26 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele23°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE DEVLET YETERSİZ

Uyuşturucu ile mücadelede DEVLET YETERSİZ

07 Ekim 2014 Salı 15:12

Man-smoking-marijuana-joint-1412429Ülkemizde son dönemde ciddi artış gösteren uyuşturucu kullanımı konusunda aileler panik içinde ne yapacağını düşünüyor. Öte yandan uyuşturucu bağımlılığının önüne geçmek için ciddi bir tedavi merkezini olmadığı göze çarpıyor.

UYUŞTURUCU DAVALARI İLK SIRADA

Ülkemizde her geçen gün artan uyuşturucu kullanımı ile mücadelede polisin Narkotik Birimi yetersiz kalıyor. Polisin yoğun uğraşları ve operasyonları sayesinde uyuşturucu kullanımın önüne geçilemezken, mahkemelerin en yoğun şekilde mesai yaptığı davalar arasında uyuşturucu davaları ise birinci sırayı almış durumda.

TEDAVİ İMKANI YOK

Uyuşturucu ile mücadelede bağımlılığın önüne geçilmesi için Polisin Narkotik Birimi suçun önüne geçmek için çalışma yapmasına karşın ülkemizde ciddi bir tedavi mekanizması bulunmuyor. Ülkede yalnızca Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde sözde tedavi uygulanırken buradaki başarı oranı ise nedeyse yok gibi.

(Detay Röportaj Özel)-

Uyuşturucu ile mücadele konusunda polis yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken, mahkemelerin en yoğun şekilde çalıştığı konuların başında uyuşturucu kullanımı geliyor. Yargıçlar uyuşturucu satıcılarına ve uyuşturucu kullanımına göz açtırmazken uyuşturucu kullanımının her gün daha da arttığı göze çarpıyor. Uyuşturucu kullanımı başlı başına bir sorun şeklinde göze çarparken ülkemizde uyuşturucu kullananların tedavi olması için ise maalesef ciddi bir uyuşturucu merkezi bulunmuyor.

Ülkemizde bu alanda hizmet veren Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Merkezi dışında uyuşturucu tedavi merkezi bulunmazken, bu merkezin uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için yetersiz kaldığı ve başarısız olduğu göze çarpıyor. Ülkemizde son günlerde artan uyuşturucu sorunu vatandaşa sorduk. Herkesin ortak sorun olarak gördüğü tek şey ise yetersiz önlemler ve tedavi merkezinin olmayışı idi.

Salim Mertoğlu:Sadece kullananı yakalamak yetmiyor. Satanı ülkeye getirenin peşine düşmeli. Ayrıca çocuk yaşta yakalanan genç içicileri tedavi etmeden ceza evine göndermek yanlıştır. Bu ülkenin öncelikle bir uyuşturucu tedavi merkezi ve ıslah evi olmalı. Mücadele bu çalışmalardan sonra başlayacağına inanıyorum.

Durmuş Çağman:Yapılan denetlemeler bence yetersiz kalıyor. Okulların güvenliği artırılmalı veliler dışında kimsenin okula girmesine müsaade verilmemeli. Ayrıca okulda uyuşturucu konusunda eğitim verilmeli sadece öğrencilere değil velilerinde bilinçlendirilmesi sağlanmalı.

Ahmet Şensoy:Bu konuda yetersiz kalındığını söyleye bilirim. Öncelikle tüm insanların bilinçlendirilmesini sağlayıcı kamu spotları yapılmalı. Doktorlar ile polisler işbirliği içinde önlemeye yönelik projeler üretmeli tedavi merkezleri oluşturulmalı. Sadece yakalayıp hapse göndermek çözüm değil.

Ruhi Ünal:Uyuşturucu konusunda yapılan çalışmalar yeterli değildir. Bu konuda önce tedavi merkezleri açılmalı bu batağın içine düşenleri kurtarmak için mücadele vermeliyiz. Okullarda uyuşturucu konusunu işlemeli tehlikesini çocuklara öğretmeliyiz. Bu eğitimlere sadece çocuklar değil velilere de dahil edilmelidir.

Sadık Özdil:Ülkemizde bu konuda yeterli bir güvenlik yok. Herkes tehlike altında. Uyuşturucu kullanımı ilkokul seviyesine düştü. Bununda önüne geçmek için eğitim şart. Uyuşturucu ile yakalanan genç yaştaki bağımlılar hapis yerine tedavi merkezlerine gönderilmeli bu nedenle en büyük eksik ıslah evi ve tedavi merkezinin olmayışıdır.

Hasan Borahan:Öncelikle suçun kaynağına inilmeli, bu suçu kimler işliyor. Bu uyuşturucular ülkeye nasıl geliyor. Sınır kapıları sürekli denetim altında olmalı. Uyuşturucu ile mücadele için daha geniş kapsamlı ekipler kurulmalı sırf bu suçla mücadele eden birlikler oluşturulmalı. bu suç artık ülkemizde çok ciddi boyutlara ulaştı bu nedenle ayrıcalıklı olarak daha katı ve geniş önemleler alınması gereklidir.

Okan Yarmacı:Uyuşturucu konusunda toplumun tüm bireylerinin 7’den 70’e eğitime ihtiyacı var. Bu batağa düşenlere yardım eli uzatılmalı ve tedavi olmalarına şans tanınmalı. Bu bağlamda ülkemizin her şehrine uyuşturucudan arınmak için tedavi merkezleri açılması gerekir. Bu sorun hastalık gibi yayılmaya başladıysa bunun önüne ancak bu şekilde geçe biliriz.

Ali Elmas:Uyuşturucu ile mücadelede görüldüğü gibi yetersiz kalıyoruz. Ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar yetersiz. Öncelikle tedavi merkezi açılmalı. Bu bataktan kurtulmak isteyenlere yardım eli uzatılmalı. Hapse göndermek çözüm değildir.

Neslihan Kutgi:Uyuşturucu konusu korkulu rüyamız oldu. Anneyim ve 2 çocuğum var onların bu batağa düşmemesi için elimden geleni yapıyorum ancak dışarısı çok tehlikeli oldu. Devletin onları korumama yardım ettiğine inanmıyor. Hiçbir önlem ve çalışma görmüyorum. Derhal bu konuda Islah evi ve tedavi merkezi açılması gerektiğini düşünüyorum.

Gülgün Pakarı:Uyuşturucu ile mücadelede yetersiz kalıyoruz. Bu konuda narkotik şubeye takviye gerekmektedir. Ayrıca uyuşturucu bağımlılarını tedavi etmek için tedavi merkezi açılmalı. Cezaevine göndermek çözüm değildir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA