27 Kasım 2024
  • Lefkoşa9°C
  • Mağusa6°C
  • Girne11°C
  • Güzelyurt6°C
  • İskele6°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara0°C

TÜRKMENİSTAN VE KAZAKİSTAN SANATÇILARI RESİM SERGİLERİ İLE 4 KİŞİSEL RESİM SERGİSİ HASAN TAÇOY TARAFINDAN AÇILDI

Türkmenistan ve Kazakistan sanatçıları resim sergileri ile 4 kişisel resim sergisi Hasan Taçoy tarafından açıldı

Türkmenistan ve Kazakistan sanatçıları resim sergileri ile 4 kişisel resim sergisi Hasan Taçoy tarafından açıldı

15 Temmuz 2019 Pazartesi 16:12

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ev sahipliğinde Kazakistan ve Türkmenistan Sanatçıları Resim Sergileri ile Kırgızistanlı sanatçılar Bazarkul Omarkul Uulu, Bakhramzhon Temirov, Kubanychbek Ibragimov ile Türkmenistanlı Sanatçı Dovletgeldi Akkiyev’in toplamda 260 eserinden oluşan 4 ayrı Kişisel Resim Sergisi, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açıldı.

35-(1).jpg

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sergi Salonu ile Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonları (1-2-3)’nda yer alan sergilerin açılışına, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel, T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği Temsilcisi Kadir Akçeşme, Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Savaşan, rektör yardımcıları, öğretim elemanları, sanatçılarla, misafirler katıldı.

Sergilerin açılışında, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Kırgızistanlı Sanatçılar Bazarkul Omarkul Uulu, Kubanychbek İbragimov, Bakramzhon Temirov, Rahman Umarov, Elmira Zhumabayeva, Dovletgeldi Akkyyev ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Şanlıdağ: “12 Bin Sanat Eseri Oluşturuldu…”

Sergilerin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi benimsemiş olduğu 4’üncü Nesil Üniversite Modeli kapsamında yürüttüğü bilimsel ve akademik çalışmalarla sanatsal çalışmalardan söz etti.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi kapsamında son 9 ayda kampüste 60’dan fazla sergi gerçekleştirildiğini ve 12 bin eserin yapıldığını aktaran Prof. Dr. Şanlıdağ, 15 Kasım 2020’de açılacak olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesiyle birlikte Yakın Doğu Üniversitesi Müzeler Bölgesinde; Araba Müzesi, Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi, Milli Tarih Müzesi, Denizcilik Müzesi, Modern Sanatlar Müzesi, Bıçak ve Kılıç Müzesiyle birlikte 7 müzenin sanatseverlerle buluşacağını kaydetti.

Dünyanın en iyi 500 üniversitesi içinde olma kararlılıklarına vurgu yapan Prof. Dr. Şanlıdağ, “Yakın Doğu’lu araştırmacılarımız, uluslararası veri tabanlarında taranan 1200 civarında bilimsel yayın üretti. Kıbrıs’taki ilk ve tek olarak Bilimsel Araştırma Projelerini (BAP) işlevsel kılacak yapılanmayı bünyesinde yapmış ve bu doğrultuda son 3 yıl içerisinde 300 bilimsel araştırma projesi üretmiştir.  Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarını ürüne dönüştürme kapsamında ise bu yıl Teknoloji Transfer  Ofisi  NERITA kuruldu. Şu an devam eden süreçte tasarım tescili, paten başvuruları yapılmakta, akademisyenlerimizin daha önce başvurdukları bireysel veya ortaklı patentler de sanayi ile buluşturulma çalışmalarına devam edilmektedir” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, sözlerinin sonunda 3 yıl önce Türkiye’de halkı ve birliği hedef alan FETÖ darbe girişimine karşı durarak bu uğurda şehit olan olanlara tanrıdan rahmet, yaralanarak Gazi olanlara şifa diledi.

“Tüm Türk Dili Konuşan Ülkelerin Sanatçıları Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nden Haberdar Olacak…

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sergi Salonu’nda yer alan sergilerin açılışında konuşan, sanatçı Bazarkul Omarkul Uulu ise yaptığı konuşmada, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi'nin oluşturulmasına katkı koymaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kıbrıs'ın doğasında yeni izlenimler aldığını dile getiren Uulu,  birçok yeni yaratıcı insanlarla tanıştığını burada başka bir yerde bulunmayan Türk halklarının birliğinin yakınlığını hissettiğini belirtti. Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel’e Kıbrıs Modern Sanat Müzesi yaratma konusundaki tüm düşüncelerinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini dileyen Uulu, yakın gelecekte Türk dili konuşan ülkelerin tüm sanatçılarının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi hakkında haberdar olacağını vurguladı.

Gurur Duyduğunu İfade Etti…

Kubanychbek İbragimov da, kendisine yaratıcılığını sunma fırsatı tanındığı için teşekkür ederek başladığı sözlerinin devamında, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ne ufak bir katkısı olacak olmasından gurur duyduğunu belirtti.

Yaratıcılıkta Özgürlük Sağlanan Bir Ortam Hazırlandı…

Bakramzhon Temirov ise sanatçılar olarak dünyanın güzelliğini resimleri aracılığı ile insanlara aktarmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Sizlere farklı ülkelerden sanatçıları bir araya getirdiğiniz ve yaratıcılıkta özgürlük sağladığınız için teşekkür ederiz” dedi.

Dünya Sanatının Şaheserleri Yaratılıyor…

Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonlarında gerçekleştirilen açılışta Türkmenistan sanatçıları adına konuşan Rahman Umarov, Kıbrıs’ta kaldıkları süre içerisinde Yakın Doğu Üniversitesi’nin üretkenliğinden ve başarılarından haberdar olduklarını dile getirerek, Üniversitede aydınlık başyapıtların yaratıldığını söyledi. Umrov, “Burada yetenekler yaratılır, yaratıcı aydınlıklar başyapıt yaratır, çünkü resim oluşturmak için tüm şartlar sağlanmıştır. Üniversite şu anda modern sanatın motorudur. Bugüne kadar hazırlanmış binlerce resim ve yapılacak olan resminler dünya sanatının şaheserleri olacaktır. Biz Türkmen sanatçıları olarak modern sanat müzesine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Sanatla içten ilişkilerinden dolayı Suat Günsel’e teşekkür ederiz” diye konuştu.

Altın Fonu’na Girecek Bir Proje Yaratıldı…

 Kazakistan sanatçıları adına konuşan Elmira Zhumabayeva da, Kıbrıs Modern sanat Müzesi’nin Altın Fonu'na gireceğine inandığı fantastik işlerin ortaya çıktığını söyledi. Sanat dünyasının bir çocuğu olan müzeyi herkesin görmesini istediğini dile getiren Zhumabayeva, “Bu sanat tapınağının yaratılmasına katılan herkesin keşiflerini görmesini ve yaratıcılığını seyretmesini temenni ediyorum. Kıbrıs'ta kaldığımız süre boyunca yarattığınız sıcak, yaratıcı atmosfer için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Kişisel Sergi Açma Heyecanını Paylaştı…

Türkmenistanlı sanatçı Dovletgeldi Akkyyev ise yaptığı konuşmasında, “Kişisel sergi açma heyecanını bana yaşatan Kurucu Rektör Suat Bey’e ve ekibine çok teşekkür ederim. Gümüş Anahtar Onur Ödülü almak benim için büyük bir onurdur” dedi.

Bakan Taçoy: “Kısa Sürede Takdire Şayan Eserler Yaratıldı…”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’da iki serginin açılışında yaptığı konuşmasında, Yakın Doğu Üniversitesi’nin atılımları ile ülkeye kazandırdıklarından övgü ile bahsetti.

İlimin, bilimin, teknolojinin ve sağlığın buluştuğu Yakın Doğu Üniversitesi’nde, sanatın güzelliği ile de buluşulduğunu dile getiren Bakan Taçoy, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi kapsamında takdire şayan eserler hazırlandığını söyledi.

Bakan Taçoy, “Dünyada kolay nasip olmayacak 6 tane sergi açılışı gerçekleştirdik. Yedi yüzü aşkın sanatçı ve 12 binleri aşmış eser. Bir yıl sonra bin 500 sanatçı ve 20 bin eser. Böyle bir güzelliğin buluşacağı bu mekânda tarihin ve kültürün derinliklerini, insanoğlunun kendi yaşadığı yörenin içerisindeki olguları tuvale dönüştürmesini, düşüncelerin modern tarzda, renklerin farklı buluşmalarını görüyoruz. Türk birlikteliğini bir olma ruhu ile birlikte gücü sergileme açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Dünyanın en büyük sanat müzesi yanında bir çok projeler var” dedi.

Günsel Ailesini Gösterdiği Sahiplenici Davranıştan Dolayı Kutluyorum…

Yakın Doğu Üniversitesinin sosyal sorumluluk görevini de layığı ile yerine getirdiğini dile getiren Bakan Taçoy, deniz kazası sonrası ailesini kaybeden çocuğa Günsel ailesinin sahip çıkmasının kutlanması gereken bir örnek olduğunu belirtti. “Ortaya konan sosyal sorumluluk davranışının ne kadar takdire şayan olduğunu söylemeliyim” diyen Bakan Taçoy, yapılan her güzelliğin arkasında sadece ilim, bilim, teknoloji ve sanat değil sosyal sorumluluk ve vicdani hareketlerin de önem taşıdığına vurgu yaptı.

Sözlerinin devamında 15 Temmuz tarihinin Kıbrıs Türk’ü için farklı bir anlamı olduğunu da dile getiren Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, 15 Temmuz 1974 tarihinde tek taraflı yapılan bir darbe ile Kıbrıs Türk’ünün yaşadığı sıkıntıların içinden çıktığı gün olduğunu söyledi. Türkiye’deki 15 Temmuz Darbe girişimine de değinen Bakan Taçoy, şiddetin olmadığı, insanların kucaklaştığı, sosyal sorumlulukların arttığı bir dünyanın var olması için sanatın vereceği güzelliklerin sonsuz olduğunu ifade etti.

Her Resim Farklı Bir Etki Yaratıyor…

İnsanın ruhsal güzelliğinin ve kendi içsel duyusunun bir yerlere yansıdığı sergilerle ilgili de konuşan Bakan Taçoy, “Kullanılan tekniklerle bir daha aynısının olamayacağı eserlerde güç, cazibe, cazibenin verdiği cesaret, cesaretin birleştiği bir akıl oyunu, akıl oyunun birleştiği insanoğlunun ne isterse olsun yapamayacağı hiçbir şey yoktur görüşü vardır. En vahşi yaratığı dahi ikna edebilecek,  eğitecek ve öğretecek bir pozisyonda olduğunu ortaya koyan bir duruş var. Tarihimizden gelen ve tarihin geleceğe mal olacağı nitelikteki eserleri simgeleyen hikayeler yansıtılıyor” ifadelerini kullandı.

Gümüş Anahtar Onur Ödülü Takim Edildi…

Sergilerde yer alan konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından Kırgızistanlı Sanatçılar Bazarkul Omarkul Uulu, Kubanychbek İbragimov ile Bakramzhon Temirov ve Türkmenistanlı sanatçı Dovletgeldi Akkyyev’e  Gümüş Anahtar Onur Ödülü takdim edildi. Kırgızistanlı ve Kazakistanlı sanatçılara da teşekkür plaketi verildi.

Sergi Kurdelesi Kesildi…

Daha sonra sergi kurdelesi kesilerek 6 ayrı serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergiler, hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi Salonu ile Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonları 1-2-3’te,  26 Temmuz 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA