20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

UÇAKTA KORSAN KRİZİ BİTTİ

Uçakta korsan krizi bitti

07 Şubat 2014 Cuma 23:51

ucak-main-aa[1]Ukraynalı yolcu, Kharkov-İstanbul seferi yapan uçağı "Üzerimde bomba var" diyerek Soçi'ye yönlendirmek istedi. Pilotlar korsana fark ettirmeden uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi. Korsan etkisiz hale getirildi.

Pegasus Havayolları'na ait 737-800 tipi uçak 110 yolcusuyla Ukrayna'nın Kharkov kentinden havalandı. Rotası Sabiha Gökçen Havalimanı olan uçak seyir halindeyken ismi açıklanmayan bir yolcu, "Üzerimde bomba var" diye bağırdı.

Soçi'ye indirmek istedi

Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre Ukrayna asıllı yolcu, "Bu uçak, Sabiha Gökçen'e değil, Soçi'ye inmeli. Karşılığında da Ukrayna'daki tutuklular bırakılmalı" dedi.

Kaçırma girişimi sırasında uçuş ekibi, uçağın nereye gittiğinin anlaşılmaması için göstergeleri kapattı ve uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi.

Uçak İstanbul'a yaklaşırken, Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan F-16 uçakları eşlik etti.

CHA'nın haberine göre uçağı kaçıran kişi fotoğraftaki erkek yolcu.

Kriz merkezi kuruldu

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda olayla ilgili hemen kriz merkezi oluşturuldu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Sabiha Gökçen Havalimanı'na geldi.

Bu sırada Ukrayna'nın Türkiye'deki diplomatları da sürekli Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve emniyet birimleriyle irtibatta kaldı. Ukrayna'nın İstanbul Konsolosu da olayı yerinde incelemek için havaalanına gitti.

4 saat sürdü

Korsan krizi yaklaşık 4 saat sürdü. İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu, saat 21:50'de Twitter hesabından önce "Pegasus yolcu uçağını kaçıran hava korsanıyla yapılan müzakereler sonucu kadın, çocuk ve yaşlıların indirilmesine başlıyoruz" diye yazdı.

Vali daha sonra hava korsanının operasyonla etkisiz hale getirildiğini ve tüm yolcuların uçaktan sorunsuz şekilde inişinin sağlandığını duyurdu.

Hüseyin Mutlu, operasyonun ardından basına yaptığı açıklamada hava korsanının silah kulanılmadan zor kullanılarak boğuşma ile etkisiz hale getirildiğini, üzerinde bomba olmadığını söyledi. Vali'nin açıklamasına göre yolcuların hepsini sağlığı iyi.

Vali Mutlu'nun açıklaması şöyle:

"18.00 itibariyle Sabiha Gökçen Havaalanına Pegasus Havayolları'na ait uçak hava korsanı tarafından indirildi. Hava korsanı Soçi'ye uçağın indirilmesini istedi. Soçi yerine Sabiha Gökçen'e indirildi. Yoğun istihbari bilgi akışı sağlandı. Hava korsanının yalnız olup olmadığı bomba olup olmadığını belirledik. Şahısla ilgili tüm bilgileri topladık. Hava korsanı ile müzakere yaptık. Müzakereler sonucu önce kadın ve çocukları indirdik böylece diğer yolcuları da indirdik. Mürettebatla baş başa bıraktık korsanı. Yolcular inerken emniyet özel timi içeri girdi ve süratle hava korsanı etkisi hale getirildi. Operasyon tamamlandı. Korsan hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak."

Vali Mutlu, 45 yaşındaki hava korsanının kendi ülkesnin yönetimiyle ilgili talepleri olduğunu belirtti.

Ukrayna güvenlik birimlerinin, uçağı kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna vatandaşının fazla miktarda alkol kullanmış olabileceğini bildirmişti. İstanbul valisi, "Alkollü değildi. Kendini zinde tutmak için birşey almış olabilir" diye konuştu.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA