19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C

UBS'DE ÇARPICI CORONA VİRÜSÜ RAPORU: SÜPER ZENGİNLERE KARŞI KÜRESEL İSYAN ÇIKABİLİR

Milyarderin servetinin üçte biri ABD'ye ait olurken, bunu Çin ve Almanya izledi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ise 119 milyarderin toplam serveti 595 milyar dolar oldu.

UBS'de çarpıcı corona virüsü raporu: Süper zenginlere karşı küresel isyan çıkabilir

08 Ekim 2020 Perşembe 14:10

Corona virüsü salgını birçok ülkeyi ve küresel piyasaları ekonomik olarak etkilerken, milyarderler bu süreçte akılalmaz boyutlarda gelir elde ettiler. Dünyadaki milyarderler koronavirüs salgını sırasında servetlerine servet kattı. Toplam servetleri 10.2 trilyon dolar gibi rekor bir seviyeye yükseldi. İsviçre merkezli yatırım bankası UBS ve çokuluslu danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers'ın (PwC) 2020 Servet Raporu'na göre, milyarderler krizin zirvesinde nisandan temmuza kadar servetlerini dörtte birden fazla yüzde 27.5 artırdı.

2017'de, bir önceki rekorda, milyarderlerin serveti 8.9 trilyon dolar olarak açıklanmıştı. Milyarder sayısı da 2.158'den 2.189'a yükseldi. UBS'in dünyanın en zengin insanlarıyla ilgilenen Küresel Aile Ofisi Departmanı BJosef Stadler, şunları söyledi: "Milyarderler Kovid krizi sırasında son derece başarılı oldu. Sadece fırtınayı aşağıya çekmekle kalmadılar, aynı zamanda yükselişe geçtiler."

Stadler, dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca insanın mücadele ettiği bir dönemde milyarder servetinin bu kadar artmış olmasının halkın ve siyasi öfkeye ve isyanına yol açabileceğini söyledi. "UBS raporundaki süper zenginlerin daha da zenginleştiğini gösteren bulgular, kapitalizmin olması gerektiği gibi çalışmadığının bir işareti" denildi.

Stadler, "Bir dönüm noktasındayız" mesajı verdi. Raporda, her sektördeki milyarderlerin nisan-temmuz döneminde servetlerinin çift haneli arttığına yer verilerek, teknoloji, sağlık hizmetleri ve imalat sektörlerindeki milyarderlerin servetlerindeki artışın yüzde 40 civarında olduğu belirtildi.

TEKNOLOJİCİLER UÇUŞA GEÇTİ

2018'den, Temmuz 2020'ye kadar, teknoloji milyarderleri servetlerini yüzde 42.5 artırarak 1.8 trilyon dolara yükseltti. Sağlık sektöründe olanların serveti ise 50.3 yüzde artarak 259 milyar dolara çıktı.

Milyarderin servetinin üçte biri ABD'ye ait olurken, bunu Çin ve Almanya izledi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ise 119 milyarderin toplam serveti 595 milyar dolar oldu.

İCAT ÇIKARANLAR HIZLA YÜKSELİYOR

Dünyada geleneksel milyarderlere sonradan eklenen teknoloji girişimi sahipleri hızla ilerliyor. Yıkıcı bir teknolojiye imza atanların serveti 5 trilyon 284 milyar dolara ulaştı. Üstelik sadece iki yılda 774 milyar dolarlık bir artış yakaladılar. Geleneksel şirketlerin mirasçılarında ise artış 210 milyar dolarda kaldı. Gezegenin en zengin insanı Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un serveti bu yıl 74 milyar dolar artarak 189 milyar dolar oldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA