ULUÇAY: “İNSANCIL ÇALIŞMALAR, ONU SEVİLEN VE SAYILAN BİR KİŞİ KONUMUNA GETİRDİ”
Türk Cemaat Meclisi milletvekiliyken 33 yaşında şehit edilen ve 55 yıldır kayıp olan Cengiz Ratip ölüm yıldönümünde anıldı.

14 Şubat 2019 Perşembe 13:50
Türk Cemaat Meclisi milletvekiliyken 33 yaşında şehit edilen ve 55 yıldır kayıp olan Cengiz Ratip ölüm yıldönümünde anıldı.
Türk Cemaat Meclisi’nin tek şehit üyesi olan Ratip için, 14 Şubat 2009’da adının verildiği Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesi’nde, anma töreni düzenlendi.
Törene, Ratip’in ailesi, sevenleri, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, yeni ve eski dönem milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Yasin Temizkan, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ve dernek yönetimi katıldı.
Saygı duruşu ile başlayan törende, Şehit Cengiz Ratip’in oğlu Mustafa Kemal Gökeri ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay konuşma yaptı. Her iki konuşmada da, kayıplarla ilgili bilgisi olanların Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermesi için çağrıda bulunuldu.
Törende Ratip’in özgeçmişi okundu. 10 Eylül 1961’de milletvekili seçilen Cengiz Ratip’in 14 Şubat 1964’te Poli’de kurulan bir pusu sonucu şehit edildiği, nereye gömüldüğünün ise hâlâ bilinmediği kaydedildi.
ULUÇAY: “İNSANCIL ÇALIŞMALAR, ONU SEVİLEN VE SAYILAN BİR KİŞİ KONUMUNA GETİRDİ”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Uluçay, “Sayın Ratip’i onun hakkında yazılanlarla, onu tanıyanların anlattıklarıyla yakinen biliyoruz. O dönemi yaşayanlar, Ratip’in dürüstlüğünü, yardımseverliğini ve toplumu için yaptığı çalışmaları anlatıyorlar. Özellikle araştırmacıların yazılarında Ratip’in birçok Kıbrıslı Türk için arabuluculuk yaptığını ve birçok esiri özgürlüğüne kavuşturduğunu da görüyoruz” dedi.
Toplumun, birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu günlerde Cengiz Ratip’in uğraşlarının önemli olduğunu da vurgulayan Uluçay, “Toplumların çatışması değil yakınlaşması için yaptığı insancıl çalışmalar, onu kısa zaman içinde çok sevilen ve sayılan bir kişi konumuna getirdi” şeklinde konuştu.
Cengiz Ratip’in hala kayıp olduğunu da anımsatan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Uluçay, konuyla ilgili bilgisi olanlara bu bilgileri paylaşma çağrısını yineledi.
Kıbrıslı Türklerin tek şehit milletvekili olan Cengiz Ratip’in Meclis için ayrı bir anlamı olduğunu da vurgulayan Uluçay, “İlerleyen yıllarda da onun ansını yaşatmak adına çalışmalarımız devam edecektir” dedi.
Uluçay, Ratip’i ve şehitleri saygı ve rahmetle andıklarını söyledi.
GÖKERİ:” BİLGİSİ OLANLARIN İNSANİYET ADINA KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ’NE BİLGİ VERMESİNİ RİCA EDİYORUZ”
Kayıp şehit Cengiz Ratip’in oğlu Mustafa Kemal Gökeri, “Babam, silah arkadaşı olan genç öğretmen Turgut Sıtkı ile birlikte böyle bir Şubat gününde şehit edildi. 55 yıldır babamın gömü yerinin bilinmemesi, ziyaret edebileceğimiz, dua okuyabileceğimiz bir mezarının olmaması ailem için kanayan bir yaradır” dedi.
Babasının gömü yerinin 3-4 kez değiştirildiği yönünde duyumlar aldıklarını, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bugüne kadar yaptığı çalışmaların hala sonuç vermediğini söyleyen Mustafa Kemal Gökeri, ailesi adına bir çağrıda bulundu.
Gökeri, “Hayatta olan ve babamın gömü yerini bilen veya bu konuda herhangi bir duyum almış olan yaşlı Kıbrıslı Rumlardan, insaniyet adına Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermesini rica ediyoruz” dedi.
Babasının dürüst, vatanını seven, toplumun çıkarlarını ön planda tutan, yardımsever, çalışkan, sevgi dolu ve disiplinli biri olduğunu belirten Gökeri, “Babam, hayatta olduğu sürece, 1963-64 yıllarında, iki toplum arasında ortaya çıkan sorunların suhulet ve adalet içinde çözümlenmesi yönünde olağanüstü çaba harcadı. Bundan dolayı, sevilen, itibar gören bir şahsiyetti ancak bu özelliği onu hayatta tutabilmeye maalesef yetmedi” şeklinde konuştu.
13 Mart 1931’te Baf kazasına bağlı Karaağaç köyünde doğan ve 33 yaşındayken şehit edilen Ratip evli ve 4 çocuk babasıydı.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.