19 Mart 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara6°C

TÜRKİYE'NİN 'MÜLTECİ' AÇIKLAMASI SONRASI YUNANİSTAN'DA ORDU ALARMA GEÇTİ, KASTANYES SINIR KAPISI KAPATILDI

Türkiye'nin mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişine engel olmayacağı yolundaki haberlerin yayılmasından hemen sonra Yunanistan Silahlı Kuvvetleri alarm durumuna geçti.

Türkiye'nin 'mülteci' açıklaması sonrası Yunanistan'da ordu alarma geçti, Kastanyes Sınır Kapısı kapatıldı

28 Şubat 2020 Cuma 16:31

Türkiye'nin mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişine engel olmayacağı yolundaki haberlerin yayılmasından hemen sonra Yunanistan Silahlı Kuvvetleri alarm durumuna geçti.

Ajanslar Türkiye'nin Ege sahillerinden şişme botlarla Yunanistan'a ait adalara geçen mültecilerin fotoğraflarını yayınlarken, bir grup mültecinin de Trakya'da Pazarkule'nin karşısındaki Yunanistan'a ait Kastanyes kapısını zorladıkları haberleri geldi.

Yunanistan makamları ise bu olaylardan az sonra Kastanyes sınır kapısını tüm geçişlere kapattıklarını açıkladılar.

Yetkililer, Pazarkule gümrük kapısından yürüyerek Kastanyes'e gelen sığınmacı sayısının artması üzerine böyle bir karar almak zorunda kaldıklarını söylediler.

Yunanistan hükümeti bu sabah Genelkurmay Başkanı, Dışişleri, Savunma ve göçmenlerden sorumlu bakanlarının da katıldığı bir olağanüstü kabine toplantısı yaptı.

Toplantıda, Türkiye'den gelen bu "gayrı resmi" ve isim verilmeden yapılmış açıklamaların gerçek olup olmadığını ilk elden görebilmek amacıyla, kara ve deniz sınırlarındaki devriye birliklerinin artırılarak teyakkuz durumuna geçirilmesine karar verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis'in Yunanistan'ın sınırda aldığı önlemlerle ilgili bilgi verdiği açıklandı.

Komutanlardan Midilli ve Meriç'e ziyaret

Yunanistan Genelkurmay Başkanı'nın derhal Meriç Nehri sınırına gittiği, Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın ise Midilli Adası'na teftiş ziyareti gerçekleştireceği belirtildi.

Bu son gelişmelerden sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ve kurmaylarının bir yandan NATO diğer yandan Avrupa Birliği yetkilileriyle doğrudan temasa geçtiği açıklanırken, Yunanistan basını "Türkiye mülteci bombasının fünyesini çekti" şeklinde haber başlıklarına yer verdi.

Yunan basınında ayrıca Türkiye'nin "mültecileri rehine tuttuğunun ve Avrupa'ya karşı şantaj olarak kullandığının resmen kanıtlandığı" yolunda yorumlar da yer aldı.

On binlerce mültecinin kamplarda zor koşullarda yaşadığı Yunanistan'a ait Ege adalarında yeni kamplar inşa edilmesi planları zaten adalarda gerginlik yaratmış ve yer yer polisle çatışmalara dönüşen kitlesel protestolara yol açmıştı.

Türkiye'nin İdlib'de askerlerine yönelik saldırıdan sonra mültecilerin Avrupa'ya gidişine engel olamayacağı yönündeki açıklamalar Yunanistan'daki kaygıları iyice körüklemiş görünüyor.

Midilli ve Pazarkule'de hareketlilik

Reuters haber ajansı dün gece adını vermeyen üst düzeyde bir Türk yetkilinin Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya geçişine engel olmayacağı yolundaki açıklamasını duyurmuştu.

Resmi ağızlardan yapılan açıklamalarda Türk yetkililer mülteci politikasının değişmediğini söylüyorlar.

Fakat gerek karadan gerek denizden bir mülteci hareketliliği görülüyor ve Anadolu Ajansı bugün Ege sahillerinden şişme botlarla Yunanistan'ın Midilli adasına ulaşan mültecilerin fotoğraflarını yayımladı.

AFP ve Reuters ajanslarının da paylaştığı görüntülerde Midilli'ye ulaşan mültecilerin Afgan aileler olduğu kaydedildi.

Öte yandan karayoluyla Türkiye'den çıkmak üzere hareketlenen bir grup mültecinin ise Pazarkule-Kastanyes sınır kapısını zorladıkları haber verildi.

Yunan sınır görevlilerinin geçişleri durdurmak için üst düzeyde önlemler aldıkları ve sığınmacıları kabul etmedikleri açıklandı.

Bu açıklamalardan bir kaç saat sonra yürüyerek sınırı aşmak isteyen mülteci sayısının artması üzerine Kastanyes sınır kapısının tüm geçişlere kapatıldığı bildirildi.

Yunan SKY TV televizyon kanalına konuşan Türkiye tarafındaki bir mülteci, sınır kapısına otobüslerle bedava getirildiklerini iddia etti ve "Yunan tarafına kaçak bile olsa geçmek istiyoruz. Oradan Almanya'ya gitmek istiyoruz" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA