27 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa19°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

TÜTÜN DEVLERİ, DUMANSIZ NİKOTİN ÜRÜNLERİNİ GENÇLERE TANITMAK İÇİN İNFLUENCERLERI KULLANIYOR

Tütün devleri, dumansız nikotin ürünlerini gençlere tanıtmak için influencerlerı kullanıyor

Tütün devleri, dumansız nikotin ürünlerini gençlere tanıtmak için influencerlerı kullanıyor

23 Şubat 2021 Salı 18:49

İsveç'ten Pakistan'a, Kenya'dan İspanya'ya kadar sosyal medya platformlarında gençleri hedef alan tütünsüz nikotin ürünlerin reklamları endişe yaratıyor. Uzmanlara göre, reşit olmayan gençler bu reklam kampanyalarına maruz kalarak nikotine teşvik ediliyor.

Başta TikTok ve Instagram olmak üzere #lyftsnus etiketiyle paylaşılan videolarda, genç influencerler müzik ve hareketli montajlar eşliğinde "snus" adlı bu nikotin ürününü tanıtıyor. Nikotinli ürün reklamı yapan bu içerikler yaklaşık 15 milyon kez izlendi.

Diş ve dudak arasına yerleştirilen bu poşette aromalı nikotin bulunuyor. Snus uzun yıllardır İsveçliler tarafından sigaraya alternatif olarak kullanılıyor.

Pazarlamanın arkasında dev sigara üreticisi BAT var

Dünyanın en büyük tütün ve sigara üreticilerinden biri olan British American Tobacco (BAT), sosyal medya fenomenleri üzerinden "Velo" adlı nikotinli ürününü gençlere tanıtmayı hedefliyor.

BAT sosyal medya, spor ve müzik etkinliklerinde nikotin ürününün reklamı için en az 1,16 milyar euro yatırım yaptı. En genç yaşta sigaranın tehlikeleri konusunda uyarılan gençlere, "sigara gibi tehlikeli olmadığı" iddia edilen tütünsüz snus ürünlerini öne çıkarmaya çalışıyor.

Kağıt üzerinde, BAT'ın iletişim kampanyası, 'sigara içen yetişkinleri geleneksel sigaralardan daha az zararlı alternatiflere geçmelerine yardımcı olacak' ürünleri tanıtıyor. Teoride öyle olsa da pratikte bu reklamların hedef kitlesinin aslında çok daha geniş olduğu ortaya çıkıyor.

İngiltere merkezli Araştırmacı Gazetecilik Bürosu'nun bir raporuna göre, sigara içmeyenler, özellikle reşit olmayan gençler bu reklam kampanyasına maruz kalıyor.

Örgüte göre, sigara tüketiminde dünya çapında bir düşüş yaşanırken, tütün devleri yarının nikotin tüketicilerini oluşturarak, kendi sektörlerindeki büyüme kaybını telafi etmeye çalışıyor.

BAT, 2023 yılına kadar 500 milyon nikotin kullanıcısına ulaşmayı planlıyor.

BAT Türkiye,Kuzey Afrika, Kafkaslar Direktörü tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:

BAT olarak, Daha İyi Bir Gelecek stratejimizle yetişkin tüketiciler için potansiyel olarak riski azaltılmış* ürün seçeneği sunmayı ve işimizin sağlık üzerindeki etkisini azaltmayı hedefliyoruz. Önemli bir toplum sağlığı sorunu olan tütün kaynaklı zararı azaltmaya yönelik yenilikçi ve kapsayıcı bir yaklaşımı destekliyoruz.

Yakarak tüketilen geleneksel tütün ürünlerinin ciddi sağlık riskleri oluşturması nedeniyle bu risklerden kaçınmanın tek yolunun sigaraya hiç başlamamak veya sigarayı bırakmak olduğunu her zaman dile getiriyoruz. Ancak bunun dışında kalan yani sigara kullanmaya devam edenlerin, bilimsel olarak daha düşük riskli* olduğu kanıtlanmış alternatiflere geçiş yapmalarını öneriyoruz. Bu doğrultuda, 2030 yılına kadar yanıcı olmayan ürünlerimizle 50 milyon yetişkin sigara kullanıcısının riski azaltılmış ürünlere geçiş yapmasını hedefliyoruz.

Ürünlerimiz sadece yetişkinlere yönelik olmakla birlikte, gençlerin herhangi bir nikotin ürününü hiçbir zaman kullanmaması gerektiğine inanıyoruz. Tüm pazarlama faaliyetlerimizi, Uluslararası Pazarlama İlkelerimize, yerel mevzuatlara ve politikalarımıza sıkı sıkıya bağlı olarak sorumluluk sahibi bir şekilde sürdürüyoruz.

Ürünlerimizin tüm pazarlama faaliyetleri yalnızca yetişkin tüketicilere yönelik olup, gençleri hiçbir şekilde hedeflememektedir. Bu konuda oldukça şeffafız; net bilgiler veriyor, yanlış yönlendirme yapmıyor ve BAT kaynaklı olduğunu belirtiyoruz. Diğer yandan sosyal medya hesaplarımız konusunda da sorumluluk sahibi bir yaklaşıma sahibiz. Sosyal medya hesaplarımız yalnızca 18 yaşından (ülkelerin yasaları ile belirlenmiş yaş sınırından) büyük olduklarını doğrulayan kullanıcılar tarafından ziyaret edilebiliyor.

BAT'ın 2020'de “Daha İyi Bir Gelecek” stratejisiyle potansiyel olarak riski azaltılmış ürün alternatifleri sunma hedefinin altını çizmek istiyorum. Yeni Kategorilerde bulunan ürün portföyümüz ile işimizin sağlık üzerindeki etkisini azaltmayı ve yetişkin sigara kullanıcılarına potansiyel olarak riski azaltılmış ürünler seçme imkânı vermek istiyoruz. İngiltere sağlık sistemi başta olmak üzere pek çok kuruluş, Avrupa’da kullanımı oldukça yaygın olan elektronik sigaranın, sigara tüketimini azaltacağını hatta bırakmaya yardımcı olacağını savunuyor. Araştırmalarda, tütünü yakarak içmenin, yüzlerce zararlı bileşeni açığa çıkardığını, buna karşın e-sigaraların zararı en aza indirdiğini gösteren çalışmalar mevcut. Bu nedenle, bazı AB ülkelerinde elektronik sigara ve diğer düşük riskli alternatif ürünler halihazırda yasal pazarlarda mevcuttur.

Elektronik sigara ve diğer düşük riskli ürün alternatifleri alanında, bilimsel verilere, araştırmalara dayanarak ve dengeli yasal düzenlemeler çerçevesinde ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer yandan hükümetlerin bu alanda kayıt dışı üretim yapanları yakından takip etmesi ve yasal yaptırımları artırmasının da önemini vurgulamak istiyorum.

 

* Araştırmalara dayalı kanıtlara ve kullanıcıların sigarayı tamamen bırakıp bu ürünlere geçtiği durumlarda geçerlidir. Bu ürünler risksiz değildir ve bağımlılık yapar.

Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA