UÇAK BİLETİ FİYATLARINI DÜŞÜRECEK MÜZAKERE
"AB yetkililerince Türkiye ile Avrupa havacılığının entegre olmasını sağlayacak anlaşma için müzakere başladı"

31 Ocak 2016 Pazar 14:41
TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin, Türkiye ile Avrupa havacılığının entegre olması için anlaşma teklif ettiklerini belirterek, "Anlaşmanın Türkiye'nin istediği kapsamda gerçekleşmesi durumunda, AB ile Türkiye arasında hizmet veren havayolu şirketleri sınırsız uçuş gerçekleştirebilecek. Böylece, havayolu şirketleri arasındaki rekabet artacağından uçak bilet fiyatları da düşecek" dedi.
Bakan Yıldırım yaptığı açıklamada, 2014 yılında Türkiye'nin, AB ülkelerine Amerika'dan sonra en fazla yolcu taşıyan ülke olduğunu ifade ederek, "Türkiye ile AB ülkeleri arasında 30 milyon yolcu taşındı. Böylece, AB'ye 50 milyon yolcu taşıyan Amerika'dan sonra en fazla yolcu taşıyan ikinci ülke oldu" diye konuştu.
2003 yılından beri havacılıkla ilgili alınan kararların ve yapılan yatırımların ne kadar isabetli olduğunun ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, Eurocontrol'ün araştırmasının buna en güzel örnek olduğunu söyledi.
Eurocontrol’ün araştırmasına göre, 2014-2021 arasında Avrupa'ya en fazla sefer artışı yapacak ülkeler kategorisinde Türkiye'nin 1. sırada yer aldığını belirten Yıldırım, Türkiye'nin havacılıkta her yıl yüzde 6'dan daha fazla büyüme göstermesi tahmininde bulunulduğunu söyledi.
Yıldırım, AB yetkililerinin, Türkiye'yi "havacılıkta AB'nin en büyük partneri" olarak gördüklerini ve ilişkilerin özel hale getirilmesini istediklerini dile getirerek, bu amaçla AB tarafından "Kapsamlı Havacılık Anlaşması" önerildiğini kaydetti.
AB'nin 7 Aralık 2014'te açıklanan Havacılık Stratejik Belgesi'nde Türkiye'nin "anahtar ülke" olarak tanımlandığına işaret eden Yıldırım, "Dolayısıyla anahtar ülke olarak gördükleri Türkiye'ye küçük küçük anlaşma yerine kapsamlı bir anlaşma önerdiler. Amaç, Türkiye ile AB havacılıkta bütünleşsin. Biz, havacılık sektörü ve devletin ilgili kurumlarının temsilcileriyle daha önce bir toplantı yaptık. Bu toplantıda, böyle bir anlaşmanın sektör tarafından nasıl karşılanacağını konuştuk. AB yetkilileriyle yapılan toplantıda, karşı tarafın bize tekliflerini dinledik" değerlendirmesinde bulundu.
AB tarafından 6 bölgeye anlaşma önerildiğini dile getiren Yıldırım, "Bunlar içinde Türkiye'ye en geniş kapsamlı anlaşmayı önerdiler. Bu ayın başında yapılan toplantıda, bu anlaşmanın neleri kapsayacağı belirlendi. Şimdi Türkiye'den bu teklife cevap bekliyorlar. Biz, cevap öncesi teknik hazırlıklara başladık" dedi.
"Türkiye ile Avrupa sivil havacılığı entegre olacak"
Yıldırım, ileriye dönük hesaplar, projeksiyonlar yapıp gelecekle ilgili ihtiyaçlar tespit edilemediğinde gelişme sağlamanın mümkün olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Biz gelecek programlarımızı yaptık. Yıllar önce 'İstanbul dünyanın en önemli hub (aktarma) merkezi olacak, bu nedenle çok büyük havalimanına ihtiyacımız var' dediğimizde bazıları bunun gereksiz olacağını söylüyordu. Biz, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan 3. Havalimanının yapımına başladık ve daha yapımı tamamlanmadan yaşanan gelişmeler, bu havalimanının yapımına karar vermenin ne kadar doğru olduğunu ortaya çıkardı."
Söz konusu anlaşmanın imzalanması durumunda, Avrupa'dan daha fazla turistin Türkiye'ye geleceğine dikkati çeken Yıldırım, hava ulaşımı ne kadar sıklaşırsa iş yatırımlarının da o derece artacağını söyledi.
Yıldırım, anlaşma kapsamlı olacağı için havacılık güvenliğinde de "tek nokta güvenlik" sistemine geçileceğini belirterek, "Yani AB ülkelerinde ya da Türkiye'de havalimanında güvenlikte aranan bir kişi, söz konusu havalimanlarında ikinci kez aranmayacak. Bu da Türkiye'yi bölgesel hub merkezi haline getirme hedefine katkıda bulunacak. Avrupa'ya Türkiye üzerinden giden kişiler, Avrupa'da bir daha aranmayacak. Dolayısıyla insanlar otomatik olarak Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmeyi tercih edecek. Böylece Türkiye'den Avrupa'ya daha fazla frekans olacak, insanlar, Avrupa ülkelerine daha fazla opsiyon bulabilecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İnönü Kavşağında korkutan kaza... 1 yaralıİnönü Kavşağında meydana gelen trafik kazasında bir kişi yaralandı.13 Temmuz 2025 Pazar 15:18KIBRIS
Kosova’da Basketbol ve Dostluk Rüzgarı: KKTC’li Sporculardan Anlamlı ZiyaretKosova Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, İskele-Mağusa U14 Basketbol Karması’nı makamında ağırladı.13 Temmuz 2025 Pazar 15:14BASKETBOL
Bilimin Görünmeyen Yüzü: Prof. Dr. Başer’den İlham Veren KitapYakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Araştırma Sonuçlarının Ardındaki Hikayeler” adlı kitabıyla bilimsel başarıların arkasındaki sabır, tutku ve sezgiyi samimi bir dille anlatıyor.12 Temmuz 2025 Cumartesi 18:23YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
LAÜ’lü Öğrencilerden Gemikonağı Sahiline Temizlik EliLAÜ Turizm Kulübü öğrencileri, “Let’s Clean It Up!” etkinliği kapsamında Gemikonağı sahilini temizleyerek çevre bilincine dikkat çekti. Etkinlikte doğaya katkı sağlayan öğrenciler, bu tür faaliyetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 17:20LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Mezunları Hipokrat Yemini ile Meslek Hayatına BaşladıDAÜ ile Marmara Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Uluslararası Ortak Tıp Programı’nın 2024-2025 Bahar Dönemi mezunları, düzenlenen törenle hekimliğe ilk adımlarını attı. Mezunlar, Hipokrat Yemini ederek insanlık adına büyük bir sorumluluğu üstlendiler.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:19DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Mehmet Harmancı: Bu yaz 15 bin ton asfalt dökülecek!LTB Başkanı Mehmet Harmancı, asfalt çalışmalarının bölge bölge sürdüğünü belirterek yaz boyunca en az 15 bin ton asfalt dökümü yapılacağını açıkladı. “Daha yeni başladık” diyen Harmancı, çalışmaların tüm kente yayılacağını kaydetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:13KIBRIS
30 devlet görevlisi hem maaş hem emekli maaşı alıyorRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 seçilmiş ve atanmış yetkilinin, mevcut görevleri nedeniyle aldıkları maaş yanında, emekli maaşı da aldığı bildirildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:13GÜNEY KIBRIS
İbrahim Selim’in Katılımıyla Delta ve Era Doğaya UğurlandıMeritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan Delta ve Era adlı Caretta Caretta’lar, ünlü oyuncu İbrahim Selim’in de katıldığı etkinlikle denize bırakıldı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:12KIBRIS
Türkiye'den üzen haber.. Yusuf'un acı ölümüKonya'da okulda sınıf arkadaşı İ.Ç. (10) tarafından boğazının sıkılması sonucu hastanede tedavi gören Yusuf Taşkın (10), 45 gün sonra hayatını kaybetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:55TÜRKİYE
Çaldıkları ziynet eşyaları ve para Salamis Ormanı'nda gömülü bulunduGazimağusa bölgesinde 21-29 Haziran tarihinde yaşanan ev açma ve hırsızlıkla alakalı tutuklanan 3 kişiyle ilgili yürütülen ileri soruşturma neticesinde çaldıkları ziynet eşyaları, çek defteri ve paralar Salamis Ormanı’nda gömülü şekilde bulundu.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:37KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs