29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ÜÇ YILDA 3 ÜNİVERSİTE

Üç yılda 3 Üniversite

14 Eylül 2014 Pazar 13:02

Kuzey Kıbrıs, eğitim adası olma yolunda yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Ülkemizde 3 tanesi son 3 yılda açılan, 10 civarında üniversiteye ev sahipliği yaparken, 3’tanesi ise Türkiye merkezli olan üniversite eğitim hizmeti veriyor. Ülkemizde çalışma yapacağı açıklanan fakat henüz faaliyete giremeyen 2 üniversitenin ise belirsizliği sürüyor.

Lefkoşa’da İngiliz Üniversitesi, Girne Üniversitesi ve Akdeniz Karpaz Üniversitesi en genç üniversitelerimiz olarak dikkat çekerken bu üniversitelerin geleneksel üniversite bölümlerine alternatif farklı dallardaki eğitim programları ise dikkat çekiyor.

Ülkemizde 1937 yılında eğitime başlayan eski ismi ile Atatürk Öğretmen Koleji (Atatürk Öğretmen Akademisi) ve 1967’de eğitim veren Polis Okulu Müdürlüğü’ne bağlı Polis Okulu’da lise sonrası eğitim kurumları şeklinde çalışmalarda bulunuyor.

HANİFE LEFKARALI

 

LEFKOSA INGILIZ LOGOLEFKOŞA’DA İNGİLİZ ÜNİVERSİTESİ BAŞLIYOR

Ülkemizde son dönemlerde çalışmalarına hız veren ve yeni eğitim dönemi ile birlikte eğitim çalışmalarına başlayan Lefkoşa İngiliz Üniversitesi gelecek vaat eden genç üniversiteler arasında gösteriliyor. Üniversite özellikle alternatif eğitim alanları ile dikkat çekerken ülke ihtiyaçları içerisinde önemli bir açığı kapamaya hazırlanıyor.

LEFKOSA INGILIZ3 - Kopya840 EURO’YA EĞİTİM

Üniversite eğitim hayatına başlarken yerel yatırım olması ve Özok Grup güvencesi ile faaliyete başlayacak. Lefkoşa İngiliz Üniversitesi cazip okul harcı ile dikkat çekerken, gerek ülke öğrencilerine gerekse ülke dışından öğrenci adaylarına ucuz ve kaliteli eğitim sunma hedefinde. Ülkemizden, Türkiye ve 3’üncü dünya üniversitelerine açık olan bu üniversite, yıllık okul harcı ücreti olarak 840 Euro fiyat belirlemesi ile dikkat çekmiş durumda.

ALTERNATİF BÖLÜMLER

Ön lisans programlarında, Anestezi, Gastronomi, Havacılıkta yer hizmetleri yönetimi, Sivil havacılık kabin hizmetleri, lojistik konularında eğitim verecek olan üniversite eksikliği hissedilen önemli bir açığı kapayacak. Öte yandan lisans programlarında, Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, Zihinsel engelliler öğretmenliği, Fizyoterapi ve rehabilitasyon, Hemşirelik, Elektrik ve elektronik mühendisliği, Mekatronik mühendisliği, İşletme, Sivil hava ulaştırma işletmeciliği, Moda ve tekstil tasarım bölümleri de dikkat çekiyor.

ULUSLARARASI AKREDİTASYON

En genç üniversitemiz olmasına karşın Lefkoşa İngiliz Üniversitesi uluslararası standartlar ve eğitim yükseköğretim kalitesine göre, Uluslararası akreditasyonları, üyelikleri ve denklikleri de öğrencilerine sunuyor. Öte yandan Üniversite bünyesindeki Yapay zeka ve İnnovasyon Araştırma Merkezi dikkat çekiyor.

Üniversite Özok Group bünyesinde hizmet veriyor.

GIRNE UNIVERSITESIYDÜ’NÜN KARDEŞİ GİRNE

Girne Üniversitesi, 2013 yılında Girne’de kuruldu. Yakın Doğu Üniversitesi'nin kardeş kuruluşu olan üniversite akademik faaliyetlerine 3 fakülte, 6 bölüm, 1 akademi ve 1 yüksekokul ile ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde denizcilik konuları üzerinde yoğunlaşarak başladı. Girne Üniversitesi, Yüksek Öğrenim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Denetleme Kurulu (YÖDAK) ve Dünya Denizcilik Organizasyonu’nun yönetmelik ve mevzuatlarıma uygun olarak, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yönetmelikleri ve gerekliliklerine bağlı kalınarak kurulan üniversite, altyapısını YDÜ’nün tabanından alması nedeni ile kuruluşu sonrasında güçlü bir şekilde eğitim faaliyetlerine başladı.

GIRNE - KopyaMESLEKİ ALANDA UZMANLAŞILDI

Girne Üniversitesi tüm eğitim ve öğretimini Uluslararası Denizcilik Örgütünün(IMO) Uluslararası Eğitim Standartları, Sertifikalandırma ve Denizcilik Vardiya Konvansiyonu- STCW 95 Sözleşmesi ve STCW 2010 Manila düzenlemeleri ile uyum içinde yürütüyor. Eğitim ücreti 2300 Euro olan üniversitede özellikle Havacılık ve uzay bilimleri fakültesi dikkat çekiyor.

Denizcilik Fakültesi’nde, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (Güverte), Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Fakültesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi, Deniz Ulaştırma ve Lojistik dikkat çekiyor. Deniz Bilimleri Fakültesi ise Deniz Biyolojisi, Ekolojisi ve Oşinografisi, Balıkçılık Teknolojisi bölümleri ile göze çarpıyor. Üniversite’nin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde ise Sivil Hava Ulaştırma, İşletmeciliği, Sivil Hava Ulaştırma Lojistiği, Pilotaj ve Uçak Mühendisliği ile göze çarpmakta. Üniversite bünyesindeki Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nda Deniz ve Liman İşletmeciliği, Deniz Ulaştırma ve İşletme, Gemi Makineleri İşletme gibi eğitim programları bulunuyor.

AKDENIZ KARPAZAKDENİZ KARPAZ ÜNİVERSİTESİ

2012 yılında hizmete giren Akdeniz Karpaz Üniversitesi ise Lefkoşa’da hizmet veriyor. Üniversite bünyesinde 4 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul bulunuyor. Üniversitenin Hava Ulaştırma, Hukuk, İşletme ve Turizm Otel İşletmeciliği fakülteleri öğrenci kabul ediyor. Enstütüler bünyesinde, Sosyal Bilimler, Eğitim Bilimleri ve Sağlık Bilimleri alanlarında, öte yandan Bankacılık ve Finans MSc, İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşletme Yönetimi, Muhasebe, Turizm Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon, Eğitim Kurumları Yönetimi ve Denetimi ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanlarında eğitimler veriliyor.

AKDENIZ KARPAZ2 - KopyaTÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ

Türkiye merkezli Anadolu Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü yıllardır Lefkoşa’da Açık Öğretim Fakültesi’nin yan kuruluşu olarak öğrencilerine eğitim olanağı sunuyor. Öte yandan Güzelyurt Bölgesi’nde Kalkanlı’da kurulu dev kampusu ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu mühendislik, idarî ve sosyal bilimlerde uluslararası düzeyde kabul edilmiş lisans programları sunuyor. İTÜ-KKTC 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Gazimağusa Yerleşkesi’nde Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği, Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği, Gemi İnşaatı Ve Gemi Makinaları Mühendisliği olmak üzere üç lisans programında eğitime başlamış durumda. Üniversite Mağusa’da eski devlet hastanesi diye bilinen binada çalışmalarını yürütüyor.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

2009 yılında hizmete açılacağı kaydedilen, Gazi Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü ile Adana Çukurova Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü hakkında ise belirsizlik devam ediyor. Bu üniversitelerin adada eğitime başlaması farklı nedenlerle ertelenmiş durumda.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA