27 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa19°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

UKÜ ÖĞRENCİSİNİN KIBRIS DENEYİMİNDEN ESİNLENDİĞİ KİTABI YAYINLANDI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisinin “My Dear Reflection” (Benim Sevgili Yansımam) isimli romanı yayınlandı.

UKÜ öğrencisinin Kıbrıs deneyiminden esinlendiği kitabı yayınlandı

15 Haziran 2016 Çarşamba 16:56

Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Jane Jamila Nakasamu’nun “My Dear Reflection” romanı ABD’de West Bow Press tarafından yayınlandı. Romanı ve gelecekteki planları hakkında konuşan UKÜ öğrencisi Nakasamu, Zambiya’dan Kuzey Kıbrıs’a yolculuğunu anlattı ve aldığı kararlarda haklı olduğuna inandığını da belirtti.

Yayınlanan romanı ve oradaki karakterlerini anlatan Jane Jamila Nakasamu, hikayenin ülkesi Zambiya’da, kendi şehri Lusaka’da geçtiğini söyledi. Aynı yumurta ikizi Emma ve Emily’nin yaşamlarını konu alan roman doğumdan sonra seyrek görülen bir diyabet hastalığından ötürü daha farklı gelişen, zekası yavaş çalışan Emma ile onun tam aksine bir dahi olan Emily’nin farklılıklarını ele alıyor.

Tüm farklılıklarına rağmen bir bütün olmakuku-001.jpg

Jane Jamila Nakasamu roman konusunu özetlediği açıklamasında ailesinin Emma’yı iyileştirebilmek için sahip oldukları herşeyi sattığını ancak bunun kızlarının sağlığına pek bir katkısı olmadığını, yoksullaştıklarından ötürü de şehrin gecekondu bölgesine yerleşmek zorunda kaldıklarını aktarıyor. Ebeveynlerin bütün ilgiyi hasta olan kardeşe göstermesinden ötürü Emily Emma’dan nefret etmekte, Emma ise ailesini zor durumda bıraktığını düşünerek kendini suçlu hissetmektedir. Lise ve üniversite çağı geldiğinde kendi ayakları üzerinde durmak isteyen Emma ailesinden uzakta bir yere taşınarak eğitimine devam ederken arkadaşlarından ayrılmak istemeyen Emily ise şehri terk etmez ve orada ailesiyle yaşamaya devam eder. Ancak bu süre içinde kardeşlerin başına gelen trajik bir olay onların daha sonra birbirlerine yakınlaşmasını sağlar. Hayatta kalabilmek, yaşama tutunabilmek için Emily ve Emma bütün farklılıklarına rağmen birbirlerine tutunmaları gerektiğini anlarlar çünkü iki kardeş aslında birbirlerinin yansımasıdır.

“Konuştuğum insanların hayatlarından esinlendim”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğrencisi Jane Jamila Nakasamu oldukça geniş bir aileye sahip olduğunu ve rahat yaşadıklarını, ancak aile ve yakın çevre dışındaki insanların yaşamlarını merak ettiğini ve sürekli gezerek bu insanlarla iletişim kurduğunu ifade etti. Lusaka’da, çok sayıda insanın yoksulluk içinde yaşadığı gecekondu bölgelerinde suç oranının da yüksek olduğuna dikkat çeken Nakasamu burada küçük yaştaki çocukların bile uyuşturucu trafiği içinde yer aldığını söyledi. Romanında buna da değindiğini belirten Jane Jamila Nakasamu, gençleri uyuşturucunun ne kadar kötü bir bağımlılık olduğu konusunda da uyarmak istediğini kaydetti.

“Hayalim diplomat olmak”uku2-004.jpg

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da katıldığı Birleşmiş Milletler konferansında “uluslararası ilişkiler” ile ilk temasını gerçekleştirdiğini anlatan Jane Jamila Nakasamu söz konusu konferanstan sonra bu alanda çalışmak istediğine karar verdiğini söyledi. Hayalinin  diplomat olmak olduğunu belirten Nakasamu, “Farklı ülkelere seyahat etmek, farklı kültürlerden farklı insanlarla tanışmak, ülkem için bir diplomat olarak veya dış işlerinde çalışmak geleceğim için belirlediğim bir hedef oldu.” dedi. Nakasamu tüm bunların yanında gazeteciliğe de ilgi duyduğunu, gazetecilik mesleğinde de benzer konulardan ötürü keyif alabileceğine inandığını söyledi.

“UKÜ’yü tercih ettiğim için çok mutluyum”

Üniversite seçimi sırasında karar vermekte zorlandığını söyleyen Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Jane Nakasamu, İngiltere, ABD ve Avrupa’da başvurduğu tüm üniversitelerden onay aldığını, ancak nihayi kararında UKÜ’nün olduğunu açıkladı. Başarılı bir öğrenci olduğundan burslu eğitim aldığını aktaran Nakasamu, Kuzey Kıbrıs’ta bulunmaktan, UKÜ’deki farklı kültürlerin bireyleri ile bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, bu yüzden tercihinin Kuzey Kıbrıs ve UKÜ olmasının son derece isabetli bir karar olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.

Birbirinden farklı ikiz kardeşlerin hikayesini konu alan “My Dear Reflection” romanında şiir severlerin de keyifle okuyabilecekleri şiirler olduğunu ve her bölümün sonunda şiire de yer verdiğini açıklayan UKÜ öğrencisi Jane Jamila Nakasamu amazon.com’da satışta olan eserin okuyuculardan gelecek eleştirilere de oldukça önem verdiğini, kendisini geliştirebilmek adına bu eleştirileri dört gözle beklediğini vurguladı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA