18 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele25°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara20°C

TÜYLER ÜRPERTİCİ”

Tüyler ürpertici”

23 Mart 2014 Pazar 14:40

Uluslar arası Af Örgütü Güney Kıbrıs’ın göçmen politikasını eleştirdi:

 “Tüyler ürpertici”

Rum bakan ise Af Örgütü’nün raporunu taraflı ve mesnetsiz diye niteledi

 

Uluslar arası Af Örgütü, Güney Kıbrıs’ın mültecilerle ilgili politikasını eleştirerek, Kıbrıs göçmen bürosu yetkililerinin sığınmacı mültecilerin sınır dışı etmeden önce düzenli olarak ve uzun sürelerle hapis şartlarında tuttuklarını bildirdi. Rum İçişleri Bakanı Socrates Hasikos ise eleştirilere reddederek Af Örgütünün açıklamasının hatalar ve muğlak göndermeler içerdiğini ileri sürdü.

Af Örgütü tarafından yapılan basın açıklamasında, araştırmacılıların yakın zamanda Kıbrıs’a yaptıkları ziyaret sırasında elde ettikleri kanıtların, Kıbrıslı yetkililerin, gözaltını en son başvurulacak çare haline getiren gerekli koruma önlemlerini almadan mülteci ve sığınmacılara otomatik gözaltı uygulayarak, AB yasalarını “istismar ettiklerini” ortaya koyduğu belirtilerek, bunun uluslar arası yasaların ihlali olduğu vurgulandı.

Öte yandan Kıbrıs Haber Ajansı tarafından görüşlerine başvurulan Kıbrıs Rum İçişleri Bakanı Hasikos, açıklamayı mesnetsiz ve hatalı olarak nitelendirdi.

Bakan, “Basın açıklaması tek yanlı ve doğrulanmamıştır. Kıbrıs’taki mülteci konularıyla uluslar arası koruma ile ilgili hatalar ve belirsizlikler içermektedir” diye konuştu.

Hasikos, Af Örgütü tarafından yapılan açıklama içeriğinin, örgüt temsilcilerinin Kıbrıs’taki sivil toplumlarının şikayetlerini dinlerken özellikle seçtikleri bilgilere dayandığını, hükümet tarafından verilen bilgilerin göz ardı edildiğini, bu nedenle de açıklamanın “tek yanlı ve mesnetsiz” olduğunu söyledi.

Bakan, mülteci olarak kabul edilen kişilere gözaltı uygulandığı iddialarını kesin olarak reddettiğini de kaydederek, “yasa her ne kadar mülteci kabul edilen kişilerin sınır dışı edilmelerine izin veriyor olsa da bu uzun bir süre önce sadece tek bir olayda uygulandı” dedi.

Öte yandan Uluslar arası Af Örgütü’ndeki Mülteci ve Göçmenler Birimi Başkanı Sherif Elsayed-Ali, “ Kıbrıs belirli bir dönemde bir çok insanı aylarca gözaltında tutarak tüyler ürpertici bir merhametsizlik sergilemekte ve uluslar arası sorumluluklarını tümüyle göz ardı etmektedir” dedi.

Diğer yandan örgüt araştırmacıları mültecilerin artık Lefkoşa’daki merkezi cezaevinde tutulmadıklarını da saptadılar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA