UÇAKTA KORSAN KRİZİ BİTTİ

07 Şubat 2014 Cuma 23:51
Ukraynalı yolcu, Kharkov-İstanbul seferi yapan uçağı "Üzerimde bomba var" diyerek Soçi'ye yönlendirmek istedi. Pilotlar korsana fark ettirmeden uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi. Korsan etkisiz hale getirildi.
Pegasus Havayolları'na ait 737-800 tipi uçak 110 yolcusuyla Ukrayna'nın Kharkov kentinden havalandı. Rotası Sabiha Gökçen Havalimanı olan uçak seyir halindeyken ismi açıklanmayan bir yolcu, "Üzerimde bomba var" diye bağırdı.
Soçi'ye indirmek istedi
Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre Ukrayna asıllı yolcu, "Bu uçak, Sabiha Gökçen'e değil, Soçi'ye inmeli. Karşılığında da Ukrayna'daki tutuklular bırakılmalı" dedi.
Kaçırma girişimi sırasında uçuş ekibi, uçağın nereye gittiğinin anlaşılmaması için göstergeleri kapattı ve uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi.
Uçak İstanbul'a yaklaşırken, Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan F-16 uçakları eşlik etti.
Kriz merkezi kuruldu
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda olayla ilgili hemen kriz merkezi oluşturuldu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Sabiha Gökçen Havalimanı'na geldi.
Bu sırada Ukrayna'nın Türkiye'deki diplomatları da sürekli Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve emniyet birimleriyle irtibatta kaldı. Ukrayna'nın İstanbul Konsolosu da olayı yerinde incelemek için havaalanına gitti.
4 saat sürdü
Korsan krizi yaklaşık 4 saat sürdü. İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu, saat 21:50'de Twitter hesabından önce "Pegasus yolcu uçağını kaçıran hava korsanıyla yapılan müzakereler sonucu kadın, çocuk ve yaşlıların indirilmesine başlıyoruz" diye yazdı.
Vali daha sonra hava korsanının operasyonla etkisiz hale getirildiğini ve tüm yolcuların uçaktan sorunsuz şekilde inişinin sağlandığını duyurdu.
Hüseyin Mutlu, operasyonun ardından basına yaptığı açıklamada hava korsanının silah kulanılmadan zor kullanılarak boğuşma ile etkisiz hale getirildiğini, üzerinde bomba olmadığını söyledi. Vali'nin açıklamasına göre yolcuların hepsini sağlığı iyi.
Vali Mutlu'nun açıklaması şöyle:
"18.00 itibariyle Sabiha Gökçen Havaalanına Pegasus Havayolları'na ait uçak hava korsanı tarafından indirildi. Hava korsanı Soçi'ye uçağın indirilmesini istedi. Soçi yerine Sabiha Gökçen'e indirildi. Yoğun istihbari bilgi akışı sağlandı. Hava korsanının yalnız olup olmadığı bomba olup olmadığını belirledik. Şahısla ilgili tüm bilgileri topladık. Hava korsanı ile müzakere yaptık. Müzakereler sonucu önce kadın ve çocukları indirdik böylece diğer yolcuları da indirdik. Mürettebatla baş başa bıraktık korsanı. Yolcular inerken emniyet özel timi içeri girdi ve süratle hava korsanı etkisi hale getirildi. Operasyon tamamlandı. Korsan hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak."
Vali Mutlu, 45 yaşındaki hava korsanının kendi ülkesnin yönetimiyle ilgili talepleri olduğunu belirtti.
Ukrayna güvenlik birimlerinin, uçağı kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna vatandaşının fazla miktarda alkol kullanmış olabileceğini bildirmişti. İstanbul valisi, "Alkollü değildi. Kendini zinde tutmak için birşey almış olabilir" diye konuştu.
Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Londra Southend Havalimanı'nda dün düşen küçük uçakta bulunan 4 kişinin öldüğü açıklandıİngiltere'nin güneydoğusundaki Essex bölgesinde yer alan Londra Southend Havalimanı'ndan dün havalanan küçük uçağın kalkıştan kısa süre sonra düşmesi sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.14 Temmuz 2025 Pazartesi 18:48İNGİLTERE
Kedi katiline 1 ay hapis cezası!Evcil bir kediyi tuzakla yakalayıp öldüren Muhammet Sağban, kamuoyunun tepkisi üzerine yargılandı ve 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.14 Temmuz 2025 Pazartesi 18:41KIBRIS
38 scooter trafikten men edildi!Polis, son bir haftada yapılan denetimler kapsamında kurallara uymadığı tespit edilen 38 scooter kullanıcı hakkında yasal işlem başlatıldığını, söz konusu scooterlerin trafikten men edildiğini duyurdu.14 Temmuz 2025 Pazartesi 18:39KIBRIS
Perşembe günü yer yer yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi perşembe günü yer yer yağmur beklendiğini duyurdu.14 Temmuz 2025 Pazartesi 18:35KIBRIS
DAÜSEN: Siyasi atama Özcenk’in yürürlüğe koyduğu burs politikası ölümcül bir hatadırDAÜ Akademik Personel Sendikası (DAÜSEN), “KKTC öğrencileri yabancı öğrencilerden fazla harç ödüyor” açıklamasını “asılsız” olarak nitelendiren VYK Başkanı Dr. Erdal Özcenk’e belgelerle yanıt verdi.14 Temmuz 2025 Pazartesi 18:29KIBRIS
Metin Atan: Limanlarda X-Ray’ler 3 aydır çalışmıyorKamu-Sen Başkanı Metin Atan, limanlardaki güvenlik açıklarına dikkat çekti. “Sayın Arıklı sadece konuşuyor. Üç aydır limanlardaki X-ray cihazları çalışmıyor. Bu ülkeye ne giriyor, ne çıkıyor bilen yok.14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:53KIBRIS
Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Sudan Topluluğu Derneği’ni kabul ettiMilli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Sudan Topluluğu Derneği yönetim kurulu üyelerini kabul etti.14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:42KIBRIS
Meteoroloji’den toz uyarısıMeteoroloji Dairesi toza karşı uyardı.14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:37HAVA DURUMU
Tenha Yol Operasyonu: Satışa hazır uyuşturucu ve para ele geçirildiLefkoşa’da CÖŞ ekiplerinin düzenlediği “Tenha Yol Operasyonu” kapsamında, bir kişinin aracında yapılan aramada 50 gram Hintkeneviri ve nakit para ele geçirildi.14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:32KIBRIS
Arıklı: ‘Evden Eve Fiber Projesi’nin engellenmesi mümkün değildirBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “Evden Eve Fiber Projesi”ne ilişkin bazı gazetelerde yer alan haberlere sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi.14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:25KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs