UBP’LİLER “1 EKİM’DEN ÖNCE TOPLANMAYIZ” DEDİ

05 Eylül 2014 Cuma 13:23
Meclis’te yine ‘nisap sorunu’ klasiği yaşandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dünkü toplantısında nisap sorunu yaşadı. Toplantı gecikmeli olarak saat 12.30 sıralarında başlayabildi.
Ana muhalefet UBP, “Meclis’in 1 Ekim’den önce toplanmasının, Anayasa’ya aykırı olduğu” gerekçesiyle milletvekillerinin toplantıya girmediklerini açıkladı.
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.50’da toplanmayı deneyen Meclis Genel Kurulu, nisap sorununa takıldı.
Siber, iç tüzük gereği toplantıya 15 dakika ara verdiğini duyururken, UBP’li milletvekillerinin salona hiç girmediği görüldü.
Bu arada siyasi parti gruplarının toplandığı öğrenildi.
TOPLANABİLMEK İÇİN RUTİN TOPLANTIYI ‘OLAĞANÜSTÜNE’ ÇEVİRDİLER
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama yılının başlayacağı ekim ayının başına kadar gerçekleşmesi gereken birleşimlerinin “olağanüstü toplantı” şeklinde yapılmasına karar verdi.
Genel Kurul, saat 10.50’deki toplanma girişiminin nisap sorunu nedeniyle başarısız olmasından dolayı saat 12.30’da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Kurul, Başkanlık Divanı’nın Meclis Genel Kurulu’nun birleşimlerine ilişkin kararını onayladı.
Oy birliğiyle kabul edilen karar, “Anayasa uyarınca yasama yılının başlayacağı Ekim ayının ilk iş gününe kadar gerekmesi halinde gerçekleştireceği toplantıların olağanüstü çağrılarla yapılmasını” öngörüyor.
Ana muhalefet UBP milletvekilleri,“Meclis’in 1 Ekim’den önce toplanmasının, Anayasa’ya aykırı olduğu” gerekçesiyle genel kurulun ilk toplanma girişiminde salona girmemişti.
ÇAKICI: “DAHA ÇOK ÇALIŞMAK GEREK”
Oylamanın ardından ilk sözü alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bazı çekincelerini değerlendirme durumunda kaldıklarını ve diğer partilerle istişarelerde bulunduktan sonra bu kararı aldıklarını söyledi.
Meclis’in çalışmalarına erken başlaması gerektiğine inandıklarını ancak Anayasa’da belirtildiği üzere Meclis’in olağan çalışmalarına ekim ayından itibaren başlayabileceğine işaret eden Çakıcı, oylarının bu nedenle olumlu olduğunu belirtti.
Mehmet Çakıcı, Meclis’in daha çok çalışması ve çalışmalarına daha erken başlaması gerektiğini vurgulayarak, olağanüstü toplantılara TDP olarak olumlu bir yaklaşımları olacağını söyledi.
Çakıcı, “Gelecek olağanüstü gündemlerde de yasalara bakacağız. Uygun bulduklarımıza destek vereceğiz, eleştirilerimizi de yapacağız. Gündem dışı konuşmalarımızı da yapacağız” dedi.
Meclis’i açmanın hükümetin görevi olduğunu kaydeden Çakıcı, şöyle devam etti:
“Hükümet bugün nisap sorunu yaşadı. Hükümetin milletvekillerini olağanüstü toplantılarda hazır etmesi lazım. Muhalefete güvenmemesi lazım. Hükümet milletvekillerinin olağanüstü toplantılarda nisabı sağlama çabası olması lazım.”
ÖZGÜRGÜN: “ANAYASA’YA GÖRE TOPLANTILAR EKİMDE BAŞLAYABİLİR”
Ana muhalefet UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgün de konuşmasında, Cumhuriyet Meclisi’nin çalışma meselesi konusuna değinerek, Anayasa’ya göre genel kurulun çalışmalarına ekim ayında başlayabileceğini söyledi.
Anayasa değişikliğine ilişkin referandumla, bu gerçeğin Anayasa Mahkemesi’nin de dikkatine getirildiğini kaydeden Özgürgün, “Konunun nasıl yorumlanacağı açıktır. Anayasa değişikliğinde Meclis’in çalışmalarına 1 Eylül’de başlamasını önermiştik. Referandumda ret alınca, kurulun 1 Ekim’den önce toplanma şansı da ortadan kalktı” dedi.
Özgürgün, referandum sonrasında ekim öncesinde yapılacak bir toplantının yasal olmayacağını ve alınacak kararların da Anayasa Mahklemesi’nden dönme ihtimali olduğunu belirtti.
Hüseyin Özgürgün, Anayasa’nın yeniden ele alınması ve net olmayan bazı ifadelerin değişmesi gerektiğini kaydederek, halkın ‘hayır’ını göze alarak bazı değişiklikler yapmanın şart olduğunu söyledi.
Anayasa’da bazı değişikliklerin şart olduğunu kaydeden Özgürgün, Meclis’in çalışmalarına ara vermesini düzenleyen maddenin de bunlardan biri olduğunu ifade etti. Özgürgün, “Oysa orada bir madde var. Meclis tatile girer. Aslında o tatil değil. Çalışmalarına ara verir ve yeni yasama yılına hazırlık yapar. Komite bütün yıl çalışır” dedi.
Özgürgün, olağanüstü toplantılarda gündeme getirilecek konular konusunda muhalefetle önceden görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini, bunun yapılmas halinde nisap sorunu yaşatmayacaklarını söyledi.
Hüseyin Özgürgün, hükümetin de nisap konusunda hassas olması gerektiğini belirtti.
YORGANCIOĞLU: “İRADE, KURALINA UYGUN YENİLENDİ”
CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise konuşmasında, Meclis’in daha çok çalışma iradesinin, Meclis kapanmadan önce oylanmış ve herkes tarafından kabul edilmiş olduğuna dikkat çekti.
Yorgancıoğlu, dün yapılanın bunun, kuralına uygun olarak yenilenmesi olduğunu kaydetti.
Nisapla ilgili eleştirilere de değinen Yorgancıoğlu, bazı bakan ve milletvekillerinin görevli ya da raporlu olmasından dolayı toplantıya katılamadığını söyledi.
Başbakan Yorgancıoğlu, konuşmasının sonunda, daha fazla çalışma iradesinden dolayı Meclis’e teşekkür etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, konuşmaların ardından bugünkü oturumu kapattı. Siber, bir sonraki toplantı çağrısının “olağanüstü” şekilde olacağını söyledi.
ATUN: “I EKİM’DEN ÖNCE TOPLANMAK ANAYASA’YA AYKIRI”
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun, Ekim ayından önce bugün toplanıp çalışmalarda bulunması tartışmalara neden oldu.
Anayasa’nın “Cumhuriyet Meclisinin Toplantıları ve Çalışma Düzeni”ni düzenleyen 81’inci maddesinin 3’üncü bendine göre, “Cumhuriyet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk iş günü kendiliğinden toplanır ve olağan olarak Haziran ayı sonuna kadar çalışır”.
Anamuhalefet UBP Genel Sekreteri Sunat Atun ile DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Meclis’te nisap sağlanmaması üzerine verilen ara sırasında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.
UBP Genel Sekreteri Sunat Atun, Anayasa’ya göre yasama yılının 1 Ekim’de başladığını ve meclis çalışmalarının da 1 Ekim’de başlaması gerektiğini söyledi. Meclis’in bugün rutin toplantıya çağrıldığına işaret eden Atun, Eylül ayı içinde rutin toplantı şeklinde yapılacak bütün toplantıların Anayasa’ya aykırı olacağından bu konudaki hassasiyetlerini ortaya koyduklarını belirtti.
Sunat Atun, Cumhuriyet Meclisi’nin 1 Eylül’de toplanmasını öngören Anayasa değişikliğinin referandumda reddedildiğine de işaret etti.
Sunat Atun, Cumhuriyet Meclisi’nin 1 Ekim’den önce rutin olarak toplanması halinde buna iştirak etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Atun, “Çünkü Anayasa’ya aykırı toplanacak bir Meclis’in aldığı bütün kararlar da Anayasa Mahkemesi tarafından bozulmaya adaydır. Dolayısıyla usulsüzdür” dedi.
UBP’nin bu konudaki hassasiyetini ortaya koyduğunu kaydeden Atun, yaz boyunca komite çalışmalarına UBP’nin kesintisiz katılıp katkı yaptığını söyledi. Atun, “Meclis tatilinin kısalmasını ve çalışmasını istiyoruz, ancak bunun Anayasa’ya uygun olması lazım. Bunun da yolu belki de Meclis’in olağanüstü toplanmasıdır” diye konuştu.
DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy da konuya ilişkin açıklamasında, Meclis’in bu kadar yıldır yasama yılı başlamadan genel kurul toplantısı yaptığını ve bugün de aynı şekilde bir toplantı gerçekleştirmek istediklerini ancak bir Anayasa yorumu getirildiğini belirtti.
Taçoy, “Meclis’te bir sıkıntı yok aslında. Meclis, her yıl olduğu gibi, bu yıl da tatilini kısaltarak tatile girdi ve ardından genel kurul toplantıları tatil sonrasında her yıl olduğu gibi başladı. Ancak her zamankinden farklı olarak bu yıl Anayasa yorumu getirildi...” dedi.
Hasan Taçoy, yasama yılı başlamadan önce Meclis’in toplantı yapmasının normal olduğunu ve kendilerinin de bunu yaptığını söyledi.
Meclis’te gruplar arası toplantılar yaptıklarını ve meclis çalışmalarını rahatlatmak için karar aldıklarını kaydeden Taçoy, Meclis’in Ekim ayına kadar olağanüstü genel kurul şeklinde toplantılar yapabileceğini belirtti.
Taçoy, “Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun geçmiş dönemlerde Ekim’den önce yaptığı toplantılarda aldığı kararlara ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne başvuru olur mu?” sorusuna, “Dava açılabilmesi için 75 gün gibi bir süre var. Zaman aşımına uğradığı için böyle bir durum söz konusu olamaz” yanıtını verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rum basınından iddia: Limasol yangınına “yeterli müdahale” yapılmadı!Rum basını, Güney Kıbrıs’ta çarşamba günü başlayan ve Limasol’un dağlık kesimleri başta olmak üzere yaklaşık 125 kilometrekarelik bir alanı yok eden yangına yeterli müdahale yapılamadığı gerekçesiyle halkın öfkeli olduğuna yer verdi.25 Temmuz 2025 Cuma 12:47GÜNEY KIBRIS
Gazimağusa’da park yeri kavgası: Demir çubukla ciddi darpPolis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, araç parkı nedeniyle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Demir çubukla bir kişinin başına vuran D.G. dahil 5 kişi tutuklandı, soruşturma sürüyor.25 Temmuz 2025 Cuma 12:46GAZİMAĞUSA
Simon Aykut’un serbest bırakılma talebine ilişkin karar Pazartesi alınacakEski Kıbrıs Rum taşınmazlarını suiistimal ettiği gerekçesiyle Güney Kıbrıs’ta tutuklu bulunan Simon Aykut, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yeniden şartlı tahliye talep etti. Mahkeme kararını Pazartesi açıklayacak.25 Temmuz 2025 Cuma 12:44GÜNEY KIBRIS
İtalya’dan o yasaya ilk onay: Kadın cinayetlerine ömür boyu müebbetİtalya’da Başbakan Giorgia Meloni hükümetinin hazırladığı ve kadın cinayetlerinde ömür boyu hapis cezası öngören yasa tasarısı, İtalyan parlamentosunun üst kanadı Senato’da oy birliğiyle kabul edilerek yasama sürecinde ilk onayını aldı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:43AVRUPA
Lefkoşa ve Gazimağusa’da hırsızlık: İki tutuklamaLefkoşa’da bir internet kafede bir şahsa ait para cüzdanı ile birlikte içerisindeki paraları, kimlik kartları ve bankamatik kartını çalan 20 yaşındaki şahıs tutuklandı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:11KIBRIS
Girne’de aracın çarptığı 14 yaşındaki çocuk yaralandıGirne’de bir aracın çarptığı 14 yaşındaki çocuk yaralandı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:11KIBRIS
49 yaşındaki Mesut Şahin hayatını kaybettiPolis, Gazimağusa’da sakin 49 yaşındaki Mesut Şahin’in dün saat 14.30 sıralarında evinde yaşamını yitirmiş şekilde bulunduğunu bildirdi.25 Temmuz 2025 Cuma 12:10KIBRIS
Lefkoşa’da asfaltlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor25 Haziran’da başlayan ihale kapsamında 3 bölgede, 16 sokakta toplam 3.000 ton asfalt döküldü. LTB’nin 40 milyon TL’lik yatırımıyla yürütülen çalışmalar Göçmenköy’ün ardından Haspolat’ta devam edecek.25 Temmuz 2025 Cuma 11:11LEFKOŞA
Gençlik Federasyonu, Güney Kıbrıs Gençlik Konseyi'yle yardımı görüştüGençlik Federasyonu, yangından etkilenen bölgelere yardım ulaştırmak, gerekli koordinasyon süreçlerine katkı sunmak, ilgili yetkili ve sivil toplum örgütleriyle iş birliğinde çalışmaya hazır olduklarını Güney Kıbrıs Gençlik Konseyi'ne bildirdi.25 Temmuz 2025 Cuma 11:09KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki yangın büyük ölçüde kontrol altında!Güney Kıbrıs’ta iki gündür devam eden yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı.25 Temmuz 2025 Cuma 11:08GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs