UKRAYNA İŞGALİNE KARŞI GELEN RUSLAR, EMOJİLER KULLANARAK HABERLEŞİYOR
24 Şubat'ta Rusya Ukrayna'yı işgal etmeye başladığında, sosyal medyada bir görüntü yayılmaya başladı: Rus şair Puşkin'in bir resmi, yedi rakamı ve satırlarca yürüyen insan emojisi... Görselin ne anlama geldiği belli oldu.

10 Mart 2022 Perşembe 23:11
Rusya, Ukrayna’yı işgalinde sadece diğer ülkelerin tepkileriyle karşılaşmıyor; aynı zamanda ülkesinden de pek çok insanın protestolarıyla karşı karşıya kalıyor.
Ancak Rusya’da 2014’ten beri izinsiz protesto düzenlemek yasak.
Ülkede protestolar yasaklandığı için bu kuralın ihlalinde ilk suç için 15 güne kadar gözaltı cezası verilirken suçun tekrarlanması durumunda beş yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
Rus aktivistler de çevrimiçi örgütlenmek için çeşitli kodlanmış ifadeler kullanıyorlar.
Yürüyen insan emojileri Puşkin’in resmi ve yedi rakamından oluşan görsel de aslında protesto için Puşkin Medya’nında buluşmak için paylaşılıyor.
İnsan hakları grubu OVD-Info’ya göre, aslında emojilerin kullanıldığı bu şifreli mesaj, yetkililer tarafından çok iyi bilinen ve artık kod olma özelliğini yitirmiş bir görsel.
MESAJI PAYLAŞMAK BİLE CEZA İLE SONUÇLANIYOR
BBC News’e konuşan bir kaynak; hükümet sansürlerinden kaçmanın bir yolu olarak başlayan şeyin neredeyse bir şaka ya da mem haline geldiğini söyledi. Bununla birlikte, bu dili kullanmamanın sonuçları oldukça ciddi de olabilir.

OVD-Info’ya göre, işgalin başlamasından bu yana Rusya genelinde yaklaşık 14.000 kişi, protestolara katıldıkları için gözaltına alındı.
BBC News’e konuşan başka bir kaynak, Moskova’daki bir protestoya katıldığını ve sosyal medyada konuyla ilgili bir paylaşım yaptığını anlatıyor. Ertesi sabah, sivil giyimli memurların, onu kız arkadaşının binasının önünden aldığını ve birkaç gün boyunca gözaltında tutulup yetkililerin yaptığını söylediklerini listeleyen bir belge imzalamaya zorlandığını söylüyor.
Rusya’da sadece söz konusu görsel de kullanılmıyor. BBC News’in haberine göre; 24 Şubat’ta, “Uzun zamandır merkezde yürümedim” yazan bir Rus aktivist de daha açık bir miting çağrısı içeren başka bir hesabın tweetini alıntıladı. Beş gün sonra trene binerken tutuklandı.
14 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
OVD-Info’ya göre, işgalin başlamasından bu yana Rusya genelinde yaklaşık 14.000 kişi, protestolara katıldıkları için gözaltına alındı.
Rusya’da 4 Mart Cuma günü, orduyla ilgili sahte haberlerle mücadele amacıyla bir yasa çıkarıldı. Bu yasanın, 15 yıla kadar hapis cezası da dahil olmak üzere savaş karşıtı protestoları daha da bastırmak için kullanılması bekleniyor. OVD-Info, yeni yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana tutuklamaların arttığını söylüyor.
OVD-Info koordinatörü Leonid Drabkin, bağımsız medya kuruluşlarının kapatılması, Facebook’un engellenmesi ve Rusların TikTok’ta paylaşım yapmasına getirilen kısıtlamaların bilgiye erişimi sınırlandırdığını ve insanların korkudan otosansür uygulayabileceğini söylüyor: “Instagram’da artık çok daha az paylaşım yapılıyor. İnsanların bağlantılarının çoğu sosyal medya profillerini silmiş durumda.”
Son Dakika... Lefkoşa Güzelyurt anayolunda ölümlü kaza!Son Dakika... Lefkoşa Güzelyurt anayolunda ölümlü kaza!08 Aralık 2025 Pazartesi 00:13KIBRIS
Bu Eğitim Projesi Okuryazar Olmayan Annelerin Hayatını DeğiştirecekYakın Doğu Üniversitesi ile Kıbrıs Türk Çocuk Esirgeme Kurumu arasında imzalanan protokol ile okuryazar olmayan anneler için eğitim programı başlatıldı.07 Aralık 2025 Pazar 21:33YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Dikkatler 11 Aralık Perşembe günkü üçlü görüşmedeHolguin’in önceki gün Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, dün de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile görüşmesinin ardından artık dikkatlerin, 11 Aralık’ta gerçekleşecek üçlü görüşmeye çevrildiğine dikkat çekti.07 Aralık 2025 Pazar 19:54KIBRIS SORUNU
Son 24 saatte en fazla yağış Kaleburnu’na düştüMeteoroloji Dairesi, bugün saat 08.00 itibarı ile son 24 saatte gerçekleşen yağış miktarlarını açıkladı. En fazla yağış 26 kilogram ile Kaleburnu’na düştü.07 Aralık 2025 Pazar 19:53KIBRIS
Sıla Usar İncirli: Kıbrıs’ta kalıcı ve adil barış için diyaloğa açık, samimi ve kararlı olmalıyızLefkoşa’da düzenlenen “Sol ve Kıbrıs Sorunu Konferansı”nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesinin tüm süreçlerde net biçimde ortaya koyulduğunu vurguladı.07 Aralık 2025 Pazar 19:50KIBRIS
DİSİ önde, Fidias'ın partisi belirleyici konumdaGüney Kıbrıs’ta 800 kişiyle yapılan ankette DİSİ yüzde 20,4’le ilk sırada yer alırken AKEL ve ELAM onu izledi07 Aralık 2025 Pazar 19:37GÜNEY KIBRIS
KTOEÖS Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacakHaklarında soruşturma açılan 33 temsilci ve yönetim kurulu üyesiyle birlikte eylem düzenleyeceğini açıklayan Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, hükümeti “ideolojik dayatma, yolsuzluk ve öğretmene baskı” ile suçladı.07 Aralık 2025 Pazar 19:33KIBRIS
Erhürman: Yarın daha da yoğun bir haftaya başlayacağızErhürman, BM temsilcisi, İsveç Büyükelçisi ve ABD Maslahatgüzarıyla görüştüklerini; Strazburg’daki Taşınmaz Mal Komisyonu toplantısının tamamlandığını belirterek uzun süren durgunluğun ardından yoğun temas dönemine girildiğini belirtti.07 Aralık 2025 Pazar 19:30KIBRIS
Rum Hükümet Sözcüsü: Erhürman’ın önerileri 11 Aralık’ta Holguín ile ele alınacakLetymbiotis, 11 Aralık’taki Hristodulidis–Holguín–Erhürman üçlü görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erhürman’ın dört ve on maddelik önerilerinin ele alınacağını, toplantının müzakerelerin yeniden başlaması için belirleyici bir adım olmasını umduklarını açıkladı.07 Aralık 2025 Pazar 19:29KIBRIS
Bütçe maratonu başlıyorToplam 190 milyar 634 milyon TL’lik 2026 Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı, 8–19 Aralık tarihleri arasında Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda madde madde ele alınacak.07 Aralık 2025 Pazar 19:28KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.