güvenlik sorunları karşısında kurumsal ve siyasal bütünleşmesi ile yeni stratejilerinin değerlendirdiği seminerinde yenilenen NATO politikaları ve stratejileri kapsamında Türkiye ile Kıbrıs’ın güvenlik geleceği ile ilgili de önemli tespitlerde bulundu.

NATO’nun Çıkarları Ve Değerleri Zaman Zaman Birbiriyle Örtüşmeyebiliyor

NATO’nun temel prensipleri, ilkeleri, belgeleri, değerleri, çalışma ve karar yöntemleri, yaptırım gücü, bağlayıcılığı, caydırıcılığı, ilgi alanları, yenilenen stratejik konsepti, ve genişleme politikasına değinilen seminerde Dr. Onur Öymen NATO’nun değerleri ve temel belgeleri ile çıkarlarının zaman zaman örtüşmeyebildiğinin altını çizdi. NATO’nun ihtiyaç ve çıkarlarının dönemlere göre değiştiğini kaydeden Öymen, şartlar değitiğinde dönüşen çıkar ve önceliklerin NATO’nun temel belgelerini de geçersiz kılabildiğine işaret etti. Irak tecrübesinden sonra uluslararası toplumun Suriye’ye girme konusunda çekingen davrandığını belirten Onur Öymen, devletlerin ittifakın hedefleri ile uyuşmasa da kendi güvenlik çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yaptıklarını vurguladı. 1997-2002 yılları arasında Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi olan Onur Öymen, herhangi bir ülkenin terörle terbiye edilmesi gibi bir anlayışın NATO’nun temel prensip, ilke ve değerlerine tamamen ters olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bazı NATO ülkeleri istiyor diye ulusal güvenlik çıkarlarını gözardı edemeyeceğini vurgulayan Öymen, NATO’nun da 1954 yılından beri NATO’nun iyi bir müttefiki olan Türkiye’nin Kuzey Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgesindeki güvenlik kaygı ve önceliklerini dikkate alması gerektiğini belirtti.

Kıbrıslı Türklere Uygulanan Spor Ambargosunun Dünyada Bir Örneği Yok

Uluslararası alanda Kıbrıslı Rumlara destek Kıbrıslı Türklere baskı yaklaşımının devam ettiğini belirten Öymen, Kıbrıslı Türklere spor alanında uygulanan ambargonun dünyada bir benzerinin bulunmadığını vurguladı. Dünyadaki benzer uygulamalarda spor ambargolarının iki üç yıl gibi sınırlı bir zamanda gerçekleştiğini belirten Öymen, Kıbrıs Türküne uygulanan spor ambargosunun ise yıllardır sürdüğüne işaret etti. Spor gibi daha birçok alanda ambargolar aracılığı ile Kıbrıs Türküne uygulanan baskının devam ettiğinin altını çizen Onur Öymen, Kıbrıslı Türklere baskı Kıbrıslı Rumlara destek anlayışıyla adil bir çözüme ulaşılamayacağını vurguladı.

Çözüm İçin En Önemli Şart Egemen Eşitlik

Kıbrıs’ta bir uzlaşma ve çözümü herkesin arzu ettiğini belirten Öymen, uzlaşmaya evet demenin en önemli şartının egemen eşitlik ilkesi olduğuna vurgu yaptı. Annan Planı da dahil olmak üzere Kıbrıs Türküne sunulan hiçbir çözüm planında egemen eşitliğin olmadığına dikkat çeken Öymen, hedefin egemen eşit devletler prensibi doğrultusunda adil, şerefli, kalıcı bir çözüm olması gerektiğini ifade etti. Kıbrıs’ın her şartta Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade eden Öymen, bu süreçte Türkiye ile Kıbrıs Türkünün birliğine zarar verdirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasının ve katılımcılarla soru-cevap bölümünün ardından Emekli Büyükelçi Dr. Onur Öymen’e Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı “ Güvenlik Akademisi” sertifika programı farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla 21 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek. Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’ne ve diğer kısa dönemli eğitim programlarına kayıt hakkında daha detaylı bilgi www.neu.edu.tr web sayfasından, nei@neu.edu.tr e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından (yakindoguenstitusu) , 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan alınabilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA