28 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa23°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele23°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

UKRAYNA'DA YENİ BİR ATEŞKES UMUDU

Ukrayna'da yeni bir ateşkes umudu

04 Temmuz 2014 Cuma 15:21

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Doğu Ukrayna'daki çatışmaları sona erdirmek için bazı adımlar atılacağı konusunda uzlaştıklarını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, Berlin'de yapılan görüşmelerde, "önlemler paketi"nde uzlaşıldığını söyledi. Bu paketin uygulanmasıyla karşılıklı ateşkese gidilmesi umuluyor.

Pazartesi günü Ukrayna'nın doğusunda 10 gündür "sallantılı" da olsa devam eden ateşkes sona ermişti. Ateşkesin sona ermesiyle bölgede çatışmalar yeniden alevlenmişti.

Taraflar birbirlerini suçluyor

Önceki gün Luhansk bölgesine yapılan saldırıda en az dokuz sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi. YouTube video paylaşım sitesinde zarar görmüş binaların ve ölenlerin görüntüleri yayınlandı. Ancak görüntüler teyit edilemedi.

Rus yanlısı militanlar ve Ukrayna hükümeti, sivillerin ölümü nedeniyle birbirlerini suçluyor.

Muhalifler de görüşmelere katılacak

Berlin'de yapılan görüşmelerin ardından dışişleri bakanları bir açıklama yaparak, üç taraflı görüşmeler yapılması konusunda uzlaşıldığını söyledi. Buna göre Rusya, Ukrayna ve Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlar "yarından önce" bir araya gelecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, basına verdiği demeçte "Taraflara 'İletişim Grubu' vasıtasıyla bu görüşmeleri bir an önce gerçekleştirmeyi önerdik. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde bir araya geliriz ve tüm tarafları tatmin edecek bir ateşkes konusunda uzlaşırız" dedi.

'İletişim Grubu'nun Ukrayna, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nı (AGİT) temsil edeceği bildiriliyor.

Ukrayna'nın talepleri

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ise tüm rehinelerin salıverilmesi ve Ukrayna'nın sınırlarında kontrolünün artırılarak, militanlara yeni kişilerin katılmasının ve silah yardımının önüne geçilmesi taleplerini vurguladı.

Klimkin "Ukrayna Başkanı hak ettiği saygıyı görürse, söz konusu barış planı hayata geçecektir" dedi. Bölgede son 48 saatte "çatışmaların tırmanması" ve "tamamen kontrolden çıkması" üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier'in tarafları görüşmeye çağırdığı öğrenildi.

Geçen Kasım ayında Ukrayna eski Başkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya baskısıyla AB'ye yakınlaşmayı öngören anlaşmayı imzalamaması, ülkede kriz çıkmasına neden olmuştu.

Kiev'de başlayan protestolar tüm ülkeye yayılmıştı. Ukrayna'nın yeni başkanı Petro Poroşenko, AB ile ekonomik ilişkileri geliştirmeyi öngören anlaşmayı geçen hafta tıklayın Brüksel'de imzalamıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA