27 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

ÜLKEDE NEW CASTLE TEHLİKESİ!

Ülkede New Castle tehlikesi!

24 Eylül 2014 Çarşamba 11:10

GİZLİ YASAK APARTOPAR KALDIRILDI

Kanatlı hayvanlarda çok bulaşıcı ve öldürücü olan New Castle (Yalancı Veba) hastalığı ülkemizde yeniden hortladı. Bu hastalık nedeniyle, 1 Eylül tarihi itibariyle civciv satışı yasaklanırken, kamuoyuna duyurusu yapılmayan ve yalnızca Detay Gazetesi'nin kamuoyunun bilgisine getirdiği bu gizli yasak, 23 gün gibi kısa bir sürenin ardından dün itibariyle kaldırıldı.  

 

NEW CASTLE GİZLENMEYE ÇALIŞILDI

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, bu yasağın ülkemizde rastlanan New Castle hastalığından ötürü uygulandığını açıklarken, gazetemizin 20 Eylül tarihinde 'Civciv satışına yasak' başlığıyla verdiği haberde, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül ise, Güney Kıbrıs’ta New Castle hastalığının hortlaması nedeniyle civciv satışının tedbir amaçlı durdurulduğunu, ülkede böyle bir vakanın olmadığını söylemişti.   

 

Rana SARRO

Ülkemizde yeniden görülmeye başlanan New Castle hastalığı nedeniyle Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı'na bağlı Veteriner Dairesi tarafından piyasaya civciv satışı 1 Eylül tarihi itibariyle yasaklandı.  Veteriner Dairesi'nin aldığı tedbirlerden birinin de kanatlı hareketlerinin sınırlandırılması olduğu, bu bağlamda 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren piyasaya günlük civciv satışının ikinci bir duyuruya kadar yasaklandığı, üretici firmalara bildirildi.

Gazetemizde 20 Eylül tarihinde 'Civciv satışına yasak' başlığıyla kamuoyunun bilgisine getirilen haberin ardından, dün de bu yasağın kaldırıldığı öğrenildi.

HASAN KESTİGÜLBAKANLIK MÜSTEŞARI: GÜNEY KIBRIS’TA HORTLADIĞI İÇİN...

Gazetemizin 'Civciv satışına yasak' başlığıyla verdiği haberde, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül'ün, New Castle hastalığının Güney Kıbrıs’ta hortlaması nedeniyle KKTC’deki civciv satışının ikinci bir duyuruya kadar tedbir amaçlı durdurulduğu yönündeki açıklamaları yer almıştı. Bakanlık Müsteşarı, ülkemizde böyle bir vakaya rastlanmadığını söylemişti.

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan (11)DAİRE MÜDÜRÜ: ÜLKEDE HASTALIK GÖRÜLDÜĞÜ İÇİN...

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan ise, ülkemizde New Castle hastalığına rastlandığını bu nedenle civciv satışına yasak kararı alındığını açıkladı.  Müdür Gökşan, New Castle vakasının Güzelyurt'a bağlı Kalkanlı Köyü'nde görüldüğünü belirtti.

"GEÇEN YIL CİDDİ ZARARLARA YOL AÇTI"

Geçen yıl ülkemizde yalancı veba ile ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığını, köylere satılan civcivlerden tüm kanatlılara bulaşan bu hastalık nedeniyle ciddi zarar ziyanların yaşandığını anımsatan Gökşan, "bu hastalık Güney'de de çok büyük zararlara neden olmuştu. Hatta orada büyük çiftlikler de kapatıldı, olduğu gibi imha edildi ve karantina uygulandı. KKTC'de ise hastalık görülen noktalarda yasanın emrettiği bir önlem alma sistemi uygulandı. Geçen yıl bu hastalık Haziran'da ortaya çıkarken, bu yıl ise Eylül ayında bu ilk vakaya rastlandı" diye konuştu.

YASAK KALDIRILDI

Yapılan kontrollerde hastalığın görüldüğü bölgede yeni bir vakanın görülmemesi ve diğer bölgelerden de böyle bir vakanın bildirilmemesi üzerine, bu yasağın 23 Eylül tarihinden itibaren kaldırılması kararı alındığını kaydeden Gökşan, "O günden bugüne hiçbir yerde başka bir vaka görülmediği için yasağı kaldırdık" dedi. 23 gün gibi kısa bir sürede bu yasağın kaldırılmasının hastalığın yayılması riskine yol açıp açmayacağı yönündeki sorumuza karşılık da Gökşan, "bu hastalık dünyada 90 yıldır görülüyor, beraber yaşanılan bir hastalıktır. Geçen yıl bu hastalık görüldüğünde hızla yayılmış ve tüm ülkeyi sarmıştı. Ancak bu ilk vakanın görülmesinin ardından ülkemizde henüz başka bir vaka görülmedi" diye konuştu.

TEZAT AÇIKLAMALAR

Güney'den gelmesi riski varken tedbir amaçlı yasak uygulandığını belirten yetkili mercilerin, Kuzey'de vaka görüldüğünü belirtirken, bu yasağı 23 günün ardından kaldırmaları ise kafalarda ciddi soru işaretlerine neden oldu. Halbuki, Güney Kıbrıs'ta bu hastalığın hortlaması nedeniyle yasağın konduğunu belirten Bakanlık Müsteşarı, yasağın gerekçesi olarak, bu hastalığın rüzgar yoluyla dahi Güney Kıbrıs'tan ülkemize gelmesi tehlikesine işaret etmişti.

"GÜNEY'DE VAKA DAHİ YOK"

Dairenin bağlı olduğu Bakanlık Müşteşarı'nın açıklamalarına dikkat çekilerek yöneltilen sorularımız üzerine ise Gökşan, "Güney Kıbrıs'ta hortladı diye bir şey yoktur. Güney'de şuanda vaka dahi yoktur. Bu hastalığın tozla, toprakla, rüzgarla taşınabildiği doğrudur. Ancak bu hastalık bu memlekette vardır. Virüs kesinlikle bu memlekette vardır. Bugün de yarın da çıkabilir" dedi. Bir sorumuz üzerine ise Ramadan Gökşan, 23 gün civciv satışının yasaklanmasından ticari firmalar ile yem satıcıları, ilaç satıcıları, civciv bayileri ve bu işten rant sağlayan tüm ticari kesimlerin, büyük rahatsızlık duyduklarını da belirtti.

 

DİPNOT: NEWCASTLE (YALANCI VEBA) NEDİR?

New Castle, kanatlıların çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalığıdır. Zamanında teşhis konarak gerekli önlemler alınmazsa %90-100’e varabilen ölümlere yol açtığından büyük ekonomik zararlara neden olabiliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA