TÜRKİYE'YE RUMLARDAN ERMENİ SOYKIRIMI TOKADI

03 Nisan 2015 Cuma 19:05
Rum Temsilciler Meclisi’nde, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni toplumunun temsilcisi Vartkes Mahdessian, “amacımız soykırıma uğrayan 1,5 milyon masum insanın hakkını korumak ve Türkiye'nin bu katliamı tanıması” diyerek uluslar arası topluluğun gelecekte böylesi trajedilerin yer almasını önlemesi çağrısında bulundu. Kıbrıs Haber Ajansı'na açıklamada bulunan yetkili, Ermenistan Cumhuriyeti, Dağlık Karabağ, Diaspora, Ermeni Apostolik Kilisesi ve dünyada tüm Ermenilerin toprakların ve kutsal kalıntıların geri iade edilmesi ve haklarının korunmasına kadar birleşik olarak mücadele etmeye deva ettiklerini söyledi.
Ermeni Soykırımın 100. yıldönümünü onurlandırılma etkinlikler hakkında bir soruya yanıt veren Mahdessian, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sargsyan’ın 100. yıldönümü hakkında özel bir komite oluşması amacıyla 2011 yılında bir karar aldığını ve söz konusu komitenin 2015 yılının başında oybirliğiyle Ermeni Soykırımın 100. yıldönümü hakkında bir beyanname onayladığını söyledi. Yetkili, Serj Sargsyan'ın söz konusu beyannameyi Tsitsernakaberd Anıt Kompleksi’ninde yapılan özel bir anma töreninde okuduğunu belirtti. Beyannamenin yedi dile tercüme edildiğini ve orjinalinin Ermenistan'da bulunan Ermeni Soykırımıyla ilgili müzede bulunduğunu açıklayan yetkili, beyannamenin bir kopyasının BM Genel Sekreteri ve bir kopyasının da Ermenistan Ulusal Arşiv Dairesine sunulduğunu söyledi.
Mahdessian, bu beyanname ile Ermeni halkının soykırımın tanınması amacıyla birlik içinde mücadele verdiğini vurguladı ve 100. yıldönümü sloganı "Forget-Me-Not Flower"'e atıfta bulundu. Yetkili, Kıbrıs Haber Ajansı'na 100. yıldönümünün ana mesajı olan ve farklı dillerde çiçeğin adının etimolojisinin aynı anlamı taşındığını yani “Hatırlamak” olduğunu anlattı.
Güney Kıbrıs'ta düzenlenecek etkinlikler hakkında konuşan yetkili, etkinlikler çerçevesinde perşembe günü Kıbrıs ve Ermenistan Posta Daireleri, adalet mesajını dünya çapında yaymak amacıyla, ortaklaşa Ermeni Soykırımının mağdurları anısına bir hatıra pulu yayınladıklarını söyledi.
Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Ermenistan Parlamentosu Başkanı Galoust Sahakyan Temsilciler Meclisi’nin Perşembe günkü genel kurulunda bir konuşma yaptı. Temsilciler Meclisi Başkanı Yannakis Omirou ve konuk yetkili Cuma günü bir fuarın açılışını yapacaklar.
100. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde bir tiyatro gösterisi, bir yürüyüş, kan bağışı, Ermeni dansları etkinliği, konferanslar, bir konser ve diğer kültür etkinlikleri yer alacak.
Ayrıca, 1914 -1923 yılları arasında Kıbrıs Rum basınında yayınlanan Ermeni soykırımı ile ilgili haberler ve makaleleri içeren Yunanca ve İngilizce bir kitap yayınlanacağı açıklandı.
Bu arada, Ermenistan Cumhurbaşkanı, 22-24 Nisan tarihleri arasında Ermenistan'da gerçekleşecek anma törenlerine katılmak amacıyla dünya liderleri ve diğer yetkilileri davet etti.
KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN TEPKİ
Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’ni sözde “Ermeni soykırımını” inkar etmeyi suç sayan bir yasa çıkarmasını şiddetle kınayarak, tarihi gerçekler konusunda bölgede ve adadaki hassasiyetleri nazarı dikkate almayan bu yasanın Kıbrıs’taki iki halk arasındaki atmosfere yardımcı olmayacağına işaret etti.
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nin mevcut bir yasayı genişleterek sözde ‘Ermeni soykırımını’ inkarı suç sayan bir ek yasa tasarısını onaylamasını esefle karşılıyoruz” denildi
Açıklamada, yakın tarihte, Kıbrıslı Türklere karşı toplu katliamlar ve etnik temizlik uygulayan Akritas Planı’nın mimarlarının tarihi gerçekleri tahrif ederek bu konuda söz söyleme hakkına sahip olmadığı belirtildi.
Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nin böyle bir yasal düzenlemeyi adada adil ve kalıcı bir uzlaşıya yönelik görüşmelerin yeniden başlatılması çabalarının yoğunlaştığı şu dönemde yapmış olmasının “dikkat çekici” olduğu belirtildi.
Açıklama, şöyle devam etti:
“Kendi adamızın tarihi gerçekleriyle yüzleşmekten kaçınan bir tarafın bu konuda söz söyleyip başkalarını yargılama hak ve yetkisi bulunmadığı açıktır. Tarihi gerçekler konusunda bölgede ve adamızdaki hassasiyetleri nazarı dikkate almayan bu yasayı şiddetle kınar, Kıbrıs’taki iki halk arasındaki atmosfere yardımcı olmayacağını vurgulamak isteriz”
ARUCAD’da Empati Atölyesi GerçekleştirildiEtkinlikte, engelli bireylerin günlük yaşamda, eğitim ortamlarında ve sanatsal üretim süreçlerinde karşılaştıkları yapısal engellere dair farkındalık oluşturulması amaçlandı.19 Aralık 2025 Cuma 18:54ARUCAD
Sanat, Hafıza ve Gelecek Aynı SergideKıbrıs Modern Sanat Müzesi, Başbakan Ünal Üstel tarafından açılan 2025’in son sergisinde, 15 ödüllü akademisyen sanatçının 50 eserini bir araya getirerek sanatı, kurumsal hafızayı ve gelecek vizyonunu aynı çatı altında buluşturdu.19 Aralık 2025 Cuma 18:53YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler için serbest bırakma kararıİstanbul'da ünlü isimlere yönelik uyuşturucu soruşturmasında oyuncu İrem Sak, şarkıcı Aleyna Tilki, internet ünlüsü Danla Bilic gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.19 Aralık 2025 Cuma 17:52TÜRKİYE
Gazimağusa’da sahte resmi evrakla hisse devri: 1 kişi tutuklandı!Gazimağusa’da bir sağlık şirketine ait hisselerin sahte resmi evrak düzenlenerek devralındığı olayla ilgili bir kişi tutuklandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:49GAZİMAĞUSA
10 günlük bütçe maratonu bugün tamamlanıyorCumhuriyet Meclisi’nde 10 gündür süren bütçe görüşmeleri bugün tamamlanıyor.19 Aralık 2025 Cuma 17:48KIBRIS
Lefkoşa-Girne ana yolunda ulaşım bir ay boyunca geliş güzergahından sağlanacakLefkoşa-Girne ana yolunun gidiş güzergahı, yol yapım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarından itibaren bir ay boyunca kapatılarak, trafik, geliş güzergahından kontrollü olarak sağlanacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:47KIBRIS
Alayköy-Metehan Çevre Yolu’nun bir bölümü yarın bisiklet yarışı nedeniyle trafiğe kapatılacakAlayköy-Metehan çevre yolunda yarın saat 10.00’da, bisiklet yarışı kapsamında, yolun bir kısmı trafik akışına kapatılacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:46KIBRIS
Girne - Tatlısu Anayolunda kaza!Esentepe-Tatlısu ana yolu üzerinde bugün saat 13.00 sıralarında meydana gelen trafik kazasında araç sürücüsü ağır yaralandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:45KIBRIS
Kıbrıslı Rum ressam Yorgos Gavriil’in evine patlayıcı madde ile saldırıldı!Güney Kıbrıs’ta ölüm tehditleri aldığı gerekçesiyle “Sistem Karşıtı Sanat” başlıklı resim sergisini iptal etmek zorunda kalan Kıbrıslı Rum ressam Yorgos Gavriil’in evine patlayıcı maddeyle saldırı düzenlendi.19 Aralık 2025 Cuma 14:00GÜNEY KIBRIS
LTB, şap hastalığına karşı tedbirleri arttırarak sürdürüyorVerilen bilgiye göre, LTB bu kapsamda araçlı dezenfeksiyon noktalarını üçe çıkardı.19 Aralık 2025 Cuma 13:59LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.