UNFICYP RAPOR TASLAĞI... “DENYA” KONUSUNDA SORUMLU KIBRIS RUM TARAFI
Rum basını, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in cuma günü Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan rapor taslağına bugün de geniş yer verdi.

14 Ocak 2019 Pazartesi 14:45
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Barış Gücü (UNFICYP) rapor taslağında UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasını önermesi Rum tarafında memnunlukla karşılanırken “Denya” konusunda ise sorumluluğun Kıbrıs Rum tarafına yüklendiği ifade edildi.
Rum basını, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in cuma günü Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan rapor taslağına bugün de geniş yer verdi.
Politis gazetesi: “Kıbrıs Rum Tarafı Denya Konusunda İkna Edemedi – Kışkırtıcı İhlaller” başlıkları altında verdiği haberinde, Guterres’in cuma günü Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan gayrı resmi rapor taslağında UNFICYP’in görev süresinin altı ay daha uzatılmasını önerdiğini ancak “iyi niyet misyonunu ileri götürmek için tarafların ileriye doğru ortak ilerleme sağlamalarını şart koştuğunu” yazdı.
Habere göre rapor taslağında, “sonuç getirici olmayan sonsuz eksendeki süreçlere yönelik sürekli desteğin artık sona erdiği” belirtilirken “bütünlüklü bir çözüm beklentilerinin canlılığını koruduğu” ifade edildi.
Gazete, Guterres’in raporunda dikkat çeken bir diğer unsurun ise, “Denya” bölgesinde yaşanan olaylardan Kıbrıs Rum tarafını sorumlu tutması olduğunu yazdı.
Yeşil Hat boyunca mevcut statükonun ihlali olaylarında artış yaşandığını raporunda belirten Guterres, “Denya” bölgesindeki olaylara değinirken ise “vatandaşların ara bölgeye onaylanmamış ve zaman zaman kışkırtıcı yasadışı girişlerinin ciddi gerginlikler yaşanmasına sebep olduğu” vurgusunda bulundu.
Guterres ayrıca taraflara, her türlü gerginliğin azaltılması yönünde ortak mekanizmalar geliştirme konusunda UNFICYP’le işbirliği yapmaları çağrısında da bulundu.
Fileleftheros gazetesi ise UNFICYP raporuna ilişkin haberini: “Guterres’ten Net Koşullar” başlığı altında verdi.
Gazete, Guterres’in raporunda beklendiği gibi “eşit mesafesini” korumasına karşın yeni bir çözüm sürecine müdahil olması için gerekli koşullara dair net ifadeler kullandığını öne sürdü.
Raporun birçok noktada, bir önceki raporla aynı ifadeleri içerdiğini yazan gazete, bir öncekinden daha uzun olan (20 sayfa) raporda Guterres’in çözüm sürecini zorlaştırması ihtimali olan olaylara ise özellikle vurgu yaptığını savundu.
Rapor taslağına haberine geniş yer veren gazete, dikkat çeken bir diğer unsurun ise, Genel Sekreter’in bölgedeki doğal gaz kaynaklarının bölgesel işbirliği için önemli bir kaynak olabileceği gibi Kıbrıs çevresindeki sondaj faaliyetlerinin “düşük gerginlik kaynağı olmayı sürdürdüğüne” vurgu yapması olduğunu yazdı.
Öte yandan Rum hükümeti rapor taslağında UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesinin önerilmesini olumlu karşıladı.
Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Pordormos Prodromu, UNFICYP’in adadaki varlığını devam ettirmesinin gerekli olduğunu bir kez daha vurgularken Guterres’in rapor taslağının” gayrı resmi bir belge olduğu, bu yüzden de fazla yorum yapmaması gerektiğini” ifade etti.
Gelişmeleri görmek adına Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin toplantısını bekleyeceklerini de belirten Prodromu, Güven Yaratıcı Önlemlerin ilerleyip ilerlemediğinin sorulması üzerine ise, 2015 yılında uzlaşıya varılan iki yeni geçiş noktası açılması kararının “Kıbrıs Türk tarafının engellemeleri olmasa daha önce hayata geçirilebileceği” iddiasında da bulundu.
DİSİ MEMNUN
Gazete, rapor taslağına ilişkin dün DİSİ’den de bir açıklama geldiğini ve partinin UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasının önerilmesini olumlu bir gelişme şeklinde nitelendirdiğini yazdı.
DİSİ’nin açıklamasında, Guterres’in “Kıbrıs sorununa, net bir zaman ekseninde bütünlüklü bir çözüm bulunması beklentilerinin devam ettiğini yinelemesinin de önemli olduğu” vurgulandı.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.