29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

UÇAKLARA YENİ ROTA

Uçaklara yeni rota

04 Şubat 2014 Salı 14:18

Askeri bölgeler üzerindeki uçuş yasağının kaldırılarak uçaklara yeni rota çizilmesi için başlatılan çalışmada son aşamaya gelindi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığının üzerinde çalıştığı "esnek hava sahası" uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte askeri alanların çevresine göre çizilen uçuş rotaları kısalacak ve yeni rotalar "kuş uçuşu" belirlenecek.

TASARRUF SAĞLANACAK

Türkiye'deki hava sahasının 2003’ten bu yana sivil havacılık uçak kullanımı itibariyle yaklaşık 4 kat arttı.

Buna rağmen havadaki rotaların gelişmediğini ifade eden Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Yakıtı azaltmak, zaman tasarrufu, bakım ve pilotların maliyetini azaltmak amacıyla için direk yollara ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Yeni rota ile birlikte yasaklı alanlar, askeriyenin ihtiyacı olduğu gün ve saatlerde uçaklara kapanacak, diğer zamanlarda ise bölge üzerinden uçuşlar gerçekleşecek.

Konuyla ilgili olarak Ekşi, " Türk hava sahasını kullanan uçaklar yasaklı olan askeri sahalar üzerinde uçuş yapamıyordu. Çünkü söz konusu alanlarda askeriye mesela top atışı yapıyor. Belli dönemlerde yapılıyor. Ama şu andaki yapılanma, askeri alanı 365 gün sanki top atışı yapılıyor gibi kapatıyor. Dolayısıyla uçaklar yasaklı bölgenin üzerinden değil, yanlarından geçiyor." dedi.

KURUL OLUŞTURULACAK

Çalışmayla birlikte Esenboğa Havalimanında asker ve sivilin beraber çalışacağı bir kurul oluşturulacak.

Söz konusu kurulda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığına bağlı ekip ile birlikte bunun üst kurulu olacak.

Üst kurul, SHGM ve DHMİ Genel Müdürleri, Hava Kuvvetleri Komutanı ile Milli Savunma Bakanlığından temsilcilerinin bulunduğu 4 kişiden oluşacak. Alt kurulda problem olduğu zaman üst kurul problemi çözecek.

Ekşi, esnek hava sahası uygulamasıyla ilgili hazırlanan yönetmeliğin bir ay içinde Başbakanlığa yayınlanması için gönderilebileceğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA