23 Nisan 2024
  • Lefkoşa32°C
  • Mağusa31°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele31°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara25°C

TUZUN ZARARLARI

Tuzun Zararları

27 Temmuz 2013 Cumartesi 08:05

tuzTürk halkı olarak tuz, şeker ve un adlı üç beyaza ne kadar değer verdiğimiz ve bunların sağlığa zararlarını bildiğimiz halde bol bol tükettiğimiz bir gerçek. Yemeklerimize tadını vermesi için kattığımız tuzun her ne kadar olmazsa olmaz olduğu bilinse de her üründe olduğu gibi onun da fazlası beden sağlığına tehdit oluşturuyor ve aşırı kullanımından uzak durmak gerekiyor. Tuzun zararları nelerdir diyenler için kısa kısa özetler halinde bilgiler vermeye çalışacağız.

Tuzun en çok dikkat çeken zararları arasında vücuttaki kan basıncını arttırması gelmektedir ve bu basınç artışı gözlerinizden tutun da kalbinize kadar pek çok noktada sizlere zarar vermektedir. Zira yüksek kan basıncının kalbin fiziken büyümesine neden olduğu ve tansiyon sorunlarını da ortaya çıkarttığı bir gerçek. Kalp krizi ve yetmezliğinin son dönemlerin baş belası hastalıkları olduğu dikkate alındığında tuz tüketimine dikkat edilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Kan basıncının yanında fazla tuz tüketiminin obezite ve şişmanlık ile doğrudan bağlantısı olduğuna dair bazı kanıtlar da son dönemlerde tıp dünyası tarafından tartışılmaktadır. Zira vücuttaki su dengesini bozan tuzun yağ birikmesi ve diğer koşullardan kaynaklı kilo problemlerine neden olduğuna dair bazı iddialar mevcut.

Aynı zamanda tuz nedeniyle sahip olduğunuz rahatsızlıkların ve problemlerin günlük yaşantınızı etkileyerek sizi daha sinirli, huzursuz yapabileceğini, bunun ise sosyal hayatınızdan tutun da iş hayatınıza kadar pek çok alanda büyük etkileri olabileceğini unutmamalısınız. Zira fiziksel rahatsızlıklar çoğunlukla çektirdiklerinden dolayı psikolojik yönden de hastalara etki etmeye başlarlar ve bu da dolaylı yoldan da olsa tuzun zararları arasında sayılabilmektedir.

Kalp basıncı normal olanlarda aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan ani sorunlar ve basınç yükselmesi görülebilir ve bu durum maalesef anlık bir krize sebep olabilir. Tüm bunların yanında fazla tuz tüketiminin kanserli hücrelerin artışına katkıda bulunduğu, aynı zamanda ailevi genlerden gelen kanser tehdidinin daha kolay ortaya çıkmasına neden olduğu da bahsedilenler arasında.

Günlük olarak tükettiğiniz tek bir ekmeğin dahi günlük tuz ihtiyacınızı karşıladığı dikkate alındığında bulabiliyorsanız az tuzlu ekmekleri tercih etmeniz ve tuzlu gıdalardan uzak durmanız tuzun zararlarından kurtulabilmek için elzem konular arasındadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA