29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

UMUT TAŞ’A 20, MEHMET SAİT TAŞ’A 15 YIL HAPİSLİK

Umut Taş’a 20, Mehmet Sait Taş’a 15 yıl hapislik

17 Mayıs 2014 Cumartesi 14:12

Gamze BAYKUR

Lapta’da 8 Şubat 2013’te Bekir Kuloğlu’nu başından vurarak öldüren, Hasan Kuloğlu’nu ise yine başından vurarak yaralanmasına neden olan ve cinayetle yargılanan sanık Umut Taş ile Mehmet Sait Taş’ın ceza kararı dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde okundu. 8 davadan suçlu bulunan sanık Umut Taş 20 yıl, kardeşi Mehmet Sait Taş ise 15 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

“Herkes hayat ve vücut bütünlüğü hakkına sahiptir”

Davanın ceza kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, sanıkların mahkum edildikleri “Adam öldürme” ile “Adam öldürmeye teşebbüs” suçunun ömür boyu hapis, “Kanunsuz tabanca taşıma” ve “Kanunsuz tabanca kullanma” suçunun 10 yıla kadar hapis, “Kanunsuz tabanca tasarrufu”, “Kanunsuz patlayıcı madde taşıma” ve “Kanunsuz patlayıcı madde tasarrufu” suçunun 7 yıla kadar hapis ve “Kasti hasar” suçunun ise 3 yıla kadar hapis cezası gerektirdiğini belirtti. Anayasamızda “Herkes hayat ve vücut bütünlüğü hakkına sahiptir” denildiğinin altını çizen Güran, kişilerin hayat ve vücut bütünlüğünü güvence altına aldığının açıkça görüldüğü belirtti.

Güran: “Hayata son verme suçları, suçların en tiksindiricisidir…”

Sanık Umut Taş ile Mehmet Sait Taş’ın esasen mahkum edildikleri “Adam öldürme” ve “Adam öldürmeye teşebbüs” suçları ile ilgili korunmak istenen hukuksal yararın kişinin hayat hakkı olduğunu belirten Güran, hayat hakkının, insan olmanın ve insan haklarının kullanılmasının ön şartı olduğuna dikkatleri çekti. Güran, devlet tarafından da hayat hakkı sadece bireysel değil ayni zamanda toplumsal bir değer olduğu için korunduğunu belirtti. Anayasamızın herkesin yaşama hakkına sahip olduğunu belirttiğini söyleyen Güran, hayat hakkı ceza hukuku koruması altına alınan asli ve kutsal değerlerden olduğunu belirtti. Hiç kimsenin ne sebep ve ne gerekçeyle olursa olsun bir başkanının hayatına son verme, vücut bütünlüğüne dokunma hakkının olmadığını belirten Güran, kişilere karşı şiddet kullanma, güç gösterisi yapma ve hayata son verme suçlarının, suçların en tiksindiricisi olduğunu dile getirdi.

Tahrik sonucu cinayet işlendi

Taraflar arasında “namus meselesine” dayandırılan bir husumetin varlığı devam ederken olay günü müşteki ile sanık Umut Taş’ın karşılaşması ve müştekinin sanık Umut Taş’a tahrik edici şekilde davranması neticesinde dinledikleri bu davadaki olayın yaşandığını belirten Ömer Güran, sanıklara ceza taktir ederken sanıkların müşteki tarafından tahrik edildiklerini hesaba katarak değerlendirdiklerini açıkladı. Maktul Bekir Kuloğlu’nu tabanca ile vurulup öldürülme fiili, Hasan Kuloğlu’nun da başından vurulup yaralanma fiilini bizzat sanık Umut Taş’ın gerçekleştirdiğini belirten Güran, ceza taktir ederken sanık Umut Taş ile Mehmet Sait Taş’ın arasında ayrım yapılması gerektiğini söyledi. Güran, kamu yararı gereği sanık Umut Taş’ı 20 yıl, sanık Mehmet Sait Taş’ı ise 15 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA