20 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

ÜMİT BOYNER: YAPAY ZEKANIN ‘İŞSİZ İNSAN ORDULARI’ YARATACAĞI ENDİŞELERİNİ ANLIYOR ANCAK KATILMIYORUM

"Geleneksel çözümler ile teknolojik gelişmeler arasında bir senteze ihtiyacımız var"

Ümit Boyner: Yapay zekanın ‘işsiz insan orduları’ yaratacağı endişelerini anlıyor ancak katılmıyorum

06 Temmuz 2019 Cumartesi 16:25

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkan Yardımcısı ve Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, teknolojinin hiç olmadığı kadar hızlı geliştiğine vurgu yaparak, "Robotlar, kişiselleştirilmiş teknoloji ve yapay zekanın ‘işsiz insan orduları’ yaratacağı endişelerini anlıyorum ancak katılmıyorum” dedi. Boyner, "“Teknolojinin hızla hayata nüfus ettiği bu geçiş sürecinde geleneksel çözümler ile teknolojik gelişmeler arasında bir senteze ihtiyacımız olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Fransa’nın Davos’u olarak nitelendirilen ve her yıl Fransa’yla birlikte, tüm Avrupa ve dünyadan önemli ekonomist, kanaat önderi, akademisyen, siyasetçi ve iş insanlarını ağırlayan “Les Rencontres Économiques d’Aix-en-Provence”a katılan Ümit Boyner, “Teknolojik gelişime güvenebilir miyiz?” başlıklı oturumda bir konuşma yaptı.

"Yaratılan değer yeni işlerde kullanılabilir"

“Araştırmalar teknolojinin ortadan kaldırdığı bir işin yerini, yeni 2,4 işin aldığını söylüyor” diyen Boyner sözlerine şöyle devam etti:

"İnsanlar robotlar ve otomasyonun yarattığı ek değeri yeni ve yenilikçi işler yaratırken kullanabilir. Ayrıca bu değerler temel geliri finanse etmek için de vergilendirilebilir. Bu konunun yakında iş dünyasında ve siyasi çevrelerde daha çok konuşulacağına inanıyorum."

"Eğitim ve teknoloji köprü olacak"

Teknolojinin artık bilgiyi daha erişilebilir kıldığı gibi, internet platformlarının gücünün de hiç olmadıkları kadar etkili olduğunu belirten Ümit Boyner, teknoloji ve eğitimin gelecekte ülkeler arasındaki eşitsizliği de engelleyebileceğini vurguladı. Boyner, “Friedman'ın ünlü kitabında, dünyanın ‘düz’ olarak adlandırılmasından bu yana 15 yıl geçti. Dünyayı teknoloji ve eğitim ile ‘gerçekten düz’ hale getirmek adına yapacak çok şey var. Dünyanın gelişmiş ve az gelişmiş bölgeleri arasındaki köprüyü kuracak olan da teknoloji ve eğitim olacak” dedi.

"Bir senteze ihtiyacımız var"

Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kurumların adil ve sürdürülebilir bir dünya için gösterdikleri çabaların yetersiz olduğunun altını çizen Ümit Boyner, “Teknolojinin hızla hayata nüfus ettiği bu geçiş sürecinde geleneksel çözümler ile teknolojik gelişmeler arasında bir senteze ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Bugün dünyamızın küresel ekonomik ve politik sorunları, ülkeler ve devletler arasında duvarlar inşa ederek ya da okyanuslardaki vicdanlı aktivist kaptanları tutuklayarak çözülemez. Teknolojik ilerlemenin para kazanmaktan ziyade dünyamızı daha ‘düzleştirecek’ bir yol olması gerektiğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

"Sorumluluk liderlerin omuzlarında…"

Teknolojik gelişimin her zaman insanlık için olduğunun altını çizen Ümit Boyner şöyle devam etti:

“Yeni teknolojiler, farklı sosyoekonomik toplumlar arasında köprü olarak kullanılmalı. Teknolojiyle ilgili gerçek sorunlara gerçek çözümler bulmanın sorumluluğu devlet adamları, iş dünyası liderleri, akademisyenler, profesyoneller, sanatçılar ve STK liderlerinin omuzlarında…”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA