23 Nisan 2024
  • Lefkoşa31°C
  • Mağusa28°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt30°C
  • İskele28°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara26°C

“UYGUNSUZ REKTÖR SEÇİMİNE MÜDAHALE EDİLSİN”

“Uygunsuz rektör seçimine müdahale edilsin”

05 Haziran 2014 Perşembe 16:41

DAÜ-Sen ve DAÜ Bir-Sen ortak bir basın açıklaması yaparak Üniversite Vakıf Yöneticiler Kurulu ve Senatosuna, ileri sürdükleri  “DAÜ’deki usulsüz rektör seçimine” müdahale etme çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada, Rektör Abdullah Öztoprak’ın, 20 Mayıs Salı günü kendi başkanlığında gerçekleştirilen Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) toplantısında, kendisinin  görevden ayrılmak gibi bir plan yapmadığı halde  “Rektörlük Seçim Sürecini” başlatmak için kurula karar aldırttığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Öztoprak’ın daha karar metni yazılıp ÜYK üyelerinin imzasına açılmadan, ertesi gün, başkanlığını yaptığı Üniversite Senatosu’nun gündemine, yine ‘diğer konular’ başlığı altında aynı konuyu getirerek Senato’da da Rektör Belirleme Sürecini başlatmak için karar geçirttiği ileri sürüldü.

Sürecin en geç bir ay içinde tamamlamasını talep eden Öztoprak’ın ayrıca Rektör Belirleme Komisyonu’nu da yine kendisinin başkanlık ettiği aynı toplantıda belirlediği iddia edilen sendikaların açıklamasında, kurulan komisyonun da çalışmasını, Rektörün istekleri doğrultusunda tamamlayarak sürecin nasıl yürütüleceğini  karara bağlayıp 28 Mayıs’ta Senatonun gündemine getirdiği ve bazı değişikliklerle onaylattığı belirtildi.

“Tüzüğe aykırı”

Süreçle ilgili üç temel hukuki ama aynı zamanda ahlâki sorun bulunduğu savunulan açıklamada, söz konusu kadronun doldurulması ile ilgili olarak, Akademik Personelin Kadro ve Çalışma Tüzüğü’nün “kadroların doldurulması” ile ilgili  8. Maddesinin geçerli olduğu hatırlatıldı.

Öztoprak’ın, 21 Mayıs 2014 tarihinde yapılan Senato toplantısında, kendi statüsünü doğrudan ilgilendiren bir konuda Senato’ya başkanlık ederek ilgili tüzüğün 10 (b) maddesini açıkça ihlal ettiği öne sürülen DAÜ-Sen ve DAÜ Bir-Sen ortak basın açıklamasında, hem DAÜ kuruluş yasasının 12(2). maddesi hem de Üniversite Senatosu’nun ilgili kararına göre, Rektör adayları belirlenirken DAÜ içinden veya dışından profesörlerin başvuru yapabilmesine olanak sağlanması gerektiği hatırlatıldı.

Öztoprak’ın başlattığı süreçte münhal ilan edilmediği ve basın aracılığıyla duyuru yapılmadığı da belirtilen açıklamada, konunun DAÜ dışındaki akademisyenlerin bilgisine getirilmediği de kaydedildi.

 “DAÜ kuruluş yasası maddesi ve senato kararı çiğnendi”

Sürece ilişkin bilgilerin üniversite web sitesinde görünür hale getirilmediği ve böylelikle üniversite dışından akademisyenlerin rektör adayı olabilmelerinin önünün kapatıldığı ileri sürülen açıklamada, “Bu durumda hem DAÜ kuruluş yasasının ilgili maddesi (12(2)) hem de Senatonun kararı açıkça çiğnenmiştir.” denilerek bu olayların DAÜ’ye yakışmadığı belirtildi.

DAÜ Rektörü Öztoprak’ın görev yaptığı yaklaşık beş yıllık süre içerisinde aldığı yasa tanımaz kararlar sonucu açılan davaların sayısının Öztoprak öncesi tüm dönemlerde açılan davaların toplam sayısından fazla olduğu kaydedilen açıklamada, Öztoprak’ın “kendisini tekrar rektör seçtirme ve aklanma telaşı içinde yine yasa ve tüzükleri, çiğnediği” savunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu amaçla öncelikle VYK’ya açık çağrıda bulunuyoruz: Rektör seçiminin DAÜ’ye yakışır biçimde yapılması için gerekli tedbirleri alıp rektör kadrosunun münhalini ilan edin. Senato üyelerimizden de beklentimiz, VYK’nın açacağı Rektör münhali sonrasında süreci yasa ve tüzüklere uygun olarak tasarlayıp demokratik teamüllere uygun biçimde yürütülmesini sağlamalarıdır.

Bu sürece müdahale edilmemesi halinde sorunun daha da büyüyerek üniversiteyi bir krizin içine sürüklemesi kaçınılmazdır. Böyle bir durumda hem sayın Rektörü hem de VYK Başkan ve üyelerini şahsen sorumlu tutacağımızı vurgulamak isteriz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA